cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

La Fiscalia manté la petició de sis anys per a Vidal

El Ministeri Públic es reafirma en la seva sol·licitud de suspensió per als quatre batles imputats: Miquel Vidal (Santanyí), Joan Jaume Mulet (Llucmajor), Joan Rotger (Selva) i Biel Matas (Montuïri)

El Ministeri Fiscal reafirmà ahir en la darrera sessió del judici del cas Cavallistes les sol·licituds provisionals de pena per als dos principals imputats en la trama: sis anys de presó per a Sebastià Vidal, exbatle de ses Salines, i quatre més per al zelador de l’Ajuntament d’aquest municipi, Sebastià Escalas. El fiscal, Ladislao Roig, acusa l’exprimer edil de ses Salines d’haver elaborat un document oficial en el qual donava fe de l’existència d’una agrupació de cavallistes abans que aquesta es constituís, i d’haver induït deu batles més de Mallorca a fer el mateix. Per aquesta raó acusa Vidal d’un delicte de falsedat documental, com a autor i com a inductor

La Fiscalia considera que Vidal ho va fer per declarar l’agrupació d’interès general i per poder-ne situar la seu social en una xalet que tenia construït en sòl rústic. D’aquesta manera, la casa il·legal hauria quedat legalitzada. A l’altre principal imputat, Sebastià Escalas, la Fiscalia l’acusa d’haver redactat un document fals que certificava que el xalet de Vidal tenia una antiguitat superior a 26 anys. Per la seva banda, l’acusació particular, exercida per l’advocat Josep de Luis, demana 12 anys per a Vidal i quatre i mig per a Escalas. Inicialment, en sol·licitava 66 per a l’exbatle de ses Salines.

A més de Vidal i d’Estaràs, els altres acusat per als quals la Fiscalia demanava més anys eren Andreu Prohens, exbatle de Campos, i el secretari d’aquesta localitat, Sebastià Portell, amb una sol·lictud de tres i de quatre anys de presó, respectivament. A aquests dos imputat se’ls acusava d’haver emès un certificat fals que també declarava l’existència de l’Agrupació Cavallista de ses Salines anys abans de la seva constitució. Però el testimoni de l’arxivera municipal de Campos, Beatriu Zamorano, que declarà dimarts dematí, portà el fiscal a considerar que Prohens i Portells no sabien que la informació que certificaven fos falsa, per la qual cosa rebaixà la petició de condemna a una suspensió de nou mesos per a càrrec i funció públiques.

El testimoni de Zamorano resultà decisiu per a Prohens i Portell, ja que ahir l’acusació particular, exercida per l’advocat Josep de Luis, retirà els càrrecs sobre tots dos perquè entengué que no haviencomès cap delicte i que el seu procediment havia estat correcte. Quant a la resta de batles o exbatles acusats, la Fiscalia demana per a tots ells una suspensió de nou mesos per exercir un càrrec públic, ja que els considera culpables d’un delicte de falsedat de document oficial.

El lletrat Josep de Luis, però, demana quatre anys i mig de presó per a tres d’ells: Miquel Vidal (batle de Santanyí), Joan Jaume Ramis (exprimer edil de Lloret de Vistalegre) i Antoni Serra (exbatle de sa Pobla). De Luis inclou també en aquest grup l’exregidor de sa Pobla Joan Llabrés com a cooperador necessari d’un delicte de falsedat documental, però la Fiscalia retirà ahir la petició de pena per a aquest acusat, ja que considerà que el delicte havia prescrit. Després de sentir les conclusions finals de les defenses (vegeu-ho a la pàgina següent) i de cedir la paraula al acusats (només en féu ús Sebastià Vidal, vegeu-ho al requadre), el judici quedà ahir horabaixa vist per a sentència.

"Els pitjors anys de ma vida"

El darrer que parlà ahir en el judici fou l’imputat principal, Sebastià Vidal, que va fer ús de la paraula abans no quedàs vist per a sentència. L’exbatle de ses Salines assegurà al tribunal que aquests darrers tres anys, en els quals s’ha desenvolupat tot el procés judicial, han estat els pitjors de la seva vida. "L’únic mal que he fet ha estat ser un apassionat dels cavalls i intentar que a ses Salines hi hagi unes instal·lacions bones per als cavallistes", declarà al tribunal amb els ulls humits. A més a més, tal com va fer el primer dia de judici, Vidal demanà disculpes als seus companys de partit imputats en la causa per haver-los duits a la banqueta dels acusats.

Breus testimonis

Durant la sessió del matí, dels 17 testimonis que estaven citats a declarar, només en testificaren nou, ja que les defenses renunciaren a molts d’ells. Vinguts d’Inca, Caimari i Lloret de Vistalegre (d’on són alguns del imputats), les seves declaracions no duraren mai més de 10 minuts i no resultaren decisives. D’altra banda, en acabar el judici, a la sala de vistes es guardà un minut de silenci per la mort a mans d’ETA de l’empresari basc Ignacio Uría, propietari d’una de les concessionàries del Tren d’Alta Velocitat basc .

S’ha utilitzat aquest afer per poder jutjar uns batles"

En la sessió d’horabaixa del judici tingueren lloc les al·legacions finals de tots els missers de la defensa, excepte Llorenç Salvà i José Ignacio Herrero, que ja ho havien fet al matí. Tots demanaren l’absolució dels seus clients. José Zaforteza, advocat de Catalina Soler, manifestà que l’afer dels certificats mai no hauria d’haver arribat a judici, sinó que s’hauria d’haver resolt en l’àmbit municipal. Zaforteza manifestà que només els documents emesos no havien tingut rellevància i apuntà que s’havia instrumentalitzat la causa per enjudiciar algun batles.

"No fumen porros"

El lletrat Rafel Perera, defensor de set dels imputats, sostingué que els seus defensats estaven convençuts que el que certificaven era correcte, i que confiaren en el seu company de partit (Sebastià Vidal). També destacà l’al·legat d’Agustí Cerveró, advocat del batle Santanyí, qui començà assenyalant de manera vehement les diverses errades que trobà en els escrtis de les acusacions. Cerveró lamentà que s’actuàs contra uns al·lots "que no fumen porros, sinó que els agrada anar a cavall", en referència als cavallistas, i criticà que s’hagués arribat a sol·licitar sis anys de presó al seu client per haver escrit allò que al seu parer és "una carta de recomanació". El lletrat cità nombroses sentències, com ara la del jutge Fernando Grande-Marlaska sobre l’accident del Yak 42, i apuntà que cal regular el procediment de l’acusació popular per evitar "interferències polititzades".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris