algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

El mèrit d’un poble que no es resigna

Les senyeres i pancartes pel català ompliren els més de dos quilòmetres de recorregut. La capçalera de la marxa arribà al Consolat quan sortien els darrers de la plaça d’Espanya

29622

El passeig davant el Consolat quedà atapeït de ciutadans compromesos amb el català.

J.T.

A les cinc i mitja de l'horabaixa, les andanes del tren de Consell i Santa Maria eren plenes de gent. El ferrocarril, però, passava de llarg, no hi cabia ni una agulla. Era el preludi del que s'esperava una manifestació històrica: 2,1 quilòmetres de recorregut plens de ciutadans dient sí al català.

Tot això és el mèrit d'un poble que no es resigna. Trenta anys després d'aquelles primeres manifestacions en pro de l'Estatut, ahir tornaren a sortir al carrer per demostrar que la llengua catalana és molt més que un ‘requisit', tot i que ara el Govern Bauzá el vulgui rebaixar a ‘mèrit'. El català és el patrimoni cultural d'un "país que encara batega", com resava una de les pancartes casolanes.

Faltava un quart d'hora per a l'inici de la marxa i la plaça d'Espanya començava a bullir de gent. A l'estació Intermodal, els ciutadans arribaven indignats perquè havien deixat molta gent varada a les andanes sense poder pujar al tren. "A Binissalem només hem pogut pujar quatre persones, molts han quedat de peu plantó. I després de Binissalem, el tren ja no s'ha aturat pus", assegurava Magdalena Salom. Just al carrer del costat, a Eusebi Estada, els 20 autobusos noliejats per l'Obra Cultural començaven a arribar provinents dels diferents pobles de Mallorca. Tothom venia armat amb camisetes reivindicatives en pro de l'ensenyament en català, adhesius de tota casta i pancartes fetes amb enginy. Tot s'hi val a l'hora de sortir al carrer i reclamar uns drets lingüístics que ara l'Executiu fa recular. "Ens han fotut de per tot, a tu què et pareix?", exclamava l'artista Biel Noguera, que havia vingut des de Moscari.

"A Mallorca, en català" fou l'emblema més repetit durant el transcurs de la protesta, que començà a caminar a les sis i mitja del capvespre. Molts hagueren d'esperar gairebé una hora per poder iniciar el recorregut. Davant el bar Cristal o al Crèdit no es podia fer passa. A mesura que passaven els minuts, els ciutadans començaven a baixar el carrer dels Oms, però la plaça d'Espanya semblava que no es buidava mai.

A les 19.45, la capçalera de la manifestació arribà davant el Consolat i els darrers manifestants (la pancarta de Santa Maria) entrava al carrer dels Oms. Entre els assistents, la gent es demanava: "Quants devem ser?". En realitat, la xifra era el menys important; es respirava sensació d'èxit davant les adversitats "de la dictadura institucional del PP", com apunta el manifest.

Hi havia gent de totes les edats, sobretot famílies completes, amb cotxets d'infant engalanats amb senyeres. Fins i tot un grup de joves visionaris es passejava entre els manifestants oferint llaços amb la quadribarrada a cinquanta cèntims. Segur que ahir feren calaix. De banderes, però, n'hi hagué de tota casta -fins i tot alguna de republicana-, i un ca i el seu amo, també enllaçats pel català. Els joves d'Alcúdia portaren xeremiers, a més dels tambors de la pau que animaven la coa de la marxa.

Pel que fa als emblemes de les pancartes, cadascú hi aportava un toc d'imaginació: "Serveis Socials, en català"; "El català, llengua comuna de Binissalem"; "Bauzá, genocida de la llengua"; "Clar i Català"; "Bauzá, tremola, el poble no perdona" en són només un exemple. Fins i tot n'hi havia que anaven de funeral, amb una gran creu que anunciava que la llengua -o la situació lingüística- ressuscitarà perquè "no ens han matat", asseguraven uns veïns de Sóller que hi acudiren endolats.

 

A les vuit del capvepre, davant el Consolat ja era ple, alguns fins i tot s'havien aturat davant l'Hort del Rei i ja no gosaven arribar-hi. Una vegada llegit el manifest, els ciutadans començaren a tornar cap a cases mentre el final de la marxa encara era al passeig del Born. La sensació era d'èxit, però Jaume Mas, veí de Son Servera, recordava que això només "és una manfistació de força, la lluita a favor de la nostra llengua i la cultura no s'acaba aquí".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente
Per Tomeu de sa vileta, fa mes de 8 anys

Uiiiii. Que van de calents els gonelles !. Normal, comencen a veure que els mallorquins ja estam farts d'ells i de la seva traiduria i que ara que la gent te estudis s'han convertit amb una guarda de frikis que ni tan sols recolza en Jorge Campos (on era diumenge?. A ses estacions no)... Ja,ja. Au idò, més vos en mereixeu per trair Mallorca.
Potser no som catalans però si que som mallorquins i els mallorquins, hem d'estimar sa nostra llengo i no anar cap baix com anau voltros.

Valoració:-2menosmas
Per Pere Punyetes, fa mes de 8 anys

Meam boanos....

A sa manifestació no se discutia si som catalans, espanyol o austrohúngaros. Sa manifestació era per dir SÍ A SA LLENGO Stop a uns governants que la volen malmetre. Tots aquests debats que treis no tenen res a veure amb es moll de s'os. Meam si vos detxondiu i començam a tenir orgull de ser mallorquins. Sembla que sigueu uns acomplexats cap es castellà tualmón !

Valoració:1menosmas
Per Pere Punyetes, fa mes de 8 anys

Meam boanos....

A sa manifestació no se discutia si som catalans, espanyol o austrohúngaros. Sa manifestació era per dir SÍ A SA LLENGO Stop a uns governants que la volen malmetre. Tots aquests debats que treis no tenen res a veure amb es moll de s'os. Meam si vos detxondiu i començam a tenir orgull de ser mallorquins. Sembla que sigueu uns acomplexats cap es castellà tualmón !

Valoració:0menosmas
Per Mai Catalans,, fa mes de 8 anys

El pitjor enemic de la llengua son els qui la volen imposar per collons. Acció-reaccio.
La veritat els hi agradi o no es que en Bauça no va mentir i aplica el seu programa guanyador a les eleccions.

Sa gent veu que el que els desespera es perdre subvencions, privilegis i favors i que molta gent vivía a costa de la llengua per això s´han fet odiar per gran part del poble.

Valoració:-4menosmas
Per A fer punyetes,Catalunya i catasunos Mallorquins, fa mes de 8 anys

En aquest foro hi ha molts de catalans que amb sa ordinador des de Catalunya es fan passar per mallorquins o balears i miren vendrenos es seu imperialcatalà pensament .. se'ls hi veu de lluny per sa seva forma d'escriure .. pura extrema dreta catalanonacionalista heil .. Hitler, quin morro que tenen aquests fanàtics radicals .. vendrien sa seva mare amb tall per aconseguir els seus propòsits..
Qui és el excloent, el que deixa estudiar a l'altre com vol o que li ho impedeix ...
ara anem a veure quanta gent vol estudiar en castellà i quanta en català .....
o és que no ho voleu preguntar i preferiu seguir sent excloents ...
jo com no sóc nazi et deixo que estudiïs com vulguis tu que ets nazi no em deixes que estudiï com vulgui .... aquesta és la prova del 9 de nazisme
Mirau els comptes de la OCB si son 1.756.745 euros...creieu que només son per defensar la llengua catalana o per xupar de les institucions...OCB Stei, PSOE, ER, UGT, CCOO...no vos basta el mal que ens heu fet els passats 4 anys...quina vergonya!
Sempre mallorquis, Balears ..mai catalans

Valoració:-39menosmas
Per Macià, fa mes de 8 anys

A Mallorca els nacionalistes són aquells que volen imposar l'espanyol. El mallorquí és la llengua dels mallorquins. No la imposa ningú, la rebem dels pares i padrins.

Valoració:2menosmas
Per No Badis, fa less than a minute, fa mes de 8 anys


Quina manera d'incitar odi ... que tenen alguns radicals catalanistas.Totes aquestos idees paranoiques sobre ses persecucions de sa nostra llengua no són més que AIXÒ, paranoies ja que sa nostra realitat social vos fa molt de mal per es vostro projecte..a més des radicalisme i pensament únic que teniu .. però és lo que hi ha i tots tenim d'aprendre ha cedir una mica i voltros mes encara què sou una minoria.. mal vista per es vostro catalanisme mal camuflat,,que no respecteu res que no sigui lo vostro .. no tots però si se gran part.
Els mallorquins no som catalans ni ho serem mai , per que no ens sentim ni ens sentirem com a tal.Sou una minoria poc democràtica que ha d'acceptar els resultats de ses eleccions .. ¿¿¿no era gairebé una dictadura catalanolinguistica quan hi éreu en es poder ???? ¡¡NO MAS MANIPULACIÓN!! DEMOCRATAS de PACOTILLA..SA NOSTRA LLENGUA DESPRÉS DES SEGLES I DES SEGLES NO ESTÀ EN PERILL .. LO ??QUE ESTÀ SÓN ELS INTERESSOS DE MOLTA GENT....
Salut i Força

Valoració:-3menosmas
Per estornell, fa mes de 8 anys

Joanot, primer no has d'insultar diguent beneit als que no volen el mateix que tu. I llavors sigues precís i digues que els que vulguin l'espanyol tendran els mateixos drets, i més, que els que volen el català; aquests arguments tant simples ja no ens enganen.

Valoració:5menosmas
Per Joanot, fa mes de 8 anys

Un poble diu, que cony un poble será una petita part d´un poble que viu de les subvencions i enganar a sa gent.
Aquí la llengua espanyola no es vol imposar a ningú el beneit que vulguí seguir amb el català podrà però el que vulgui espanyol tendrà el mateixos drets.

Valoració:-36menosmas
Per diversidad, fa mes de 8 anys

Simó, el catalan de mallorca, eso no existe, podria existir el mallorquin de mallorca, pero no el dinero de cataluña compro el silencio de los mallorquines, y ya sabemos por dinero hablo yo el portugues si es necesario para cobrar dineritos de los impuestos de todos. gracias

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 7
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris