cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Més de 90.000 € extra en 2 anys

Un dels dos detinguts per la presumpta trama de corrupció a Carreteres, l'exzelador Gabriel Mestre, cobrà quantitats astronòmiques en concepte d'hores extra avalades pel seu cap, Francisco Orejudo, que també fou arrestat. El Consell oculta ara informació d'aquest tipus als funcionaris

El zelador de les obres de la carretera Palma-Manacor imputat en l’operació Peatge, Gabriel Mestre, acumulà un saldo extra d’exactament 93.153,83 euros públics per la seva nòmina en només dos anys, els dos darrers de legislatura pactada entre el PP i UM. Aquest total de doblers extra és investigat per la Fiscalia Anticorrupció i pel Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia en el marc de l’operació Peatge per destapar la presumpta trama de corrupció a la Direcció General de Carreteres. Els més de 90.000 € públics foren acumulats pel funcionari entre abril del 2005 i maig de 2007 i són el resultat dels plusos per "productivitat" i "gratificacions", la manera de cobrar les hores extra els empleats públics i que, en el cas concret de Mestre, havien de ser avalades pel seu superior: Francisco Orejudo, cap d’obres de Carreteres imputat també en la causa. Tant Mestre com Orejudo foren detinguts quan esclatà l’operació i estan en llibertat amb càrrecs sota fiança.

Els primers que denunciaren aquesta situació "privilegiada" de Gabriel Mestre, entre altres empleats del Consell (sobretot de Carreteres), foren CCOO i altres sindicats de la institució. Però el més sospitós de tot és com s’han acabat ocultant els plusos que cobren Mestre i la resta de funcionaris (vegeu-ne la peça a part). En aquesta informació "ocultada" es pot veure perfectament com Mestre percep plusos i gratificacions exagerats en relació amb la resta de companys. Mentre que la majoria d’empleats públics que fa hores extraordinàries (més d’un miler) acumula desenes o centenars d’euros "extra" cada sis mesos, n’hi ha alguns que en cobren 1.000 o 2.000, i en casos que es poden comptar amb els dits de la mà la xifra supera els 3.000 € per hores extra en un semestre. El cas de Gabriel Mestre destaca perquè en un semestre fou capaç d’acumular 33.000 €, una quantitat que multiplica per més de deu les xifres habituals més altes. Cal dir, a més, que Mestre no en fou l’únic, ja que també consta algun altre funcionari de Carreteres que cobrà honoraris desorbitats en un sol semestre.

El Consell oculta els sobresous dels funcionaris

Durant el primer Pacte de Progrés, els sindicats i els treballadors dels diferents departaments del Consell de Mallorca tenien accés a les dades sobre els "complements" que cobren els empleats públics si les sol·licitaven. Tanmateix, quan PP i UM pactaren, aquesta informació fou denegada sistemàticament. El 2007, quan Mallorca i les Balears tornaren a canviar de color polític, el nou equip de govern accedí altre cop a la petició dels sindicats de donar a conèixer les hores extra que s’abonen i poder negociar, així, amb dades reals damunt la taula. Fou llavors que sortiren a llum els astronòmics plusos que percebien Gabriel Mestre i algun altre funcionari de Carreteres. Després d’una denúncia interna de CCOO i fins avui, el Consell ha tornat a denegar per sistema les dades sobre complements emparant-se, sempre, en la Llei de protecció de dades. És, com a mínim, sospitós.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris