Objectiu aconseguit. Els anys de feina han valgut la pena. Des d'ahir, la serra de Tramuntana de Mallorca és Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco com a paisatge cultural pels valors paisatgístics, culturals, històrics i etnològics. La Serra entra a formar part dels 878 llocs del món declarats Patrimoni Mundial després que així ho decidís ahir el Comitè del patrimoni mundial, que examina fins demà a París les 35 candidatures que aspiren a ser-ho.
La Serra era l'única presentació espanyola que es féu enguany al comitè, després que el juliol de 2009 es convertís en la candidata que representava Espanya davant la Unesco per a l'any 2010. Per febrer, el Govern central va fer efectiva la candidatura amb el lliurament de la documentació requerida per part de l'ambaixadora espanyola davant la Unesco a París, que validà tota la informació rebuda i va confirmar la candidatura de la Serra.
Segons informà ahir el Consell, la Unesco ha estat molt exigent en tot el procés de la declaració. Ha reclamat, entre d'altres coses, la delimitació concreta de l'element proposat, que ha de tenir la màxima protecció legal, a més d'un pla de gestió que asseguri la conservació d'aquest element. La declaració de la Serra suposa assegurar la preservació dels valors patrimonials de Mallorca. Amb la declaració es plantegen, a partir d'ara, impulsar accions directes de rehabilitació i conservació del patrimoni cultural i natural, a més d'accions destinades a millorar el coneixement d'aquest béns, a través de l'elaboració d'inventaris o cartografia del territori. També implica un reconeixement internacional que serveix per al desenvolupament territorial sostenible, la seva utilització científica i pedagògica.
La Serra té una zona central que s'estén per 30.745 hectàrees de la serra balear i inclou 19 municipis (vegeu-ho al mapa). També té una àrea anomenada "d'amortiment", amb una extensió de 52.760 hectàrees terrestres i 25.857 de marítimes.
Valoracions
La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, qualificà de "gran notícia" la declaració de la Serra perquè destaca el valor mediambiental de Mallorca a "tot el món" i perquè ajudarà que els turistes hi vinguin durant tot l'any. Salom digué que redundarà en un dels objectius del seu Govern com és la reactivació econòmica i, en aquest cas, mitjançant l'arribada de visitants durant tot l'any que podran gaudir d'aquest paratge natural "privilegiat".
L'expresidenta Francina Armengol es mostrà especialment emocionada després de conèixer la notícia i agraí a tot el seu equip, format per l'exconsellera insular de Territori Maria Lluïsa Dubon i l'exdirector insular Jaume Mateu, que al llarg d'aquests quatre anys han fet feina perquè la declaració fos una realitat. "Me'n sentiré orgullosa tota la vida", digué. El vicepresident del Consell i batle de Selva, Joan Rotger, mostrà el seu reconeixement a la feina dels responsables polítics i tècnics de l'anterior govern i manifestà que la declaració servirà per situar "encara més" Mallorca dins l'àmbit internacional. Per Rotger, la distinció implicarà una empenta al turisme més enllà del sol i platja i espera que serveixi per donar valor a la gastronomia, la biodiversitat i la cultura de l'Illa.
La serra de Tramuntana és Patrimoni de la Humanitat
El Comitè internacional ho decidí ahir a París, on està reunit fins demà. L'any 2009 aquest paratge de Mallorca es convertí en el candidat de l'Estat

La Serra mallorquina rep així el reconeixement internacional per la seva importància cultural i paisatgística.
A. BUSQUETS
COMENTARIS
No hi estic gens d'acord, amb la declaració. Amb quina legitimitat s'han gastat TANTÍSSIMS doblers? (no han dit les xifres de la despesa total. Podrien dir, per favor, què val un sol cartell de propaganda de la Serra dels que han col·locat arreu?) Aquesta declaració no suposa cap inversió per protegir el paisatge cultural de la serra. Tot el contrari. Les inversions aniran a fer els aparcaments per autobusos que diu el pla de gestio que s'han de fer, i un munt d'infrastructures noves. Hotelers, estau d'enhorabona. I sí, noltros, els mallorquins, veurem un dia com haurem de demanar permís per anar a Biniaraix, o lo que és pitjor, pagar per fer-ho.
DEBE DE HABER UN BUEN CO0NYROL..Hay riesgo de masificación, en otros lugares de España de parecidas condiciones no están nada contentos con lo que se les vino encima, pero eso es como todo lo que se hace aquí, se hacen las cosas sin analizar profundamente los cambios que se van a producir.
Hola a tots.
Estam de enhorabona, a mes d'un l'hi haurà fet mal sa panxa, els qui estimam sa terra estam ben contents...
Als camins han d'estar oberts, però hem de tenir amb compte que els camins tenen amo i per molt públics que siguin no ens dona dret a fer el que volguem, Si no m'ho han contat mal.lament, varen començar a cobrar per anar a n'és massanella, després de trobar es tractor a dins es torrent (entre altres malifetes)...
És nociu patiditzar la notícia.
Alegrem-nos-en i exigim la protecció que ve donada per la nova condició de la Serra de Tramuntana.
Sempre positius. Mai esclaus de cap partit polític.
pep rotger: millor haver de pagar per anar-hi com a turiste a no puguer anar-hi perquè estigui ple de xalets que haurien omplert les butxaques dels de sempre.
"hala idò" tens raó, aquesta declaració de la unesco, deu haver estat una molt mala noticia pel pp, tot i que na maria salom ho vulgui disimular.
Solleric, a Menorca no es tancan camins,s'obren com es camì de cavalls etc.
Sa putada es per els hotelers que es pensaven que alla ells podrien destroçar-lo i ara no podran.
Teniu Mallorca destroçada ara han aturat els peus als que pensaven amb sa Serra
Els mallorquins esteim d'enhorabona! Visca la Serra! :)
Això demostra la important feina que es realitzen des dels governs d'esquerres. Pot ser que això faci més pel turisme (un turisme a més de qualitat i més responsable que el de sol i platja) del que es pensen. Els progressos son lents i silenciosos, menys vistosos que les grans infraestructures, pero els resultats a llarg termini son molt millors i amb reconeixement internacional.
Esperem que el PP sàpiga gestinar bé aquesta oportunitat i no comenci a inflar la Serra amb turistes de forma caòtica. I d'urbanitzar, res!
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
No vindria mal matitzar i relativitzar per no anar un poc de "paletos". He viscut gairebé trenta anys a França i no estan tan enlluernants com nosaltres per les sigles UNESCO, institució que té llums i ombres. Hi ha per ton el món moltíssimes meravelles que passen de sol.licitar aquest recomeiximent que, d'altra banda, es dispensa amb generositat relativa. Per a acabar, és un guardó que no comporta cap subvenció sinó pagaments, com ja s'ha pogut veure amb la campanya ominipresent del Consell.
Doncs el títol està bé per a la nostra Serra, emperò sobren ses trompetes i focs artificials.