cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 26°
23°

Les Balears compten amb l'índex de sinistralitat laboral més alt de l'Estat

L'UGT ha recordat l'aniversari de l'explosió del polvorí de Sant Ferran, el 1895, en el qual moriren 97 víctimes

56334

UGT ha recordat les víctimes de l'explosió del polvorí de Sant Ferran, el 1895.

Ferran Aguiló(J. Torres.)

Vuit treballadors han mort aquest any en accidents a les Balears, l'índex de sinistralitat laboral és el més elevat d'Espanya, 4.797 accidents per cada 100.000 treballadors, això és, 1.271 més que la mitjana nacional, malgrat que en els últims tres anys els accidents han descendit un 37,7%. UGT ha cridat avui l'atenció sobre aquest problema i la importància d'una major prevenció dels riscs laborals, durant el seu homenatge anual a les 97 víctimes mortals ocorregudes a Palma fa 116 anys en el pitjor accident laboral registrat en Espanya i probablement en Europa, segons el secretari de Salut Laboral i Medi Ambient d'UGT, Tomás Navarro.

 

Navarro i una comitiva del sindicat han recordat avui amb una ofrena floral i un minut de silenci a les 97 víctimes, de les quals 76 eren dones -i d'elles 16 menors- que van morir al polvorí de Sant Ferran quan recuperaven materials obsolets de municions de l'Exèrcit espanyol. UGT ha recordat avui que cal haver-hi més alerta en aquest tema i "no deixar mai a les mans dels empresaris la salut laboral perquè són molt remisos a gastar diners en aquest tema". "La salut i la vida és el més important, no la podem perdre en el treball", ha dit Navarro.

Segons el sindicat, el Pla de Seguretat i Salut ha aconseguit reduir a les illes un 37,7% els accidents entre 2008 i 2011, disminució que està relacionada amb una menor activitat laboral derivada de la crisi econòmica. A més, s'ha detectat que els accidents laborals amb baixa han disminuït en el període de crisi i els que no requereixen baixa han augmentat perquè "la gent té por de perdre la feina". "Hi ha gent que no està en condicions que en s'hi hagi en el treball i està treballant", ha afegit UGT.

Menorca és l'illa que ha registrat una major baixada d'accidents en aquests tres anys, un 36,1%; seguida de Mallorca amb un 35,4%; Formentera, un 35,1% i Eivissa amb 31,1%. Malgrat aquesta disminució, l'arxipèlag té l'índex de sinistralitat laboral més elevat d'Espanya. Entre juliol de 2010 i juny de 2011, a les illes es van registrar 4.797 accidents per cada 100.000 treballadors, mentre que la mitjana nacional se situa en 3.526 pel mateix nombre de persones que treballen.

En el que va d'any, a les Balears han ocorregut 8 accidents mortals, i 15 persones van morir a causa d'un accident laboral el 2010. Quant a siniestrabilidad laboral, les Balears han aconseguit reduir-la en un 4,2% entre juliol de 2010 i juny de 2011, tanmateix, és la Comunitat on menys ha baixat, sol per sobre de la ciutat autònoma de Ceuta (4,1%).

UGT considera que Balears ha de millorar aquestes xifres i per a això és necessari revisar els protocols d'actuació i la detecció de malalties professionals, que ja s'apliquen en altres comunitats com Navarra o Catalunya. A l'accident de Sant Ferran, ocorregut el 1895, es calcula que prop de 100 quilos de pólvora que no havia estat mullada prèviament, per negligència del contractista -el català Gabriel Padrós-, va ser la causant de la detonació que va desencadenar la tragèdia.

El 1895, la reina María Cristina vivia el final del colonialisme espanyol, la depreciació de la pesseta i "una inflació galopant", segons Tomás Navarro. "D'alguna manera volem dir que s'assembla a la crisi actual, salvant les distàncies, s'assembla que en època de crisi els empresaris escatimen molt en temes de riscs laborals", ha explicat.

 

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris