cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

L'estàtua de Jaume II remou la classe política de Sineu

Els partits mouen peces per tancar pactes que garanteixin la constitució del nou equip de govern amb la polèmica per l'escultura com a rerefons

128054

El monument al Rei mallorquí ha esdevingut tot un focus de discòrdia.

Quasi una setmana després que s'instal·làs l'estàtua de Jaume II a Sineu, la figura continua marcant-ne l'actualitat. N'és una prova la maror que regna dins la classe política del poble i la incertesa sobre què pot passar amb els pactes necessaris per formar govern, un cop que Convergència per les Illes fes públic ahir que no s'hi pronunciarà fins la setmana que ve.

Precisament, Sineuers Independents retreu a Cxl que "es desvinculi de la col·locació de l'estàtua" quan, segons Miquel Gelabert, portaveu de SI, Cxl "en tenia plena constància". Gelabert mostra com a prova una instància que la seva formació entrà a l'Ajuntament a principi de maig i en la qual demana a la Sala que "el lloc escollit per ubicar l'estàtua passi per ple" i se sol·licita informació tècnica sobre l'escultura.

No obstant això, SI estén la mà a Cxl per governar durant aquests quatre anys amb el PSOE. "Si Cxl vol parlar amb nosaltres, hi estam disposats, però allò principal serà que els nostres programes conflueixin", sosté Gelabert. En la mateixa línia es manifestà Joan Ferriol, cap de llista del PSOE, qui assegura que està "disposat a negociar amb Cxl i SI", però confessa que tampoc no tanca "la porta al PP" i que, per tant, si és necessari "formaria un pacte a la basca".

En el que sí coincideixen la majoria de formacions és que s'han de deixar passar uns dies perquè els ànims es calmin.
Pere Joan Jaume, portaveu del PP de Sineu i batle en funcions durant la col·locació de l'estàtua, es mostra "molt indignat i decebut" pel tracte rebut per part de Patrimoni. "Puc dir fort i clar que el Consell té un doble criteri i que no tracta de la mateixa manera Sineu i Palma", afirma Jaume. Segons ell, "Aina Calvo s'ha afartat durant aquesta legislatura de fer obres en espais catalogats com a Bé d'Interès Cultural i ningú no li ha dit res. I, si no, que mirin les obres del carril bici". El portaveu del PP es mostra segur que hi ha "una forta connivència entre Patrimoni i el PSOE" i que Patrimoni "és una institució sectària".

Querella

D'altra banda, el Círculo Balear ha anunciat que "els serveis jurídics de la fundació preparen querelles cap a Miquel Gelabert, portaveu de Sineuers Independents i l'OCB de Sineu per "intentar danyar la imatge de Círculo Balear". A més, el president de Círculo, Jorge Campos, acusa l'OCB i Sineuers Independents "d'estar darrere la polèmica de l'estàtua i d'haver-ho organitzat de manera premeditada per impedir un pacte entre Cxl i el PP".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Jaume II, fa mes de 9 anys

Maror, pots pensar!
El poble està ben tranquil, o si més no, a l'espectativa. Tothom ha començat aquesta setmana com és habitual, fent el cafetó a sa plaça, ens hem tornat a retrobar amb Jaume II, i dissabte dia 11, ja ho veurem.
Ara bé els polítics s'han trobat amb una plataforma, que ha sortit del poble. D'un poble que està fart de veure com Sineu, només surt als diaris i televisions, per casos que donen mala imatge a la Vila.
Peró com he dit, ja ho veurem dia 11.

Valoració:0menosmas
Per Sa Paparra., fa mes de 9 anys

Sr. Campos: Encara esperam la seva resposta decisiva... O no la té?

Valoració:5menosmas
Per La viu viu, fa mes de 9 anys

Me deia s'aucell que diu el PP que sa lucha ha de comensâ per no dir res, enviant es Círculo a fer sa papaiona per devers Sineu, llavó pegar un bot a LLorito, que despues per devers ca na Bet, sa mare ja li dirâ a nan Delgado que amb en Rodriguez ya está en su despacho que hoy es lunes

Valoració:2menosmas
Per Paparreichon., fa mes de 9 anys

A Laura: I a Andalucia, a moltes bandes, fan el plural de tú (vosotros), dient ustedes. I a alguns encara els he sentit per la tele dient:
- ¡Uttede vuzotro que no zabei bailá!

I de qui és la culpa de no sebre escriure el mallorquí? Nostra? Perquè jo tampoc en sabia (tenc 70 anys) i vaig començar a classe al Lul·lià el 1984. Ja era granat eh?
I encara es donen classes gratuites. I pot anar...

Valoració:1menosmas
Per Laura, fa mes de 9 anys

Al Sr. Paparraichon.. Sa diferència amb tots aquests països de sudamerica etc .. és que ells protegeixen els seus modismes lingüístics cosa que aquí es diu que es fa .. però sa realitat és una altra..Ejem USTED en Argentins VOS, hi ha molts interessos.. i professors que són del règim pancatalanista ..per qui està subvencionada l'OCB millor OCC a part del nostre govern ... siguem més seriosos, gràcies
PD. si escric malament el mallorquí la culpa no és meva

Valoració:10menosmas
Per Sa Paparra., fa mes de 9 anys

Al Sr. Campos: Vosté i tots els seus tenen dues mesures. Sempre estan amb les formes mallorquines "pures" (llavors resulta que aquest mallorquí que tan estimen, l'omplen de castellanismes: Entonses, basura, pollo, mantel, servilleta, mejillón ternera, pues, algo...etc.
I ara em digui, i ho esper: En Argentina hablan castellano? : Pollera (falda), pibe (muchachi), ciao (hasta la vista), pavera (cárcel), saco (chaqueta), tapado (abrigo) , chancho (cerdo), tamangos (zapatos) ,cotorro (barraca), otario (tonto), vitrola (gramola), birome (bolígrafo) .. Etc.
I a Venezuela?: Catira, (rubia), vaina (asunto), babucha (caimán) carro (coche)...etc.
I a Méjico?: Mitazas (polainas), mesero (camarero), bolero (limpiabotas), ¡me canco! (¡disfruto!), chauita (chiquillo), tapatío (sombrero), pendejo (tonto)...etc.
Si en vol més, serà servit.
I ara la pregunta del milió: À l'Argentina, Venezuela, Méxic, parlen el castellà o l'argentí, el venessolà i el mexicà respectivament?
Si em diu que parlen el castellano, com sé que me dirà, ja queda desqualificat per pontificar sobre el Balear, Mallorquín , Català, Ibicenco, Menorquín...etc. Usaria dues vares de mesurar diferentes. O no?
Esper ansiosament la seva decissiva resposta.

Valoració:16menosmas
Per un mallorqui, fa mes de 9 anys

El primer rey de Mallorca lo fué Jaime I, pues este lo era, Rey de Aragón, Rey de Mallorca,Rey de Valencia y conde de ........ y asi se denominaba de forma independiente de cada uno de sus reynados y condados. referente a mallorca el segundo rey lo fue su hijo D. Jaime II....Por cierto Abú Yayà, fué muerto en el año 1230.

Valoració:2menosmas
Per Fart de tot, fa mes de 9 anys

A Cocou:Jaume I va reinar a Mallorca com una part dès reine de Aragó,no com Rey de Mallorca.Per tant,es primer Rey de Mallorca va ser en Jaume II,y ho va ser perque se creá, degut a que es Reine de Aragó es va dividir en dos.No te creguis tot lo que pots lletgir,ses enciclopedias son escrites per personas,y poren sofrir errors,de vegades intencionats.De totas maneras crec,que esteim discutint de lo mateix amb punts de vista diferents.Y ja ho deixo,que me criden per sopar.Adeu

Valoració:12menosmas
Per Una amiga d'en Cocou, fa mes de 9 anys

Aquí hi tota la genaològia dels reis de Mallorca. El primer rei de Mallorca va esser lo rei en Jaume. Per això va poder deixar el seu regne al seu fill Jaume II

http://idd0098d.eresmas.net/genearei.htm

Valoració:6menosmas
Per un mallorqui, fa mes de 9 anys

Sr. Bauza, se polemica esta servida, se imegine si per une estatue, logica equeste, se que se esta liant, y se que liara, en cas de que posi en practique se seve poliquite linguistique. Li demeneria seiñ, pero crec que en equeste cuestio no le tendra.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris