cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 24°
25°

El PSOE expulsa UM i la Policia deté Nadal i Miquel Àngel Flaquer

Antich treu Unió Mallorquina del Govern i Armengol i Calvo fan el mateix al Consell i a Cort, després del darrer cas de corrupció que afecta aquest partit i l'actual Executiu. Els socialistes governaran en minoria amb el Bloc

115442

Francesc Antich, a la roda de premsa de divendres.

Ferran Aguiló(Miquel Àngel Antich.)

El president del Govern, el socialista Francesc Antich, decidí ahir fer fora Unió Mallorquina (UM) del seu executiu, cansat dels nombrosos casos de corrupció que afecten la formació clau de la governabilitat i que aquesta setmana han esquitat per primer pic el seu propi gabinet. La presidenta del Consell, Francina Armengol, i la batlessa de Palma, Aina Calvo, ambdues socialistes, feren el mateix. Des d'ara, PSOE i Bloc intentaran governar en minoria a les tres institucions. La decisió del PSOE fou comunicada a primera hora d'ahir per Antich al president d'UM, Pep Melià, en una reunió al Consolat a la qual assistí també el líder del Bloc, Biel Barceló, partidari de la ruptura. Però el cert és que ja estava presa des del dia abans, quan els dirigents socialistes acordaren de manera unànime trencar amb el seu soci a la vista de la magnitud del darrer cas de suposada corrupció destapat, el primer que afecta la gestió de l'actual Govern i que ja ha comportat la detenció de 16 persones vinculades a la Conselleria de Turisme, entre les quals hi ha l'exconseller i expresident d'UM Miquel Nadal.

Antich
El president del Govern anuncià ahir al matí que havia decidit "apartar" UM de l'Executiu. Minuts abans, en la reunió del Consell de Govern, havia fet cessar els tres consellers d'UM, Miquel Ferrer (Turisme), Miquel Àngel Grimalt (Medi Ambient) i Mateu Cañellas (Esports). Amb ells cauen els seus assessors i en els propers dies es destituiran la resta de càrrecs que depenien d'UM. Antich aprofitarà la 'crisi' per remodelar el seu Govern i reduir conselleries. Dilluns vol tenir tancats els canvis. De moment, governarà en minoria i no considera unes eleccions autonòmiques anticipades.

En la seva compareixença, el president confirmà que continuaria governant aplicant els acords programàtics del Pacte i, per tant, confiant en un suport extern d'UM. Justificà la decisió de trencar amb ells perquè "no podem tolerar situacions com en el passat, en què es feia un mal ús dels doblers públics". Recalcà el seu "compromís ferm" en una "gestió honesta a les institucions", en la "transparència", i advertí que "la imatge de les Illes no pot estar associada a la corrupció". "No podem tolerar ombres de dubte en la gestió dels doblers públics, tenim el deure de recuperar la confiança dels ciutadans en les institucions", afirmà el president, qui afegí que les institucions han d'estar bolcades a donar respostes als ciutadans, sense interferències, dubtes o desconfiances". Acabà ressaltant que prenia la decisió "per convicció pròpia", de manera "meditada", perquè "l'estat d'ànim és de desconfiança" i "podem recuperar-la".

Armengol
"La darrera etapa de la legislatura comença amb un govern en minoria", digué ahir la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol. A més, indicà que ara, si UM i el PP volien pactar, no ho podria impedir "ni jo ni ningú". Amb tot, també suposa que "UM donarà suport a les iniciatives que hem pactat". Explicà que destituïa els tres consellers insulars d'UM, el d'Obres Públiques, Antoni Pascual; la de Medi Ambient, Catalina Julve; i la d'Esports i Joventut, Dolça Mulet, i els secretaris tècnics, directors generals i assessors nomenats pels uemites.
Així mateix Armengol ho aprofitarà per fer una "reducció" d'alts càrrecs i conselleries i ajustar la institució a "l'austeritat que requereix la situació econòmica". Declarà que presentaria la remodelació al principi de la setmana vinent.

Calvo
"Avui comença el camí cap a la reestructuració del govern municipal, que es regirà pels principis d'austeritat i reducció de càrrecs". Amb aquestes paraules, la batlessa de Palma, Aina Calvo, anunciava ahir la destitució dels regidors executius d'UM, Cristina Cerdó i Baldomero Oliver, i també la diferents assessors i directors generals del departaments de Medi Ambient i Esports i Joventut. La mesura de Calvo se sumava a l'anunciada moments abans per Antich i Armengol. La batlessa, amb absoluta serenitat, reafirmà el seu compromís per basar aquest govern en "la transparència" i "l'interès general", i assegurà que Palma no quedarà "paralitzada". Amb tot, admeté que "no serà fàcil" governar en minoria amb el Bloc.

La Policia deté Nadal i Flaquer

A les 10.20 hores d'ahir, Miquel Nadal entrava a les dependències de la Prefectura de Palma. Ho feia pel pàrquing i dins un cotxe camuflat de la Policia Judicial. Poc abans, els agents l'havien arrestat a Cort. A les 21.15 hores era el torn de Miquel Àngel Flaquer. Hi arribà en un Opel blau i acompanyat per tres agents. L'havien anat a cercar a ca seva, a Cala Rajada, i l'aspecte que presentava era desolador. Tenia cobert el rostre amb una gorra i es feia gairebé impossible identificar-lo des del carrer.

La previsió ahir a la nit era que els dos expresidents d'UM declararien a les dependències policials i dormirien en els calabossos. Avui dematí, en principi, haurien de passar a disposició del jutjat de guàrdia de l'avinguda d'Alemanya. Ara bé, no hi anirien sols. Els acompanyarien l'exgerent d'Inestur Antoni Oliver, l'excomptable d'UM Àlvar Llompart i l'exdirector de Promoció Turística Joan Sastre, que també passaren la nit a la comissaria. La resta dels detinguts, onze en total, segons fonts policials, haurien sortit en llibertat. En conjunt, en l'operació Voltor, s'han detingut fins ara 16 persones.

Declaracions
La detenció de Flaquer podria haver-se produït arran de la declaració d'Oliver d'ahir migdia. Durant l'interrogatori, hauria transcendit l'existència de dues transferències bancàries d'un milió i de 200.000 euros amb destinació a una banca privada de Madrid. Aquests doblers haurien tornat després a Inestur. També hi hauria un suposat informe jurídic contrari al fet que es realitzàs aquest moviment. En principi, Flaquer i Llompart podrien ser els responsables dels enviaments.

També s'apunta l'existència de transcripcions telefòniques en què Oliver hauria parlat amb tercers de doblers, de contractacions, de viatges i de l'organització interna del partit nacionalista. Se sap que són incriminadores.
Àlvar Llompart, defensat per Fernando Mateas, es va acollir al dret de no declarar. És amic de Flaquer i fou fitxat per Inestur el 2007 com a responsable de la unitat econòmica. Algunes fonts apunten, però, que cobrava de la Conselleria de Turisme per la tasca que realitzava a UM com a comptable. Se l'acusa de prevaricació i negociacions prohibides.

Cap a les 17.15 hores, s'engegà un dispositiu judicial i agents amb pits -propis del cos- i amb alguna maleta entraren dins cotxes amb una destinació: un probable escorcoll nou. No digueren on. Ahir va ser un dia de declaracions per als detinguts. Els advocats penalistes desfilaven amunt i avall per les escales de la comissaria. També els fiscals Horrach i Subiran i el comissari Cerdà. Al matí també comparegué -no com a detingut- l'actual gerent del Consorci d'Informàtica, Eugenio Losada, i després de poc més d'un hora abandonà l'edifici amb la seva advocada. Existeix una vinculació entre Inestur i el consorci i és que des de fa dos anys aquest grup rep, via conveni, un milió d'euros anual de l'institut.

Entre els missers que van desfilar per comissaria es trobava Josep de Luis, que representa Oliver, i altres penalistes, com Llorenç Salvà, Fernando Mateas i Carles Barceló. Un dels més cercats, però, era Josep Zaforteza, advocat de Nadal, que no aparegué fins poc abans de les 10 de la nit acompanyat per un altre lletrat conegut, Ramon Riutort. Al llarg del dia també es procedí a la detenció d'un altre empresari vinculat a la consultoria informàtica i les pàgines web, les inicials del qual són R.B.

La trama Inestur
La presumpta trama a l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur), que depèn de Turisme, s'ha ordit en aquesta legislatura. Nadal va ser el conseller d'aquesta àrea fins que al començament del desembre decidí dimitir arran de la pressió per ser imputat en dos casos de corrupció, el de Can Domenge i el de Maquillatge. Flaquer, en canvi, presidia el consorci quan es produïren una sèrie de contractes milionaris entre Inestur i aquest organisme de suport a l'Administració local. L'operació Voltor destapa el primer cas de presumpta corrupció política del govern de coalició que lidera Francesc Antich. La investigació aborda una de les àrees de govern d'UM, la de Turisme. L'allau de detencions ha provocat conseqüències polítiques demolidores, com ara el trencament del pacte de govern.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris