cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Luzón diu que «és impensable un delicte de Matas» en el cas Bitel

El fiscal del Tribunal Suprem s'oposa que declari com a imputat

El tinent fiscal del Tribunal Suprem, José María Luzón, elevà ahir a la Sala Segona l'informe en el qual s'oposa que el ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, declari com a imputat en el cas Bitel. «La sol·licitud de declaració d'un aforat, en concepte d'imputat, s'ha de basar en les dades objectives que constin en la causa, i no en la hipotètica, eventual i, per suposat, impensable confessió de la comissió d'una activitat delictiva que no té base en les actuacions».

El fiscal Luzón assenyala que no està provat que el redireccionament del correu electrònic de l'actual conseller d'Obres Públiques, Francesc Quetglas, al compte del secretari de Matas, Sebastià Vallori, fos intencionat en lloc d'un error, ni que es produís un aprofitament maniqueu de l'error, «i encara menys alguna intervenció del senyor Matas», ja que Vallori no tractava directament amb ell, sinó amb la seva secretària, Francesca Pascual, que negà conèixer la recepció dels correus.

La Fiscalia destaca que, perquè existís delicte en els fets denunciats, hi hauria d'haver intencionalitat per descobrir els secrets de Quetglas o per vulnerar la seva intimitat, cosa que no s'ha demostrat per la investigació realitzada pel jutge d'Instrucció 9 de Palma, Enrique Morell, que arxivà el cas. Segons Luzón, l'error partí de l'empresa Bitel, que s'equivocà en redireccionar els comptes informàtics, i descarta que hi hagi delicte en no avisar Vallori el departamet d'Informàtica de Presidència, perquè «no hi ha dades objectives que demostrin que els missatges s'obriren i llegiren».

La Sala Segona del Tribunal Suprem, integrada en aquest cas pels magistrats Carlos Granados, Juan Saavedra, José Antonio Martín Pallín, Julián Sánchez Melgar i Luis Román Puerta, ha de decidir si el ministre ha de declarar. El cas ha arribat al Suprem després que l'Audiència de Palma revocàs l'acte d'arxivament decretat pel jutge Morell, considerant que Matas havia d'explicar com havia arribat a les seves mans un document privat de Quetglas.

Indignació  
Esquerra Unida va rebre ahir amb «indignació» l'informe de Luzón, encara que no el consideren estrany després del realitzat sobre el cas Formentera, «ple d'inexactituds i d'incongruències». Per la seva banda, l'advocat de l'acusació particular, Antoni Diéguez, declarà no sentir-se sorprès. «Luzón és un home de Cardenal, persona de confiança d'Aznar, però és il·lògic que no es permeti investigar el cas».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris