cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

La restauració de la torre del Palau, aturada per un litigi entre Sala i veïns

La propietat impedeix les obres del Consell i l'Ajuntament no descarta la via judicial

Un enfrontament que manté dividits, des de fa mesos, l'Ajuntament de Manacor i la propietat d'un immoble particular que envolta el perímetre de l'antiga torre del Palau de Manacor ha deixat la restauració d'aquest conjunt arquitectònic, catalogat com a Bé d'Interès Cultural (BIC), sense concloure. D'aquesta manera, el Consell de Mallorca no pot prosseguir les obres de restauració de l'emblemàtic conjunt arquitectònic erigit pel rei Jaume II a princpis del segle XIV i l'actuació resta paralitzada pel litigi que mantenen el Consistori manacorí i els propietaris de la finca.

El motiu de la disputa prové de la negativa de la propietat de l'immoble que alberga la torre del Palau, que la brigada de Patrimoni Històric del Consell i de l'Ajuntament accedeixin al soterrani privat per construir una pilastra per reforçar la torre, ja que sense aquest element sustentant en perilla l'estabilitat. «Els propietaris de l'habitatge no ens donen permís per dur a terme l'actuació de reforç perquè retreuen a l'Ajuntament que les obres d'embelliment del centre per a vianants els provocaren greus perjudicis i, en aquest sentit, exigeixen indemnitzacions», explicà Margalida Fons (PSM), delegada de Cultura a l'Ajuntament de Manacor.

La propietat al·lega que quan es realitzaren les obres del pla Mirall en el centre per a vianants de la ciutat, a la voravia que limita amb l'edifici de la torre es va deixar la canal de les pluvials sense segellar i, si plou molt, el soterrani s'inunda. Mentrestant, els tècnics municipals asseguren que les inundacions no són culpa de les obres que féu la Sala en el seu moment, sinó que el problema és haver instal·lat la canal en aquest voravia i sense segellar. Així és com l'actuació restauradora del Consell, que s'inicià en una primera fase el desembre de l'any 2000, resta paralitzada a l'espera de la resolució de l'enfrontament que s'encetà a finals del 2001 i que a hores d'ara continua obert.

Margalida Fons va manifestar que «des de l'Ajuntamemnt ens agradaria resoldre el problema amb el diàleg i, en aquest sentit, mantenim converses amb la propietat». No obstant això, la delegada de Cultura afirmà que «si no s'arriba a un enteniment per poder continuar les obres, no descartam portar el tema davant els jutjats». Per la seva banda, el Consell de Mallorca, com a promotor de les obres de recuperació de l'edifici, podria intervenir-hi per reial decret. Tot plegat, unes desavinences que impedeixen la recuperació d'un immoble, l'estabilitat del qual perilla.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris