algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
28°

La talaia gabellina del cap Vermell, salvada

El Ministeri de Foment ha donat una subvenció de 65.729 euros per rehabilitar aquesta torre de defensa, que es troba en estat d'abandonament

124162

La talaia nova està damunt les coves.

A.B.

Els gabellins gaudeixen d'un important patrimoni de torres de defensa, però està en perill de desaparició. Es tracta de la torre Nova del cap Vermell, la torre Esbucada i la talaia de Son Jaumell. Són torres de vigilància de la costa gabellina. Aquestes fortificacions actualment es troben en estat d'abandonament. L'Ajuntament de Capdepera lluita des de fa molts anys per aconseguir finançament per rehabilitar aquestes torres i recuperar aquest patrimoni a la deriva.

L'Ajuntament, l'any 2004 a través d'una moció presentada pel PSM i amb el suport de tots els partits, va sol·licitar al Govern central la rehabilitació d'aquestes construccions. Fa un any que es varen reiniciar els contactes i ara el Ministeri de Foment ha concedit una subvenció de 65.729 euros per restaurar la torre Nova del cap vermell a través de l'1% cultural que es destina a actuacions sobre el patrimoni històric. La subvenció va ser aprovada el 22 de març i suposa el 75% del cost total de l'obra, que arriba als 87.639 euros. La resta serà assumida o bé per l'Ajuntament o bé per altres institucions que hi vulguin col·laborar.

Història

La torre Nova és l'única de titularitat municipal, requisit imprescindible per aconseguir l'ajuda. La talaia està ubicada a 210 metres d'altura al nivell de la mar i data de l'any 1577. És troncocònica i amb bastant inclinació, construïda amb pedra calcària lligada amb morter i referida exteriorment. Està situada sobre les coves d'Artà.
El projecte de rehabilitació preveu usar morters de calç i àrids, en lloc de ciment, i canviar la ferralla per acer inoxidable. Per ara, no preveu construir una escala per pujar al terrat. L'Ajuntament demanava la rehabilitació de les tres torres perquè tenia la idea de fer una ruta arqueològica en la qual s'incloguessin les tres talaies. De moment, només se'n restaurarà una.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tomeu, fa mes de 10 anys

Es una bona noticia, encara que la salvaaguarda del patrimoni que ens han deixa't els nostres avantpassats no hauria d'ésser noticia.
Molt de fer la serra patromoni de sa humanitat, mentre el patrimoni dels mallorquins roman totalment descuidat.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris