cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

“El tren s’aturà per decisió política. Hi ha doblers”

Els batles de Sant Llorenç, Son Servera i Artà es reuniren amb representants de Foment per conèixer de primera mà la situació del conveni ferroviari

Els tres batles mallorquins, en la reunió d'ahir amb Foment a Madrid.

03-11-2011

Els batles de la comarca del Llevant han agafat el bou per les banyes. Cansats d'esperar que el Govern posi la maquinària en marxa, ahir es plantaren a Madrid per no deixar escapar cap altre tren i conèixer de primera mà la situació actual del conveni ferroviari que afecta el tram tren del Llevant. La via els portà al Ministeri de Foment, on Josep Barrientos (Son Servera), Jaume Alzamora (Independents d'Artà) i Mateu Puigròs (Grup Independent de Son Carrió) foren rebuts pel director general d'Infraestuctures Ferroviàries del Ministeri: Carlos María Juárez.

La conclusió que en varen extreure fou ben clara: "Les obres s'han aturat per una decisió estrictament política, perquè a Foment ens han assegurat que hi ha partides pressupostàries sempre que es justifiquin". Així ho explicà Josep Barrientos, que anuncià que des d'aquest departament "han convocat la comissió mixta per al 23 de novembre per decidir els representants del Govern balear que formaran part d'aquest grup de treball, que és l'encarregat de fer el seguiment de les actuacions lligades al conveni i d'introduir-hi les variacions que s'estimin oportunes".

Dotacions

Alzamora assegurà que "a banda del conveni ferroviari, hi ha l'estatutari. Del primer, el Govern ha cobrat 59 milions dels 443 amb què estava dotat i, així mateix, n'ha percebuts 23 més, però del pacte estatutari. L'Executiu autonòmic només n'ha justificats 64 i, per tant, en queden 18 sense justificar i que s'han cobrat". Una altra de les qüestions que volgueren destacar és que "el director general d'Infraestructures havia comentat que la partida de 14,5 milions d'euros que corresponien al 2011 dins el pacte per al tren han estat ingressats. Si encara no els han rebuts serà ben aviat, perquè una vegada formulada la justificació, en 24 hores s'efectua la transferència".
En aquesta comissió també s'hauran de decidir les futures addendes del conveni i a què se n'han de dedicar els doblers.

El primer edil de Son Servera considerà que "no hi ha excuses que valguin. Desconeixem l'acord al qual ha arribat el president Bauzá amb Foment per dir que no hi ha doblers". Queden, doncs, molts de punts enlaire. "Per què es varen paralitzar les obres sense ni tan sols parlar-ne amb Madrid? Així mateix, els batles es varen mostrar molt crítics amb allò expressat despús-ahir pel conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, respecte del que costaria el tren per cada usuari. "Ens han sorprès aquestes afirmacions de desprestigi del transport ferroviari. És increïble que en posi xifres i comparatives damunt la taula si no tenim el servei de tren". El primer edil de Capdepera també s'ha sumat a aquestes reivindicacions, però no pogué anar a la capital de l'Estat, atès que al vespre tenia un ple.

A partir d'ara, els batles es continuaran mobilitzant perquè les tasques per posar la línia es reprenguin. "Nosaltres donarem suport a totes les manifestacions que es posin en marxa, a mobilitzacions i a la recollida de signatures: la qüestió és que les obres no quedin així com estan ara". A final del mes d'octubre, Company anuncià que sol·licitarien la convocatòria de la comissió mixta i demanarien què havia passat amb la partida de 14,5 milions d'euros que, deia, no havien cobrat. Els consistoris del Llevant li'n dugueren ahir la resposta: una data per a la reunió de la comissió i un pagament que, segons assegura Foment, ja s'ha portat a terme. A partir del 2012, serà el Departament d'Hisenda qui gestionarà el conveni.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per CA, fa mes de 7 anys

Francesc, hi ha molts sistemes de transport públic i cadi territori i circunstància necessita el seu, per ser més eficaç, el tren és le pitjor per llevant, perquè només cobreix el 6% de la mobilitat de la comarca i soposa una obra faraònica i carísima! necessitam un transport públic pels 21 nuclis de població no per 4! Necessitam para de construir i construir infraesrtructures|| Em de gestionar millor les que tenim! NO AL TREN DE LLEVANT!! sSI A UN BON TRANSPORT PÚBLIC! BASTA DE CINISME AMB EL TEMA DEL TREN!
NECESSITAM UNA TRANSPORT PÚBLIC PER MAURE'NS SENSE COTXE NO UN PER DOMINGUEROS QUE VAGIN DE PASSEIG EL DIA DE L'INAUGURACIÓ.

Valoración:-9menosmas
Per Francesc, fa mes de 7 anys

Sou antitrén?

Sou fans de la Selección española?

Sou indignats, indignados o "da igual, todos hasemos piña!"

A veure si obrim ets ulls, que aquests pobles fa anys que paguen "AVEs" i aeroports a "Villabajo"! Si no hi ha tren, sa gent ha d'anar en cotxe o bus, que val i contamina més. A veure si entenem que els mallorquins no tenen crisi, sinó que estan saquejats i privats tant de preservar el medi com el seu futur.

Més autovies: més parc automobilístic i més desigualtat de possibilitats
Més tren: menys parc automobilístic i més igualtat de possibilitats

Valoración:-11menosmas
Per Indignat., fa mes de 7 anys

I en Mateu ( dit també Mateu 500.000 ja sabeu perquè...) amb el cotxe nou per passejar-se per les seves noves possessions amb el seu sou de batle... Ai si el Garzón estigués per aquí... Han anat a Madrid amb doblers públics per defensar els seus negocis personals, impresentables.

Valoración:12menosmas
Per carrioner, fa mes de 7 anys

En Puigròs que se passetja amb un wolkvaguen toureg te pareix que anirà en tren?

Valoración:14menosmas
Per emigrante, fa mes de 7 anys

De acuerdo.Intentar salvar la educación, la sanidad y el trabajo. Ya veremos después de la recesión por donde se empieza a reconstruir esto.

Valoración:2menosmas
Per Noariben a fermos-ho creure, fa mes de 7 anys

I en Biel Company que ens dirá ara?. Que la mare de Déu nom Bet..... o qualque cosa parescueda, la culpa............ dels altrs dels socialistes..... les frses de l´amon Biel.

Valoración:-1menosmas
Per Alucinant!!!, fa mes de 7 anys

Estam entrant en una recessió que durarà més de 10 anys, a veure si us entereu! Salvem la educació i la sanitat i la feina si podem, baixem ja de la parra encara que siguin eleccions o estem fent un pessim favor a la nostra societat amb totes aquestes batalletes de país bananer que estau dient per aquí.

Valoración:33menosmas
Per Miquel de llevant, fa mes de 7 anys

El que passa es que als del PP s'estimen mes fer carreteres perque tots van am Audi, Mercedes i altres "cotxasos"

Valoración:-6menosmas
Per MARGALIDA QUETGLAS, fa mes de 7 anys

Company, dimissió. Hi ha dobles per el que volen.

Tren ja.

Valoración:-6menosmas
Per Caubet, fa mes de 7 anys

Jo crec que en JR espera a que en Rajoy guanyi les eleccions, així després dirà que ara si, que gracies als seus contactes ha aconseguit possar en marxa el tren!

Valoración:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris