cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
16°

Educació vol aturar els llaços pel català als centres públics

El conseller Bosch diu que Inspecció Educativa ha detectat “un parell” d’escoles adherides a la campanya. L’autonomia de centre permet que cadascun decideixi el seu projecte lingüístic

La Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats vol aturar els llaços pel català als centres educatius públics. El conseller confirmà ahir que Inspecció Educativa "està al cas" de la col·locació de llaços "en un parell de centres" i ara estan a l'espera de veure quines mesures prendran. De tota manera, afirmà que "no es preveu cap mesura repressiva".

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Bosch opinà que "els centres educatius només poden fer manifestacions amb cartells que facin referència al funcionament del centre mateix i a la gestió de l'equip directiu". També defensà que "si una persona es vol posar un llaç per mostrar la seva solidaritat amb una causa, és una decisió personal, però això és cosa de persones adultes i no d'un menor sense el coneixement dels seus pares".

Però el cert és que l'autonomia de centre permet que el Consell Escolar decideixi el projecte lingüístic propi. Això implica que si una escola opta per defensar activitats per la promoció de l'ús del català en el seu projecte lingüístic, tota acció ludicoeducativa de defensa de la llengua queda emmarcada en aquest context i, per tant, és totalment lícita.

Actualment, més de 30 centres educatius de totes les Illes estan adherits a la campanya "Enllaçats pel català", "que pretén que es faci visible el suport a la llengua catalana per aconseguir la implicació de tota la societat". La iniciativa sorgí de la Comissió de Normalització Lingüística d'un centre de Muro, que ha aconseguit que claustres educatius sencers i per unanimitat votassin a favor de l'adhesió a "Enllaçats pel català".

La iniciativa a favor de l'idioma propi pretén "donar una imatge cívica de la campanya, desvinculada de plantejaments ideològics". A més a més, cerca "aconseguir que la imatge del llaç s'identifiqui amb una causa justa, darrere de la qual hi ha una veritat incontestable". Ahir el Círculo Balear mostrà el seu desacord amb la campanya i registrà una denúncia en contra a la Conselleria.

Setmana de protestes

En un altre ordre de coses, la setmana que ve serà ben moguda en l'àmbit educatiu. La nit del 28 al 29 hi ha convocada una "ocupació" als instituts de Secundària i a la UIB. El conseller valorà que espera que tot transcorri amb "tranquil·litat per evitar que es produeixin problemes". I afegí que "el servei públic s'ha de prestar i garantir el dret a assistir lliurement a classe".

Bosch recordà que el reglament indica que tot allò que fa referència als alumnes ha d'estar en coneixement dels pares o tutors i que "el dret de vaga només està acceptat per als alumnes majors de 14 anys". Amb tot, el pròxim dimarts s'ha fet una crida a tots els alumnes perquè "ocupin" el seu institut a fi de protestar per les retallades educatives. Així mateix, dia 29 s'ha convocat una manifestació pel centre de Palma

Els directors, en contra

En aquest context, la Federació d'Associacions de Directors d'Educació Secundària de les Illes Balears mostrà ahir a través d'un comunicat el descord amb les tancades convocades per a la nit del 28 al 29 de febrer als instituts. Recordaren que "el dret de l'alumnat d'utilitzar les instal·lacions del centre (article 17 del decret121/2010) fora de l'horari lectiu té unes limitacions que requereixen l'autorització del director i la disponibilitat de personal per cobrir les incidències i precaucions necessàries". Asseguraren que no han estat consultats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 10
Siguiente
Per Miquel-Dodge, fa mes de 7 anys

Sembla mentida que allò que més mos hauria d'unir sigui lo que més mos separa. Cuanta IGNORÀNCIA, cuanta INCULTURA i cuanta ESTUPIDESA humana hi ha. A aquestes altures de sa historia i encara discutint quina es sa llengua de Mallorca i de Balears. Per si algú té qualque dubte vos diré que sa nostra llengua es es CATALÀ D'AQUI, i que en dir mallorqui, menorquí, eivissenc, formenterer o cabrer volem dir això CATALÀ D'AQUI, o li hem de dir llosetí, felanitxer, solleric, sineuer, artanenc, andritxol, pollensí, inquer, manacorí, binissalemer, llucmajorer, petrer, alaroner, algaidí, palmesà o es de qualsevol municipi d'Eivissa, Menorca, Formentera o Cabrera?
Per favor, crec que ja ni ha pròu de demostrar sa gran ignorància de sa nostra història. Salut i Visquen ses Nostres Illes.

Valoración:9menosmas
Per MARGA,, fa mes de 7 anys

QUE TRIST ÉS CREURE'T CATALÀ QUAN NO HO ETS, ¡¡ AIXÒ ÉS RENEGAR DE SE TEVA TERRA, SI ETS NASCUT A MALLORCA ETS MALLORQUÍ I AMB HONOR !! A QUI LI AGRADI TANT CATALUNYA QUE SE'N VAGI HA VIURE EN ES PRINCIPAT

Valoración:-27menosmas
Per 1976, fa mes de 7 anys

Repusses Tèntol, Quina gràcia que fas. D'aquí a uns anys quan hagis de parlar en "forastero" als municipals perquè t'atenguin, potser serà tard per pensar que no eren paranoies. Deixa de ser un traidor a la teva cultura i al teu poble.

Valoración:4menosmas
Per Ferran, fa mes de 7 anys

No m'estranya que el Círculo Balear hi estigui en contra.... Un grupúscle ultraniacionalista i anticatalinsta que ha de fer?.

Mentre algún cobra del Govern aportant com a únic mèrit atacar contínuament la nostra llengua... Aquesta és la bona política econòmica del Govern.

Valoración:8menosmas
Per TENTOL,, fa mes de 7 anys

Totes aquestes idees paranoiques sobre ses persecucions de sa nostra llengua no són més que AIXÒ, paranoies.Sa llengua no està en perill lo que miren és que sa seva cadira no estigui en perill i perdre és chollo de seguir xuclant de sa mamella de sa llengua. OCB (OCC) i sa STEI-i son un cancer per ses nostres illes..son pancatalanistes, panxes agraïdes en es Principat. lo primer que els preocupa és des seu sou,
sa nostra realitat social vos fa molt de mal per es vostro projecte..a més des radicalisme i pensament únic que teniu .. Xerrau d'imposicions? Voltros? Es que no m'ho crec... després d'aquest desastre de legislatura feixista-catalana ara xerrau d'imposicions, voltros xerrau de dignitat ? Per que no vos Callau ressentits perdedors .. que no coneixeu sa paraula democràcia zoombies de sa vostra utopia impossible .. idò ha seguir patint i ha seguir gratant-se quan piqui.. catasunos de tres per quatre ..
Ha arribat un punt en que, si al teu xerrar habitual li dius "mallorquí" ets un gonella. Si escrius en salat, ets un analfabet. En lloc de crear sinèrgies positives per es seu ús (cosa que ha de fer una llengua minoritzada com sa nostra), ens dedicam a posar-ne es màxim de traves possibles per a fomentar es seu ús... i sabeu que acaba passant... que sa gent acaba fent ús del castellà perquè així no es complica sa vida, lo darrer ja seria no poder opinar ni xerrar tranquil.lament ..
Salut

Valoración:-25menosmas
Per tonih, fa mes de 7 anys

De qui són les escoles? Dels professors per a les seves reinvidicacions polítiques i socials?
Ningú pot imaginar als bombers utilitzan els seus vehicles per defensar una idea política. Per què els docents poden usar les escoles i els seus recursos per promocionar les seves idees?

Valoración:-21menosmas
Per Foner Vermell,, fa mes de 7 anys

Menys gastar es dobes en acampallengues inútils que són sectes antiespanyoles i més gastar-se'ls en fer una gramatica balear.
El trist és que els alts càrrecs des govern balear acudeixin a aquestes festes catalanistes, quine vergonya.. que es gastin millor els dobes en coses nostres no catalanes i més útils.

Valoración:-15menosmas
Per Foner Vermell,, fa mes de 7 anys

Menys gastar es dobes en acampallengues inútils que són sectes antiespanyoles i més gastar-se'ls en fer una gramatica balear.
El trist és que els alts càrrecs des govern balear acudeixin a aquestes festes catalanistes, quine vergonya.. que es gastin millor els dobes en coses nostres no catalanes i més útils.

Valoración:-14menosmas
Per Foner Vermell,, fa mes de 7 anys

Menys gastar es dobes en acampallengues inútils que són sectes antiespanyoles i més gastar-se'ls en fer una gramatica balear.
El trist és que els alts càrrecs des govern balear acudeixin a aquestes festes catalanistes, quine vergonya.. que es gastin millor els dobes en coses nostres no catalanes i més útils.

Valoración:-7menosmas
Per Som Valencians i Balears,, fa mes de 7 anys

Mallorquins, Valencians i Aragonesos units contra es catalanisme annexionista i feixista. “Tot es meu suport. Sa bandera tribarrada del Regne de Mallorca !! Cap Amunt Mallorca i Balears lliure de se imperial catalanisme ¡¡
Som Valencians
Mai catalans

Si per defensar la meua milenaria llenguaValenciana
si per defensar la nostra REAL SENYERA
si per defensar les coses tipiques de la MEUA TERRETA
soc un 'Feixiste', estic content de ser fasciste

¡¡SOM VALENCIANS!!

¡¡Mai catalans!!

Amunt la nostra Benvolguda terreta Valenciana

Valoración:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 10
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris