cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
21°

El president del Parlament Europeu respon en català a l'STEI-i

"Balears necessita ser rescatada per la Comissió Europea de les desigualtats lingüístiques", assegura el sindicat

24974

Imatge de la delegació que acudí a Estrasburg per explicar la situació de la llengua pròpia de les Illes.

PERE BOTA

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha respost en català una carta a l'escriptor Jaume Cabré. Ho ha fet en resposta a la visita que feren el passat dia 14 de juny el sindicat STEI-i i l'assemblea de professors de les Balears, per exposar a aquesta institució amb seu a Estrasburg els atacs a la llengua pròpia de les Illes que està duent a terme el Govern del PP amb les seves polítiques.

Els defensors de la llengua catalana, a més de comparèixer davant l'intergrup de minories ètniques i demanar que Schulz els rebés, van sol·licitar a Jaume Cabré que escrigués al president del Parlament per informar-lo de les seves peticions.

L'objectiu era traslladar a les autoritats europees que el Govern havia trencat el consens en matèria de normalització lingüística, provocant el que qualifiquen d'"etnocidi lingüístic", i denunciant l'incompliment de la carta europea de les llengües regionals i minoritàries en la reciprocitat de les recepcions de ràdios i televisions públiques que tenen la mateixa llengua.

Per al sindicat és significatiu que mentre l'Executiu balear que presideix José Ramón Bauzá escriu cartes "animant" els pares i els funcionaris a prescindir del català, Schulz s'ha manifestat a favor del respecte a totes les llengües.

Segons l'STEI-i, Balears necessita ser rescatada per la Comissió Europea de les desigualtats lingüístiques, ja que una de les dues llengües oficials, el català, es troba en situació d'inferioritat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Francisca Balaguer Nadal, fa mes de 8 anys

Sembla que ha quedat demostrat que el governants de les illes Balears o son uns ignorants o uns anti-catalànistes i llepeculs de´n Rajoy iCia.

Valoració:3menosmas
Per jaume, fa mes de 8 anys

Si els més beneitarros els tenim tots aquí !

Valoració:5menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 8 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en espanyol. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el castellà no és útil ni necessari.

Valoració:28menosmas
Per Elisa, fa mes de 8 anys

Hi ha genteta tan limitada que no és capaç d'aprendre la llengua de la terra on viu; i tan ignoran i maleducada, que no la vol aprendre; i tan arrogant, que pretén imposar-nos la seva forastera. No vénen a debatre idees (no en saben) sinó a provocar i a vomitar el seu odi perquè la nostra simple existència els fa treure sabonera per la boca. Per molt que siguin dignes de compassió, no deixem que ens facin perdre el temps. Com deim en català, "Bram d'ase no arriba al cel, i si hi arriba, no hi fa arrel".
El gest de fer servir el català a la carta és un positiu però inútil si no hi ha mesures de suport reals. Tenim representats polítics que han d'estudiar les estratègies més útils per tal de protegir la llengua. Com que no podem comptar amb Espanya, malgrat el que diu la Constitució, haurien de moure's a Europa, Per això els pagam. Però de tota manera, Madrid té la paella pel mànec mentre coninuem dins aquest estat colonialista. La solució lògica en un matrimoni forçat on la dona és maltractada sistemàticament és el divorci i no li fa cap falta l'acord del maltractador.

Valoració:6menosmas
Per Caterina, fa mes de 8 anys

Sorprenent!, la caverna s'interessa per l'afer del català al Parlament Europeu.

Ladran, entonces cabalgamos!

Valoració:2menosmas
Per emigrante, fa mes de 8 anys

Y que contestó el parlamento europeo?

Valoració:0menosmas
Per un spanish, fa mes de 8 anys

No hay contenido majete, solo una intención nada más jajajajajajaja

Valoració:6menosmas
Per jo, fa mes de 8 anys

això està molt be, però podrien explicar un poquet el contingut de la carta...

Valoració:12menosmas
Per un mallorquin, fa mes de 8 anys

Hay que ser paletos...que esperarán esta pobre gente, eso si ya en evidencia han quedado.

Valoració:0menosmas
Per Alamerda, fa mes de 8 anys

Els únics que fan el ridícul, son els que escriuen aqui en foraster!.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris