cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

El jutge del cas Bitel limita al màxim la informació que es facilitarà als perits

La providència satisfà els imputats i rep les crítiques dels afectats pel suposat espionatge informàtic

El titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de Palma, Enrique Morell, que investiga el cas Bitel, dictà ahir una providència que delimita la part de les cintes informàtiques que serà objecte de peritatge pels especialistes designats per les parts personades en el procés judicial. La mesura ha estat acollida de diferent manera entre els advocats que representen els implicats i els perjudicats en aquest assumpte. Rafael Perera, que defensa els interessos dels imputats, manifestà ahir que la mesura «és molt correcta i respon al bon criteri del jutge». El misser explicà que, d'acord amb la providència, «s'investigarà tot allò que afecta el tema, però es deixarà fora dels exàmens dels perits allò que no està directament relacionat amb el cas».

Perera reiterà, en declaracions realitzades a Diari de Balears, que tota la informació de Bitel que correspon a altres abonats a l'empresa, no serà objecte d'investigació judicial. «D'aquesta manera, es respectarà la confidencialitat dels qui no estan implicats en la instrucció». Per la seva banda, Antoni Diéguez, que defensa Francesc Quetglas, no considera que aquesta mesura presa pel jutge sigui definitiva. «No és tan clar i la diligència encara no ha acabat», digué. No obstant això, Diéguez reconegué que «el 80% de la informació que hi ha a les cintes no importa per a aquesta investigació i és lògic que s'exclogui».

Antoni Diéguez admeté que les parts estan d'acord que no s'utilitzi aquesta informació, «però això no ha de suposar que s'eliminin de la investigació dades emmagatzemades que poden ser imprescindibles en el procés». «No es tracta de perjudicar ningú i s'ha de respectar la confidencialitat, per això hem de delimitar l'objecte principal de les investigacions», reiterà. Antoni Diéguez criticà que els imputats «puguin creure que s'ha aturat qualque cosa, quan no s'ha aturat res». Fonts relacionades amb el cas interpretaren aquesta «actitud garantidora del jutge respecte a la informació que pot sortir sota la seva custòdia», com una voluntat de «restringir al màxim tot allò que pot estar inclòs a les cintes de Bitel per evitar filtracions».

D'acord amb aquestes fonts, només s'han llevat de les cintes els correus electrònics dels imputats, és a dir, els funcionaris que treballaven en la secretaria de Jaume Matas, actual ministre de Medi Ambient, quan era president del Govern balear. Concretament, a l'ordinador on es readreçaren els correus electrònics de Francesc Quetglas hi tenien accés Francesca Pascual, Sebastià Vallori i Belén Perera, que estaven en el gabinet de Presidència de Jaume Matas. Les fonts consultades assenyalen que circumscriure la investigació als correus electrònics «no resta gravetat ni rigorositat al tema», ja que es tracta d'esbrinar si realment es produí aquesta pràctica il·legal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris