cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

“L'edifici no era un club, era una casa”

L'arquitecte que va tramitar la declaració d'interès general per a la finca de Sebastià Vidal i dos tècnics del Consell de Mallorca declararen ahir que un dels edificis dels terrenys propietat de l'exbatle de ses Salines era un habitatge

Joan Serra, l’arquitecte que elaborà el projecte per declarar d’interès general la finca propietat de l’exbatle de ses Salines Sebastià Vidal, on l’Agrupació de Cavallistes tenia la seva seu social, admeté ahir horabaixa que l’immoble podia ser qualificat d’habitatge. Amb el seu testimoni reforçà la declaració realitzada al matí per dos tècnics del Consell de Mallorca que asseguraren que als terrenys de Vidal hi havia un habitatge. Aquesta tipologia de l’edifici no s’ajustaria, idò, a l’ús de club social de l’Agrupació, com sosté la defensa, però sí que s’apropa a la tesi de la Fiscalia, que considera que Vidal volgué declarar d’interès general la seva finca per legalitzar així el seu xalet, construït en sòl rústic.

L’arquitecte, testimoni principal de la segona jornada del judici del cas Cavallistes, assegurà davant el tribunal que amb l’interès general només es pretenia legalitzar les quadres que hi ha a la finca de Vidal, si bé s’hi incloïen algunes reformes per adequar el xalet com a seu social dels cavallistes, com ara esbucar-ne qualque tabic per ampliar les sales i l’eliminació de les barreres arquitectòniques. Serra, a més, afegí que se li havia facilitat un certificat emès per l’Ajuntament de ses Salines que assegurava que, en el cas que cap de les intervencions realitzades a l’edifici constituís una infracció, aquesta hauria prescrit.

Aquestes declaracions, però, foren posades en dubte per l’acusació. En primer lloc, el fiscal Ladislao Roig demanà què era l’immoble si calia adequar-lo com a seu social de l’Agrupació. Després, l’advocat de l’acusació particular, Josep de Luis, féu que Serra reconegués que les reformes realitzades al xalet de Vidal no tindrien més de deu anys, amb la qual cosa no haurien prescrit les possibles infraccion comeses.

Tècnics del Consell

En la sessió del matí, declararen dos tècnics del Consell de Mallorca que, l’agost de 2005, inspeccionaren dos pics la finca de Sebastià Vidal a instàncies dels serveis jurídics de la institució insular. D’una banda, Adriana Pousa declarà que de fora de la finca es veia que hi havia dues edificacions, una de les quals semblava una casa, cosa no permesa en sòl rústic. Quan els inspectors accediren a l’interior del xalet, hi constataren l’existència de dormitoris, cuina, lavabos, bugaderia i menjadors. Fins i tot tenia antena de televisió.

L’altre tècnic, Pere Trobat, manifestà que la planta baixa de l’habitatge podria tenir devers 20 anys, però la de dalt només prop de 10. De fet, Trobat afegí que els acabats de la casa eren bastant recents. Aquestes xifres són importants perquè Sebastià Escalas, zelador de l’Ajuntament de ses Salines i un dels imputats principals del cas, emeté un informe d’antiguitat que assegurava que l’immoble tenia més de 26 anys.

Una funcionària apunta a Portell

Dels 14 testimonis que passaren ahir pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, fou destacat el del l’arxivera municipal de Campos, Beatriu Zamorano. No debades, dos del principals imputats en aquesta causa són l’exbatle de la localitat, Andreu Prohens, i el secretari municipal, Sebastià Portell, que s’enfronten a tres i a quatre anys de presó, respectivament. Zamorano explicà que Portell li havia demanat que cercàs informació sobre les actuacions dels cavallistes de ses Salines a Campos. L’arxivera trobà imatges emmagatzemades al fons fotogràfic. En algunes d’elles reconegué el saliner i en altres fotografies fou el secretari qui li digué que hi apareixien. El que Zamorano no trobà a l’arxiu fou cap contracte entre l’Ajuntament i els cavallistes de ses Salines.

Els segon document

Després de la cerca d’informació sobre els cavallistes, l’Ajuntament emeté el 2004 un document que certificava que l’Agrupació Cavallista de ses Salines havia actuat diverses vegades a Campos des de 1995. Dos anys després, el 2006, des del jutjat exigiren que s’espeficàs si el col·lectiu que havia actuat des de 1995 a Campos era realment l’Agrupació Cavallista de ses Salines. Zamorano informà que, amb aquest nom concret, no constava que cap grup organitzat hagués realitzat cap exhibició al municipi de Campos, i llavors fou expedit un certificat negatiu.

Amb la seva declaració l’arxivera apuntà cap al secretari, Sebastià Portell, que hauria redactat el document fals tot i saber que no es tenia constància que cap entitat amb el nom que apareix al primer certificat actuàs a Campos. Zamorano, que treballa a l’Arxiu Municipal de Campos des de l’any 1999, també declarà que en aquest afer mai no havia parlat amb l’aleshores batle del municipi, l’acusat Andreu Prohens.

El testimoni dels cavallistes, unes declaracions "amigues"

Fins a quatre membres de l’Agrupació Cavallista de ses Salines declararen ahir en el judici. El primer a declarar fou Miquel Gelabert, qui assegurà que ell sempre es va referir al col·lectiu de genets com a Agrupació Cavallista de ses Salines. Però a preguntes del fiscal, acabà reconeixent que no recordava com els havien presentat a tots els llocs on havien actuat. A Gelabert el va seguir el president del col·lectiu entre 2004 i 2008, Joan Quetglas. Membre des de 2003, Quetglas explicà que digueren a l’arquitecte Joan Serra que volien fer un club a la propietat de Sebastià Vidal, i que Serra els respongué que seria bo acreditar que hi realitzaven les seves activitats. "I jo ho vaig dir a Vidal", va afegir. Els altres dos cavallistes declararen en un sentit semblant al de l’exbatle el dia anterior. Cap dels quatre cavallistes no havia sentit mai a parlar de la Societat Agrària de Transformació a què Vidal llogà la finca.

Contractants

També passaren ahir pel TSJIB Jaume Aguiló i Jaume Rosselló, els quals havien contractat en el passat els cavallistes de ses Salines perquè actuassin a sa Pobla i a Inca, respectivament. Aguiló va manifestar que mai no va utilitzar la paraula "agrupació" i que va fer veure uns vídeos a Joan Llabrés, exregidor de sa Pobla, per comprovar si havien actuat al municipi. De la seva banda, Jaume Rosselló declarà que ell mai no es preocupà pel nom dels cavallistes de ses Salines, "sinó perquè ho fessin bé", i va afegir que no tenia una realció formal amb l’Agrupació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris