algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 14°
11°

Pancaritats arreu

El bon temps d'ahir animà molts de mallorquins a participar en els nombrosos actes tradicionals que es dugueren a terme a moltes ermites i oratoris de l'Illa

Foren molts els mallorquins que des de primera hora d’ahir dematí ja estaven preparats per gaudir d’una jornada de pancaritats ben completa. Això és, caminada en comitiva fins al temple on es du a terme la diada, missa, dinar d’arròs i de les darreres panades, jocs tradicionals per als infants, ball de bot i festa per als mes joves fins que fa fosca. El sol va acompanyar durant la jornada, de manera que Montuïri, Felanitx, Petra, Sant Joan, Vilafranca, Felanitx, Alcúdia, Campanet, sa Pobla i Llubí van poder celebrar els seus pancaritats sense passar gens de pena pel temps i amb els paraigües amagats.

A sa Pobla, un any més, els veïns es van aixecar ben prest per assistir al tradicional dimarts de Crestatx, que, amb l’arròs com a plat principal, enguany va gaudir d’un alt nombre de participants. Així, milers de persones es congregaren a l’oratori de Crestatx per participar en una diada de germanor i festa. Mentre que alguns ho feren acompanyant la imatge de Santa Margalida a peu, d’altres apostaren per desplaçar-s’hi amb l’autocar gratuït que des de l’any passat l’Ajuntament posa a disposició dels ciutadans. Pel que fa al concurs de camisetes, fins a 23 dissenys van participar en l’edició d’enguany i els guanyadors, Google festa a Crestatx, s’endugueren els 300 euros del primer premi.

Germanor

A Alcúdia es va oficiar la missa de Pancaritat a l’ermita de La Victòria i després es dugué a terme un dinar de germanor, al qual assitiren prop de 200 persones. Per a aquest dinar, segons explicaren els cuiners, Domingo Serra, Llorenç Corró, Biel Alomar, Miquel Aguiló i Joan Bennàssar, "s’ha preparat una paella amb gairebé 32 quilograms d’arròs". A Campanet, van continuar la festa que ja havien començat dilluns i a partir de les 10 del dematí van començar la romeria de Sant Miquel, que es va iniciar amb la tornada amb processó del Sant Crist a l’ermita de Sant Miquel. A l’ermita va tenir lloc una missa, ball i jocs populars, un dinar i, ja ben entrat l’horabaixa, el quintos van protagonitzar la tradicional pujada al pi.

A Algaida els coets anunciaren ben prest la festa de la Pau de Castellitx. A les nou i mitja del matí els xeremiers cridaren tothom a plaça per partir cap a la coneguda l’església rural, on els esperava la festa. Després de la concelebració, l’era de la possessió es va convertir aviat en l’epicentre de la festa i també s’hi dugueren a terme jocs infantils i balls.

La jornada transcorregué gairebé en paral·lel a Montuïri. Des de bon matí, els montuïrers partiren cap al puig de Sant Miquel seguint les tonades dels xeremiers. Una vegada allà es nomenà Jeroni Garau, conegut com Jeroni de s’Agència, com a batle del puig. Així mateix, cal destacar que un cop acabat l’acte religiós, tingué lloc la final del joc de la tella; un joc tradicional que, amb algunes diferències, segueix les normes de la petanca i es juga amb pedres i no amb pilotes metàl·liques. Aquesta final fou presenciada per la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i la consellera d’Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, i les autoritats del municipi.

Al puig de Bonany, a Petra, la festa agermanà els veïns de la localitat amb els de Vilafranca i Sant Joan. Com cada any petrers, santjoaners i vilafranquers segueixen el seu propi camí per arribar a l’ermita de Bonany i es troben tots a l’immensa esplanada que envolta el temple. Acabada la missa, els peregrins s’acabaren les reserves de panades i de rubiols i molts païren a l’ombra dels pins alguns dels plats més típics de Pasqua. Una bona manera de dir adéu a la Setmana Santa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris