cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

Sineu es mobilitza: vol llevar l'estàtua i que el Círculo sigui institució non grata

Tres-centes persones es reuneixen per expressar malestar pels aldarulls de diumenge i preparen un manifest que faran arribar a la Sala amb les seves reivindicacions

126134

El teleclub, nom amb què es coneix la casa de cultura de Sineu, quedà petit per donar cabuda a tots el veïns que acudiren a la crida.

Marta Bergas

Sineu ha dit basta. Després del conflicte que es visqué diumenge amb l'associació Círculo Balear amb motiu de la col·locació de l'estàtua de Jaume II, els sineuers han decidit organitzar-se i actuar. Al voltant de tres-centes persones es reuniren en assemblea a la casa de cultura del poble per mostrar malestar per la polèmica sorgida durant l'homenatge de Jaume II i debatre sobre si s'hi havia de prendre partit. La decisió fou unànime: s'hi ha d'actuar. Aquells que s'hi congregaren (per facebook i per boca orella) decidiren constituir-se en assemblea el 29-M i redactar un manifest que es farà arribar a l'Ajuntament de Sineu. En el text, hi exposaran el seu punt de vista.
Entre d'altres mesures, volen que es retiri l'estàtua de Jaume II, que s'iniciïn els tràmits que calguin amb el departament de Patrimoni del Consell perquè la col·locació de l'escultura es faci segons la llei, que es torni a instal·lar a un lloc on la majoria de sineuers estigui d'acord i que els tècnics de l'Ajuntament puguin dir-hi la seva.

Conflicte

La relació del poble amb la Fundació Círculo Balear mereix un capítol especial. Els sineuers es mostraren profundament "indignats" amb les acusacions i insults que proferiren membres de la institució diumenge i les posteriors declaracions que el president del Círculo, Jorge Campos, féu culpant del conflicte els sineuers presents, als quals titllà "de grup de radicals catalanistes". Sostenen que "no es pot consentir que gent de fora ens véngui a insultar a casa i que ningú no els aturi els peus", per la qual cosa es proposaren que es declari el Círculo Balear i l'Academi de sa Llengo Baleà institucions non gratae.

De la mateixa manera, també reproven les declaracions que el batle en funcions del municipi, Pere Joan Jaume (PP), va fer diumenge mateix. El primer edil acusà "un sector radical del poble" dels aldarulls. Precisament, l'actuació de Jaume és qüestionada per l'oposició de Sineu, principalment pel seu actual soci de govern, Convergència per les Illes, que vol que "es retiri l'estàtua perquè es reprenguin de bell nou tots els tràmits necessaris". A més, Cxl assegura que "es desvincula totalment de qualsevol decisió que hagi pres l'equip de govern en funcions (PP)" i demana que "es depurin responsabilitats". Les declaracions de Cxl podrien dificultar les negociacions amb el PP per arribar a un pacte per governar, una aliança que abans del conflicte semblava quasi feta. Així mateix, els sineuers volen que la Sala es posicioni de manera clara respecte del conflicte.

La polèmica podria ser major si es demostra que la donació de la figura, que féu el promotor Joan Sastre, no va anar acompanyada d'un projecte que documentàs les característiques de l'escultura, uns papers que són imprescindibles perquè la donació sigui legal. dBalears ha intentat accedir a la documentació, però no ha tongut cap facilitat per aconseguir-la. La secretària municipal al·lega que "no pot proporcionar la informació" atenent "al secret professional" i el batle en funcions afirma que "no ho puc dir".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente
Per arnaumal, fa mes de 9 anys

Que posin una estatua d'en "BOB ESPONJA" que s'escriu igual en català i castellà i que segurament serà del nivell de "sirculos, mallorquines de pura cepa que hablan castellano, Jorges campos, ETC". Tambè ens poren desfressar tots i cantar sa canço tots junts...
Una aferrada!!

Valoració:-9menosmas
Per Ligeia, fa mes de 9 anys

@ " independentiste per Baleares": tu també vares xiular l'himne de La Balanguera?
@ tots els forasters a qui fan nosa els mallorquins: "De fora vingueren que de casa ens tragueren". O això és el que voldríeu, però no ho aconseguireu.
@ Rafa: tu parles de nazis? Tu vols un genocidi cultural i qui sap si també et temptaria un genocidi real per a elminar tots aquets illencs que volem continuar essent mallorquins. Quin cinisme el dels nacionalistes espanyols, acusar les víctimes del que ells són.

Valoració:4menosmas
Per 1950, fa mes de 9 anys

Vaja, quan es diuen les veritat,la resposta son insults i malaeducació.Qui és més nazi? els que defensem l´lherència dels nostres avantpassats o els que voleu exterminar-nos o potser tancar-nos en una reserva com han fet els nortamericans amb els indis? per a vosaltres la paraula nazi es com per els emigrants la paraula racista.Ai,aia,aia Rafa que perds els estreps.

Valoració:2menosmas
Per Juan, fa mes de 9 anys

Perqué no mos dexam de tantes historis i mos identificam com a poble diferenciat. Sas Balears tenim culture i llengo propi, no es mesté aver de fer tante politiqué baratera. Dins s'estat que politiquement formam part, fassem tots junt feine per conservar sa nostra identidat i llengo de sempre, sense enverinades influencis centralistes i/0 també catanistes.

Valoració:-6menosmas
Per Un independentiste per Baleares, no per Calalunya, fa mes de 9 anys

LO que no es just, que donin sa cupa de lo va pasà a Jorge Campos, ja que molts des qui varen intervenir per aturar es peus a nes independentistes, no tenien res que veure amb ell ni en es CB, jo som uns d'ell, trob que axò s'hauria de aclarir en que sigui a nes jutjats.

Es PP lo unic que vol es no tenir problemas i seguir xupamt de sa mammella. Tots es partits sineurs son uns traidors, ja que per fer un homanaje a un Rei mallorquí, no varen dur ni una sola bandera mallorquina de cuatre barres, només sa catalana y ses independentistes. ¡No se com no estan empegueids!

Valoració:-34menosmas
Per 4, no 3, fa mes de 9 anys

Si aqueixa estàtua té escuts de tres barres, s'ha de tomar, i foris!

Valoració:17menosmas
Per Un independentiste per Baleares, no per Calalunya, fa mes de 9 anys


LO que no es just, que donin sa cupa de lo va pasà a Jorge Campos, ja que es qui varen intervenir per aturar es peus a nes

LO que no es just, que donin sa cupa de lo va pasà a Jorge Campos, ja que es qui varen intervenir per aturà es peus a nes
independentistes, no tenien res que veure amb ell ni en so CB, trob que axò s'hauria de aclarir en que sigui a nes jutjats. Es PP lo ùnic que vol no es no tenir problemas i seguir xupamt de sa mammella.

Tots es partits sineurs han demostrat que son uns traidors, ja que per fer un homanaje a un Rei mallorquí, no varen dù ni una sola bandera mallorquina de cuatre barres, només sa catalana y ses independentistes. ¡No se com no estan empegueids!

Valoració:-14menosmas
Per mallorquina, fa mes de 9 anys

I quina cupa en té s'estàtua en tot això?. En lloc del món s'ha vist que una comunitat vulgui retitar s'imatge d'un des seus reis. Pobre Jaume II i pobre història de Mallorca.

Valoració:6menosmas
Per xin, fa mes de 9 anys

per a Rafa- No. ni Felip V, ni Primo de Rivera ni Franco van prohibir el català.Millor que aquests milers i milers de trevalladors haguessiu fet evolucionar la vostra terra que ens hauriem estalviat de "subvencionar". I les illes encara tindrien el seu encant natural i una qualitad de vida superior a la que tenen ara.

Valoració:34menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

Gracis Rafa per il.lustrar-me del que significa el concepte "evolució", ara gracis a tú he après que evolució equival a perseguir i el.liminar llengües i cultures. Ah i això que dius de "islas perdidas en el mediterranero", m'ha fet moltissima gràcia, perquè aquests milers de treballadors que vengueren cap aquí, provinents de terres de parla castellana, resulta que vengueren perquè a ca seva no tenien on caure morts, i aquí a Mallorca se'ls hi oferia un lloc de feina; ells tant agraïts, han estat incapaços d'integrar-se i entendre que han vengut a un lloc on hi ha una llengua i una cultura diferent a la seva. Et sona la frase que pronuncià Lepoldo Calvo Sotelo fa gairebé trenta anys, i que deia “Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluña y Valencia para así asegurar el mantenimiento del sentimiento español que comporta"?; de passada pots també mirar la quantitat d'animalades que digueren i feren Felip D'Anjou, Primo de Rivera, i Francisco Franco envers la llengua catalana i el seu desitj de que aquesta desapareixés del mapa per sempre. Hi ha una altra frase que no record de quin d'aquests tres personatges es (o bé de qualqun dels seus assessors), i que deia que un territori no es del tot colonitzat, fins que la seva llengua no mor per sempre més.

Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris