cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín: 10°
11°

Roger Buch: «Balears ha patit l'envestida contra la llengua més intensa; en poc temps han passat moltes coses interessants»

El politòleg presentà ahir la seva crònica sobre els atacs sistemàtics del PP al català

17-03-2014

El politòleg Roger Buch (Barcelona, 1970) presentà ahir a la Ciutat Comtal Asfixiant la llengua (Angle Editorial), una crònica dels atacs sistemàtics a la llengua catalana per part d'una de les grans formacions polítiques d'implantació estatal, el Partit Popular. Un precís relat que reflecteix també la resistència de pares, docents i ciutadans compromesos, que han fet emergir un moviment dinàmic, agosarat i creatiu, en la convicció que preservant la llengua pròpia se salvaguarda l'eina principal de cohesió social dels Països Catalans.

Existeix de veres una estratègia planificada i precisa del Partit Popular, destinada a atacar la llengua catalana?

L'estratègia hi és des de fa temps, i a més s'han produït diversos factors en els últims temps que han propiciat que es posi en marxa. En concret, les grans victòries electorals el 2011 a Balears, València i Aragó, amb unes majories absolutes que s'afegiren després a l'arribada de Mariano Rajoy a la Moncloa. Amb això s'activa un procés recentralitzador ideat per FAES, que apareix a nombrosos documents, com un de titulat Libertad o coacción (2007), i que té un dels principals camps de batalla en la llengua. Es fonamenten en el principi que no es pot imposar res més que no sigui el castellà, i que en el millor dels casos saber i usar el que ells anomenen 'llengües cooficials' és un dret, però no cap deure.

Què hi guanyen amb això?

Segurament vots, sobretot en l'Espanya profunda i més castissa. Al cap i a la fi aquesta és la seva ideologia, la que diu que hi ha llengües de primera categoria -l'espanyol-, i d'altres com el català que no es mereixen passar d'un segon nivell. A més, hem de tenir en compte que en època de crisi un conflicte com aquest pot ser usat com una mena de globus sonda per a distraure l'atenció d'altres qüestions.

Els atacs del PP a la llengua volen fomentar l'espanyolisme, però en canvi són una fàbrica d'inpendentistes. Hi estau d'acord?

Segur que ajuden a fer créixer l'independentisme, a més d'aquells que es defineixen com a 'antipepés'. Això ho hem vist clar amb el tema de la denúncia que féu Manos Limpias contra l'Assemblea Nacional. Hi ha un valor que defineix el sobiranisme català, i és la unitat. Tot atac es manifesta com una ajuda a fer crèixer la base social del moviment.

Algun comentari sobre José Ignacio Wert, la seva reforma educativa i l'objectiu estrella del Gobierno d'”españolizar a los niños catalanes”?

S'ha guanyat a pols ser el ministre pitjor valorat d'un govern democràtic a l'Estat espanyol. En Rajoy ens faria un gran favor a tots si el rellevessin del càrrec. Crec que encarna molt bé els valors que representen aquesta estratègia de voler fer veure que es treballa pel consens i el diàleg, i en canvi no es dialoga amb ningú. Només utilitza vies per a barrar i atacar la participació en l'educació i en la vida pública.

Com qualificau l'estat de la llengua a les Illes?

Depèn de com es miri. Hi ha situacions preocupants, però tampoc no falten els motius per a l'esperança. Per exemple, les famílies demostraren una gran acceptació del català a l'hora d'escollir la llengua del primer ensenyament, amb registres fins i tot per sobre del nombre de catalanoparlants. No hem d'oblidar que es necessita una política lingüística ferma, però també veiem signes que mostren que hi ha futur. En aquest cas ho és la gran mobilització de la gent sortint al carrer. Crec que a Balears és on l'atac a la llengua ha estat més intens, amb un menor marge de temps han passat moltes coses interessants i molt intenses.

Què podríeu descriure breument al president Bauzá?

No sé si ho sabré fer. Diria que transmet la imatge de ser una persona amb les idees molt clares, molt convençut d'allò que fa. Em ve a la ment aquell capítol del conflicte en el qual fou entrevistat pel programa d'Àngels Barceló a l'escola Mata de Jonc, en un context no molt favorable per a ell. En canvi, insistia i tornava a insistir en el trilingüisme que vol posar en marxa. Tot i que aquesta legislatura ha tingut una majoria molt gran, el meu pronòstic és que no repetirà al capdavant del Govern balear.

Fins on arribaran els atacs a la llengua del PP? Feis-nos una projecció cap al futur de la situació a les Illes i també a la resta de territoris de parla catalana.

Allò que passi en el futur a tot arreu va molt lligat al procés català. Veig un temor fundat, tant a les Illes com al País Valencià, pel que pugui passar i perquè s'endureixin aquests atacs si finalment es frena la independència. Hem de tenir en compte que un gran nombre de catalanoparlants viuen fora del Principat, a la resta de territoris de parla catalana. Si s'arribés a un acord entre Madrid i Barcelona, cosa poc probable, possiblement s'abaixaria el to de la confrontació. I si Catalunya es fa independent, la cosa canviaria a millor per al nostre idioma, en esdevenir aquest llengua nacional d'un estat sobirà. En qualsevol dels casos ens calen estratègies de resistència conjunta.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Aquí, en català!, fa mes de 6 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin el LEPE també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari.

Valoració:0menosmas
Per Ha, ha, ha, ha, ha!, fa mes de 6 anys

El Castellà és molt universal i "bastant" multicultural. Basta veure com el Instituto Cervantes ha convidat a Teodoro Obiang, dictador, corrupte, casat amb cinc dones alhora i que va fer afusellar a un oncle seu, per parlar de la seva llengua comú, cosa que no ha fet ni crec que fassi mai l´Institut d´Estudis Catalàns.

Valoració:6menosmas
Per Faroler, fa mes de 6 anys

Será "tu isla", pepero, després de restar toootes les escritures de propietat de toooots els illencs i toootes les zones públiques, que un autentic mallorquí pensa que no son seves i que les ha de deixar als fills en les millors condicions possibles. Aixó te deixa com a fantástic propietari d´un pisetxo de mala mort devers Son Gotleu o parescut. I si tens més que aixó, amb la teva mentalitat, segurament és perque has agafat lo que no te correspon.

Valoració:3menosmas
Per I doncs, fa mes de 6 anys

Joan Boix: M´ha agradat molt el video i de la meva part, felicitacións als artistes.

Valoració:1menosmas
Per Joan Boix, fa mes de 6 anys

Millor que les coses les diguin els de Mallorca que no els de Barcelona. D'acord, que les digui la gent de Felanitx:

https://www.youtube.com/watch?v=BUnKNVDYrMs

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 6 anys

Menys mal que el Primer Ministre francès és d´origen català, perque si les seves arrels fóssin castellanes, andalusses o extremenyes, intentaria prohibir la llengua Francesa, i deixaria a tots els espanyols (orgullosos de ser-ho o de mala gana com jo) com uns selvatges.

Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 6 anys

Siempre tendremos un evangelista de Barcelona para explicarnos nuestra identidad y enseñarnos cuál debería ser nuestra lengua.

¿Qué haríamos sin ellos?

Valoració:0menosmas
Per Ruc, fa mes de 6 anys

Aquí ningú no fugirà d'enlloc. El que farem serà que en BauzanFAEsTIL no torni a tocar poder ni d'enfora i acabat el problema. Ja en podran fer de bots i rabietes llavors.

Valoració:13menosmas
Per pepero, fa mes de 6 anys

sabes que pasa, alejandrito? que soy mallorquín, y prefiero quedarme en mi isla, que se está muy a gusto. Pero como he dicho antes, estas imposiciones son cosas del pasado. A lo mejor eres tú el que se tiene que ir a Cataluña...

Valoració:0menosmas
Per Alex, fa mes de 6 anys

Doncs segur que a Madrid no hi tens cap problema....

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris