cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Jesús Cardenal «viola la Constitució», segons els fiscals progressistes

La UPF assegura que ha atemptat contra la imparcialitat en els casos Formentera i Bitel

La Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha acusat el fiscal general de l'Estat, Jesús Cardenal, de «violar les obligacions constitucionalment atribuïdes al Ministeri Fiscal» en atemptar greument contra la imparcialitat per la seva actuació en els casos Formentera i Bitel. Segons expressa el seu secretari general, Antonio Camacho, Cardenal ha obstaculitzat l'actuació de la Fiscalia de les Balears en el cas Formentera, i en Bitel, «ha impedit mitjançant un subterfugi que es presenti l'escrit subscrit de manera unànime per la Junta de Fiscals illenca, en el qual se sol·licitava la imputació del ministre de Medi Ambient, Jaume Matas».

La UPF es fa ressò que la Fiscalia de Balears, en un cas per unanimitat i en l'altre per «aclaparadora majoria», acordà demanar la imputació del president del Partit Popular a les Balears, Jaume Matas. Segons el comunicat de la UPF, «en el cas Formentera s'ha de destacar l'actitud dilatòria de la Fiscalia General de l'Estat, que en tot moment ha obstaculitzat l'actuació de la Fiscalia illenca». Per la UFP, «només després de la posició de conjunt dels fiscals de les Balears i del fiscal en cap, Antonio de Vicente Tutor, ha autoritzat que formulàs la seva pretensió perquè es remetin les actuacions al Tribunal Suprem, atesa la condició d'aforat del ministre».

En el cas Bitel, «després d'assumir-se per la totalitat dels fiscals de les Balears el fundat escrit del fiscal designat en el cas, Miguel Àngel Anadón, en el qual demanava al Jutjat d'Instrucció 9 de Palma la imputació de Matas, s'envià dit escrit a la Fiscalia General comunicant la urgència de la consulta». Per la UFP, «és una situació paradoxal» que la Fiscalia General, després de dues setmanes, no es pronunciàs en cap sentit sobre el cas Bitel, termini en el qual el jutge instructor, Enrique Morell, decidí dictar l'acte d'arxivament provisional de les actuacions, «sense que consti en el procediment l'informe del fiscal demanat pel jutge».

La Unió Progressista de Fiscals sí opina, en canvi, que l'equip de Cardenal ha actuat amb diligència per rebutjar la presentació d'un recurs contra l'arxivament del cas Bitel. Per l'associació, les dues actuacions de Cardenal «comprometen greument la imatge de la Justícia», ja que l'afavoreix la percepció que existeix un tractament diferent dels ciutadans. Segons el comunicat, «Cardenal mostra la manca d'idoneïtat per dirigir la institució». La UPF destaca «la necessitat que el Poder Legislatiu escometi les reformes necessàries que potenciïn la imparcialitat del fiscal general respecte de l'Executiu».

Per la seva part, Antonio de Vicente Tutor indica en un comunicat que el «fiscal ha d'informar l'opinió pública», en contra de les manifestacions en sentit contrari de determinada gent i que, en el cas Formentera, «només pretén aconseguir la igualtat de totes les persones davant la llei».

Obligats a celebrar juntes
El fiscal en cap de Balears, Antonio de Vicente Tutor, afirma que en base a l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, els fiscals estan obligats a celebrar juntes en què es tracten temes de narcotràfic, de delinqüència en general i també relatius a l'organització interna de la Fiscalia i a la distribució del treball. Segons una nota feta pública ahir, la missió del fiscal és acusar o defensar, segons la seva consciència legal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris