nubes rotas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
18°

Síndic de Greuges de Catalunya: "La desprotecció del català contravé els tractats internacionals"

Una quarentena de persones assistiren a la xerrada.

16-10-2014 | OCB

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, parlà aquest dijous a Can Alcover sobre L’estat dels drets lingüístics. Entre les principals constatacions que féu, Ribó destacà que l’actual Constitució espanyola marca un règim lingüístic “desigualitari” que considera el castellà l'única llengua oficial de l’Estat, i relega les altres a una “cooficialitat de segona”.

També denuncià el “sistemàtic incompliment” per part de l'Estat espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries del Consell d’Europa, un document, al qual hi està adscrit Espanya, que és ignorat a àmbits tan importants com la Justícia, els cossos i forces de seguretat de l’Estat i l’administració perifèrica, i també per part de governs autonòmics com el balear, valencià i aragonès, que han impulsat una política de desprotecció del català que va contra els tractats internacionals.

“Tot i la manca de sensibilitat habitual del poder judicial, la suspensió del TIL per part dels tribunals demostra la importància de la mobilització social i de l’acció legal a favor dels drets lingüístics”, remarcà.

Pel que fa a la LOMQE, Ribó denuncià el seu caràcter “clarament discriminatori”, en pagar escoles en castellà per a una exigua minoria -16 famílies enguany- mentre cada any milers de famílies valencianes veuen negat el seu dret a escolaritzar els seus fills en la llengua pròpia.

Obligació i dret
A més, recordà que la carta magna defineix l’obligatorietat del coneixement del castellà i considera el coneixement dels altres idiomes només un dret, la qual cosa suposa segons el coferenciant un clar greuge. Això justifica la importància de la institució que encapçala Ribó, en la defensa del dret dels ciutadans a parlar en català "sempre i arreu".

Precisament en aquests moments el Consell d’Europa està elaborant el seu informe bianual, que en cada edició denuncia els incompliments flagrants de les obligacions de l’Estat espanyol en matèria lingüística.

Ribó va explicar també que el reconeixement del pluralisme lingüístic, considerat per les autoritats espanyoles com a una cosa estranya o excèntrica, és la norma a nivell europeu i internacional, i ho demostren casos com els de Suïssa, Finlàndia o Canadà.

Però a l'Estat espanyol la cultura política predominant és contrària a la diversitat lingüística fins a extrems sagnants, com demostra l'exemple de l’actitud dels Defensors del Poble dels darrers anys.

Així mateix, el Síndic denuncià que la Constitució espanyola, tot i les seves insuficiències, inclou articles que consideren la defensa del plurilingüisme com un valor fonamental, uns preceptes que han estat “sistemàticament violats” pels diferents governs espanyols.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 5 anys

No veig tan clar que es pluralisme lingüístic siga norma a nivell europeu si tenim en compte casos com es des estats francès, britànic o italià

Valoración:0menosmas
Per Pepet, fa mes de 5 anys

L'Estat espanyol ho contravé tot, és una cultura és un simptoma, al qui no li agradi que s'en vagi.

Els catalans ho tenen clar.

Valoración:6menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 5 anys

Pancatalanismo = atraso

Valoración:0menosmas
Per català emprenyat, fa mes de 5 anys

Tan que s´omplen la boca amb la Constitució,quan es tracta de permetre un referèndum, no en fan ni cas quan es refereix a les llengües minoritaries de Espanya.Tot,i, que aquesta sagrada Constitució diu que seràn d´especial respecte i protecció.

Valoración:6menosmas
Per Vic9Nç Ramoneda, fa mes de 5 anys

T’adones amic. Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s’escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no els agrada que es parle, s’escriga o es pense. Ovidi Montllor

El colonialisme visible et mutila sense dissimular:
et prohibeix dir,
et prohibeix fer,
et prohibeix ser.
El colonialisme invisible, en canvi, et convenç que
no es pot dir,
no es pot fer,
no es pot ser.

Valoración:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris