algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
28°

Manacor protegeix un miler d'elements patrimonials

El ple aprova incloure 275 nous edificis industrials, arquitectònics, rurals i un d'immaterial, com el vimer de s'Hort des Correu, que cura de trencat

Prop d'un miler d'elements patrimonials del municipi han estat protegits després de l'aprovació inicial del Catàleg del patrimoni històric artístic, un fet que suposa augmentar amb escreix les proteccions ja duites a terme al document antic de 1998 i que arriben als 600. Les noves incorporacions preveuen elements d'arquitectura urbana, com ara la capelleta de sant Ramon, l'antic hospital al carrer del Pare Andreu Fernández, s'Agrícola, la casa i magatzem de Majorica i el Molí d'en Beió; entre molts d'altres elements etnogràfics com aljubs, pous, ponts, fonts, sínies, coves i jaciments.

Així, amb els criteris dels tècnics de l'Ajuntament de Manacor s'ha afegit arquitectura d'enginyeria civil, béns etnològics, immobles de valor a Porto Cristo, com les primeres cases conservades de la primitiva Colònia del Carme, que després donaren lloc al nucli actual. Gràcies a l'inventari de patrimoni industrial, que disposa de més de 90 fitxes, s'ha fet una tria dels elements més significatius pel que fa a les indústries de final del segle XIX i fins a la segona meitat del XX, com la casa i el magatzem de Majorica.

També s'ha incorporat un element de cultura immaterial, com el vimer de s'Hort des Correu, un arbre que a la sortida del sol dia 24 de juny, sant Joan, cura amb la seva saba els infants que pateixen de trencat.
El centre històric de la ciutat de Manacor també s'ha protegit com a conjunt global. Es tracta de la zona que afecta el carrer de l'Amargura, Bosch, Joan Segura, Capellà Pere Llull, Arquitecte Bennàssar, Rector Caldentey i la plaça del Cós.

Incorporacions

Així, el global de les incorporacions arriben als 275 elements. De fet, s'han de comptabilitzar l'acceptació de diferents al·legacions que com ara la que proposava la protecció de la fusteria de Cas Catalans. A més, s'ha procedit a la catalogació de la Casa dels Mínims del carrer de la Soledat, una caseta de bany de Porto Cristo, la capelleta del Sant Crist de la Creu, Can Reus, Can Pinya al carrer de Sant Antoni i els nius de metralladora de Cala Petita, Porto Cristo, Cala Morlanda, Cala Murta, Cala Anguila i del Caló d'en Rafelino.

S'ha de destacar també una incorporació important d'elements d'arquitectura rural com l'Hort de Conilles, les cases i el pou de l'Espital de Rotana, la casa de vigilància del puig de Son Galiana, la Font Santa, el forn de calç de la Sínia Vella, el camí i el pont dels Presos, diferents barraques de la Casa Nova i de la Plana Nova o les fonts urbanes de Na Camel·la, Verònica, del Barracar, de la Mora o dels Dofins.

El catàleg s'ha hagut d'adaptar al Pla Territorial de Mallorca, que marca els nivells de protecció mínims que s'han de considerar en l'elaboració de catàlegs. Pel que fa a les normes de protecció del patrimoni històric es marquen les actuacions que s'hi poden dur a terme. La restauració, conservació, consolidació, rehabilitació, reestructuració, reconstrucció o l'ampliació d'aquests elements vendran determinats segons la llicència d'obres. Així s'hi haurà d'incloure un estudi històric realitzat pel tècnic competent -historiador, historiador de l'art o arqueòleg-.
D'aquesta manera, el ple de l'Ajuntament de Manacor ha donat via lliure a l'aprovació inicial d'aquest catàleg de protecció patrimonial que té el suport de tots els partits.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris