cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
28°

IB3 passa a emetre pel·lícules en castellà

El director general d’IB3 en funcions, Jacobo Palazón, assegura que “ara ens caduquen els drets de les pel·lícules en català i per això hem pres aquesta decisió”

El director general d'IB3, Jacobo Palazón, en una imatge d'arxiu durant una compareixença al Parlament balear.

20-10-2011 | M. GARCIA

IB3 Televisió emet les pel·lícules en castellà des de divendres passat, tal com ho confirmà ahir el director general d'IB3 en funcions, Jacobo Palazón. Fins ara, la televisió autonòmica comprava els films a la Federació d'Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics (FORTA) o a les grans distribuïdores, i després esperava que Televisió de Catalunya els doblàs al català. Segons Palazón, "ara ens caduquen els drets de les pel·lícules en català i per això hem pres aquesta decisió". El director general justificà la mesura dient que "compram pel·lícules d'estrena, com per exemple la d'El curiós cas de Benjamin Button, però esperam tant de temps perquè TV3 les dobli que estam tirant els doblers que val adquirir una estrena".

"Em feia pànic prendre aquesta decisió, perquè el català és la llengua vehicular d'IB3, però l'informe de l'advocacia de la Comunitat diu que es pot fer", detallà. Afegí que "em semblava més irresponsable llançar els doblers a la mar". "La llengua vehicular és el català i no exclou el castellà, i és que fins ara hem estat condicionats per TV3, que també ha reduït molt la seva producció", es justificà Palazón. L'emissió de films només en castellà no serà del tot immediata.

Tot i que la iniciativa es començà a aplicar divendres passat, s'anirà emetent tot el material que ja està comprat, i això pot fer que s'alternin les pel·lícules en català i en castellà a IB3. "Fins ara s'havien comprat grans paquets de films que no s'han pogut emetre i ara volem aplicar el sentit comú. Per això, a partir d'ara es reduirà també la compra de pel·lícules més d'un 50 per cent, tenint en compte que el pressupost global d'IB3 minva un 40 per cent en relació al del 2010", assegurà Palazón. La intenció amb vista al 2012 és "aplicar noves fórmules" i de moment "ja tenim un pla de pagaments amb les grans productores per anar abonant-los allò que se'ls deu". Així mateix, avançà que la producció externa d'IB3 quedarà reduïda més d'un 50 per cent l'any que ve. Demà està prevista la compareixença del director general d'IB3 al Parlament per explicar el pressupost de la ràdio i la televisió autonòmica per al 2012.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per Ramboide, fa mes de 7 anys

Si posen com a excusa els diners, que tanquin IB3, així estalvien encara més, i que tornen a posar la TV3 normal. Així ja no cal gasatar-se ni un duro en una TV autonòmica, i tornaria TV3 amb pel·lícules i sèries en català. Le problema és que així els peperos no tindríen on fer-se propaganda ni acabar amb la prsència del català a la TV, que és el que voelen.

Valoración:5menosmas
Per Antònia Cabot, fa mes de 7 anys

Pens que per veure pel.lícules en castellà ja tenim moltes altres cadenes. Seria més honest que IB3 tancàs i així deixaria de conculcar els drets dels catalano-parlants a la nostra terra.

Valoración:0menosmas
Per Boicot total a IB3 bilingüe!, fa mes de 7 anys

Si continuam veient IB3 -encara que només sigui els programes en català- hi estam acceptant la legitimitat de l'ús de l'espanyol, estam acceptant-hi el bilingüisme. Tracten que ens familiaritzem amb la presència de la llengua forastera a qualsevol àmbit en què s'usi amb normalitat la nostra llengua; perquè saben que el bilingüisme és el període transitori necessari per tal de fer desaparèixer aquesta. No poden sofrir que hi hagi cap àmbit normalitzat, això és, on el català es desenvolupi plenament; per exemple: una revista en català, un diari en català, un web en català, un fòrum en català, una escola en català, una televisió en català, etc. La seva aspiració és eliminar la llengua de les Illes Balears reduint-ne el percentatge d'ús allà on té vitalitat. Al mateix temps, això els permetrà de dir que "tenim dues llengües pròpies". Per tota aquesta situació gravíssima que vivim no podem acceptar de conformar-nos amb allò que a ells ja els va bé: que una part d'una televisió que era legítimament en català hagi passat a ser en espanyol i no passi res -"continuaran veient-la encara que només mirin els programes en català, però nosaltres ja els hem arrabassat part del seu terreny", deuen pensar.

No acceptem almoines dels lladres; demostrem que tenim una mica de dignitat: boicot total a IB3 bilingüe i a tots quants s'hi anuncien i hi col·laboren, encara que ho facin en català, fins que no ens retornin totes les hores, tots els minuts, tots els segons, que roben a la nostra llengua.

Valoración:5menosmas
Per Boicot total a IB3 bilingüe!, fa mes de 7 anys

En Jaume Corbera demana que difonguem aquest escrit que podeu trobar també a:
http://indirecte.cat/6837

Adéu, IB3!
El govern de forasters que ara controla (amb poc més d’una quarta part dels vots dels electors) el govern regional de les Illes Balears ha decidit que a partir d’ara les pel·lícules d’IB3 seran en castellà perquè, segons el seu portaveu, la televisió pública "ha de representar la realitat del carrer" (citat pel Diari de Balears). Si és així, aquest portaveu, ell mateix ben foraster de rel, entén que al carrer només s’hi parla en castellà, la qual cosa vol dir que els balears ja hi som inexistents o invisibles. El PP s’avança al seu somni i ja ens dóna per exterminats... Supòs que, amb la mateixa lògica de representar la realitat del carrer, la televisió del PP ara es dedicarà a mostrar els milers de persones que no tenen feina, o els centenars de persones expulsades de casa seva pels bancs, o els problemes als hospitals per manca de pressupost, o els milers d’immigrats que fa anys ells feren venir (per a construir les autopistes, canviar les rajoles del carrer –el tristament famós “Pla Mirall”–, fer urbanitzacions i pisos que ara es podreixen buits i abandonats, fer el Palma Arena...); aquests milers d’immigrats que, després d’haver estat utilitzats per a destruir les nostres illes, ara campen abandonats i sense recursos perquè els qui els dugueren no se’n volen fer responsables. O potser IB3 es dedicarà a mostrar la porqueria que embolica el mateix PP, d’on sortí en Matas, el pot de colacao, el Turisme Jove, el Rasputín, etc. etc. Tot això sí que és de veres la realitat del carrer!
Bé, a mi m’és igual quina realitat del carrer vol mostrar IB3, perquè jo ja no la miraré. A partir d’ara IB3 no existirà més en la meva oferta televisiva, perquè ja l’he esborrada de la llista d’emissores sintonitzades. Si vull veure cinema en castellà el veuré a les emissores castellanes, que n’hi ha moltes; no em fa falta IB3, encara que la paguin també amb els meus diners. A través d’això que se’n diuen “xarxes socials” és ben fàcil convidar la gent a desconnectar-se d’IB3, i així com ho he fet jo, us deman a tots els qui llegiu aquest escrit que ho faceu i ho difongueu a tots els vostres amics, a totes les vostres relacions, que ho facin també: JO NO MIRARÉ PUS IB3. ADÉU IB3! Que la miri en Rajoy (si l’aguanta!).

Valoración:-2menosmas
Per Boicot a IB3 bilingüe!, fa mes de 7 anys

Boicot (ni en llegim les opinions) als qui ens imposen l'espanyol en aquest fòrum.

Valoración:4menosmas
Per juas juas, fa mes de 7 anys

Cucarachas enojadas

Valoración:-5menosmas
Per TSF, fa mes de 7 anys

Tot això té arreglo si NO es torna a votar a aquesta gent en les pròximes eleccions de diumenge.

Valoración:9menosmas
Per Boicot a IB3!, fa mes de 7 anys

T'has deixat, Blandiblue, quant a televisions, el tancament de Televisió de Mallorca [M].

Valoración:9menosmas
Per Blandiblue, fa mes de 7 anys

Tot ho tenen perfectament ideat, primer posar totes les dificultats possibles per no poder veure TV3 i ara i de mica en mica anar arraconant el català a IB3.

El català i el mallorquí els produeix urticària als pobles castellanoparlants, després vindrà intentar tancar els diaris en la llengua balear.

Valoración:6menosmas
Per Boicot a IB3 i a qui s'hi anuncia!, fa mes de 7 anys

Alguns anunciants a IB3, suara, durant "REX: UN POLICÍA DIFERENTE":

Vanish
Finish
paco rabanne
Adolfo Domínguez
Agatha Ruiz de la Prada
AEG
.
.
.

Si en sabeu més, i d'altres programes, afegiu-n'hi.

Valoración:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris