cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

El Suprem exculpa Matas del cas Bitel en no veure proves contra ell

Afirma que el document de Quetglas era públic quan l'exhibí l'aleshores president

L'advocat Antoni Diéguez insistí que hi ha «raons suficients» per imputar Matas.

25-12-2016
El Tribunal Suprem ha rebutjat de ple la possibilitat que el ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, presti declaració en qualitat d'imputat en el cas Bitel. La causa va ser oberta l'any 2000 per un presumpte delicte d'espionatge comès, segons sembla, per dirigents del PP "entre els quals Matas quan presidia el Govern" en el compte de correu electrònic del socialista Francesc Quetglas. L'acte assenyala que «no existeixen raons fonamentades per considerar imputat» Matas. Per això descarta assumir la competència per investigar el cas Bitel i el remet a l'Audiència de Palma. Això no obstant, el Suprem també ha de pronunciar-se sobre el cas Formentera, en el qual el PSOE també demana que s'imputi Matas.

En un acte de la Sala Penal, el Suprem acorda que no és competent per instruir el cas Bitel i, per tant, per enjudiciar aquesta investigació, per la qual cosa considera que «no és procedent acordar prendre declaració en qualitat d'imputat» al ministre Jaume Matas. Els magistrats expliquen que «no s'ha de pensar, raonablement, que la declaració de l'esmentat aforat pugui aclarir alguns dels extrems de la instrucció minuciosa duta a terme fins ara».

Destaca que «és certament significatiu que, després d'una minuciosa investigació judicial dels fets denunciats, duits a terme durant més de dos anys, no s'hagi pogut acreditar ni tan sols indiciàriament la realitat del fet delictiu denunciat, com tampoc la persona o persones directament implicades en aquests fets». El Suprem afegeix que «crida poderosament l'atenció també el fet que el redireccionament denunciat hagi continuat després del canvi operat al Govern balear». Ara correspon a la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma decidir si arxiva aquesta investigació, després que el jutge d'Instrucció de les Balears declaràs que no existien indicis que el redireccionament del correu electrònic hagués estat intencionat ni que algun dels imputats s'hagués apoderat dels missatges de l'esmentat compte de correu electrònic per descobrir els secrets del seu titular o vulnerar-ne la intimitat.

Les investigacions sobre el cas Bitel es van iniciar arran d'una denúncia presentada l'any 2000 pel Pacte de Progrés que acusa el ministre Matas d'espiar suposadament, entre 1998 i 2000, a través del seu secretari d'aleshores, Sebastià Vallori, el correu electrònic de l'expresident de la Comissió Insular d'Urbanisme de Mallorca, Francesc Quetglas, actual conseller d'Obres Públiques del Govern. L'Audiència de Palma va revocar l'arxivament que havia ordenat el jutjat i va remetre la causa al Tribunal Suprem en considerar «el fet indiscutible, no controvertit i un cop admès per totes les parts» que va existir un redireccionament indegut del correu electrònic.

L'advocat socialista Antoni Diéguez va expressar ahir la seva confiança que s'arribi a celebrar un judici pel cas Bitel, i va insistir que hi havia «indicis suficients» per imputar Matas al Tribunal Suprem. El lletrat Rafael Perera, que va defensar la secretària de Matas, Francisca Pascual, va reiterar que la instrucció del jutge Enrique Morell havia estat «modèlica», després de dos anys d'intens treball, «en el qual va quedar clar que no hi havia motius que justificassin la declaració del senyor Matas al Suprem», va subratllar.

Formentera
El Suprem té pendent decidir si imputa el ministre Matas a l'anomenat cas Formentera per un presumpte delicte electoral. En aquest cas, la investigació se centra en la presumpta utilització de fons públics per part de l'anterior Govern balear, que presidia Matas, per captar el vot per al PP d'emigrants de les Balears a Sud-amèrica. Aquests fets podrien ser constitutius de delicte electoral, de prevaricació i de malversació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris