cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
17°

Un llibre il·lustra els 50 anys de l'espeleologia illenca

El llibre, de caràcter enciclopèdic, recull els 50 anys d'investigació espeleològica de Mallorca.

07-09-2014El Gall Editor

María Lourdes Redondo i José Antonio Encinas acaben de publicar el “Corpus Cavernario Mayoricense”, una obra que recull 50 anys d'espeleologia i bona part del saber conegut sobre el món existent sota l'epidermis de l'illa.

El llibre, que consta de 1360 pàgines i pesa prop de 5kg, té un caràcter enciclopèdic. S'hi posen al descobert més de 4.500 subterranis curosament identificats en més de 3.000 planols, 125 cartografies, 70 il·lustracions, 65 representacions d'art epilític i 90 dibuixos complementaris.

El llibre, editat per Gall Editor, no es limita a la recollida d'informació topogràfica sinó que transmet la passió per un coneixement holístic de la realitat que es troba oculta sota la superfície. Així, s'hi poden trobar estudis de geografia, geologia, història, antropologia, biologia, etnografia, arqueologia, fauna i toponímia.

L'ora inclou la descripció tant de petites cavitats de pocs metres fins a l'entramat laberíntic del complex de la Cova del Pas de Vallgornera (amb 10 quilòmetres de recorregut ja explorats). El Corpus també treu a la llum reveladora informació de l'existència de les grutes, que actuen com a “càpsules del temps” on queden atrapats els vestigis de totes les èpoques.

Passió pel descobriment
Encinas, sevillà de naixement i que arribà a l'Illa a 17 anys, assegura que “no és l'adrenalina, que és el que sol enganxar els joves, ni tampoc en les espectaculars estalactites, sinó més aviat el plaer de contemplar els grans abismes, les grans forces de la terra, una bellesa moltes vegades descarna en la passió pel descobriment”.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere, fa mes de 5 anys

És una obra espectacular, un recull magnífic de la localització i característiques generals de les coves de Mallorca.

Per altra part, la meitat dels textos són pura especulació i pseudociència encaminada a malmenar la història de Mallorca, intentant desprestigiar qualsevol idea de l'origen català (indubtable per tots els experts) dels topònims de la gran majoria de les coves i, arribant encara més enllà, dels noms dels pobles.

Segurament l'autor és un gran espeleòleg i/o geòleg, però no demostra uns coneixements mínims d'història ni de filologia. Després de 50 anys de feina, no tenia necessitat de ficar-se en temes que no domina per fer una gran obra.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris