cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

El palau dels cent balcons

Les monges concepcionistes franciscanes de clausura de Sineu obriran demà les portes del palau dels Reis de Mallorca, que Jaume II va manar construir l'any 1309

L’himne de Sineu fa servir la frase "el palau dels cent balcons" per referir-se a la residènca dels Reis de Mallorca, que l’any 1309 Jaume II manà construir sobre una base d’origen islàmic que possiblement era l’alcàsser de l’emir Mubaixir, mort l’any 1114. Però aquell palau, que esdevingué la residència d’estiu de Jaume II, passà a mans de les monges concepcionistes franciscanes de clausura l’any 1583 per ordre de Felip II i, des d’aleshores, són les religioses d’aquest ordre les que s’encarreguen del seu manteniment. De fet, cada un dels balcons o finestres és una cel·la o una altra dependència del convent.

En l’actualitat, però, la manca d’una prospecció arqueològica i la important reforma que hi dugueren a terme les monges, especialment en el segle XVII, a fi d’adaptar-lo a l’ús conventual, fa difícil distingir-hi de manera exhaustiva els detalls pròpiament reials dels religiosos. En aquest sentit, conviuen en un mateix conjunt elements de palau fortificat i de convent de clausura estricta. Tot i això, la torre de l’Homenatge, que es restaurà el 1987, és un dels elements sense cap dubte originals que es conserven encara ara, tot i que el seu interior és per a la vida monàstica.

Visites

Declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) pel Consell de Mallorca, el palau reial està tancat al públic, però després de la petició de l’Ajuntament de Sineu, s’hi podrà entrar dos cops a l’any. Això sí, amb visites concertades prèviament. Coincidint amb el dia de Sant Marc, patró de Sineu, demà es durà terme el primer recorregut guiat per dins el recinte. Així, se’n podran veure els patis interior, l’hort, la sala de costura i el menjador, on es procedirà a la projecció de tres vídeos per explicar de manera dinàmica la història de tot el complex.

A més, es mostraran petites pinzellades de les dependències que són de clausura i que, per tant, no són obertes al públic. Així, el roper, la sala del postulat, la del noviciat i la biblioteca no es podran visitar, ja que són les estades pròpiament privades de les religioses. Fa devers 25 anys que el palau no obria les portes, tot i que hi ha algunes estances que es poden veure regularment, com ara l’església, on es diu missa. De la mateixa manera, cal assenyalar que quan el temple estava en obres la celebració eucarística tenia lloc al menjador. D’altra banda, quan mor una monja, se l’acompanya fins al cementeri, ubicat al fons d’un dels patis.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris