algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 14°
11°

Dos detinguts pel cas Son Oms

Un assessor fiscal i un belga foren interrogats a comissaria per la presumpta emissió de factures falses i quedaren en llibertat amb càrrecs. A més, també declarà una dona en qualitat de testimoni

Dues persones foren detingudes ahir per la presumpta emissió de factures falses dins la investigació del conegut com a cas Son Oms. Els arrestats són T.M.S.J., assessor fiscal, i J.L., de nacionalitat belga. A més també declarà una dona com a testimoni. Els dos detinguts negaren les acusacions a la comissaria i davant el fiscal Anticorrupció que investiga el cas. Després d’un interrogatori de cinc hores, quedaren en llibertat amb càrrecs.

Aquests són els primers arrests que es duen a terme per aquest cas del polígon situat devora la pista B de Son Sant Joan. L’operatiu estigué dirigit pel fiscal Pedro Horrach i hi participaren els inspectors del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional.

Al llarg del matí es realitzaren diversos escorcolls a Ciutat i en un xalet situat al terme municipal d’Andratx. Oficialment no s’ha fet públic cap detall d’aquestes noves diligències, les quals continuen sota el secret de sumari que decretà el jutge instructor de la causa, Juan Ignacio López Sola.

Pel que fa a les sospites que recauen sobre els dos detinguts, podrien estar relacionats amb una suposada vinculació delictiva amb Bartomeu Vicens, portaveu d’Unió Mallorquina al Parlament, i un dels imputats en el cas.

La resta d’imputats són la dona de Vicens, Antònia Martorell; l’ex-president del Parlament Maximilà Morales, també d’UM; l’advocat Jaume Montis i l’administradora de la societat Metalumba S.L., vinculada a Martorell, Elizabeth Diéguez.

En la querella formulada per la Fiscalia, s’afirma que Vicens i Morales "utilitzaren les seves influències polítiques com a càrrecs rellevants d’UM per pactar amb els propietaris de les parcel·les (de Son Oms), els quals els cediren el 15% de cadascuna de les finques a canvi d’obtenir la requalificació d’urbanitzables dels seus terrenys".

Des de fa unes setmanes un grup d’experts tracta d’aclarir com s’efectuaven presumptament els pagaments per part dels propietaris de les parcel·les i quin era el rastre dels doblers fins que obtenia aparença legal. No es descarta que les detencions d’ahir estiguin relacionades amb aquesta investigació.

El cas Son Oms

Des de final de 2007 la Fiscalia Anticorrupció investiga la presumpta trama que s’hauria pogut crear al voltant dels terrenys de Son Oms. Les sospites dels fiscals apunten que els líders d’UM Tomeu Vicens i Maximilià Morales fixaren durant els 90 la mirada en el possible negoci al voltant dels terrenys de Son Oms, qualificats llavors com a rústics. Aleshores s’haurien posat en contacte amb els propietaris i els haurien ofert pressionar perquè els terrenys es requalificassin com a industrials a canvi d’una suposada comissió del 15% de la zona objecte de negoci.

Més endavant, Vicens i Morales se n’haurien desvinculat per tal de fer entrar en joc una altra persona, el misser Jaume Montis. El lletrat hauria estat l’encarregat de cobrar les comissions, que després havien de passar a mans dels suposats caps de la trama. L’empresa Metalumba SL no seria més que una societat fantasma per tal de blanquejar els doblers i passar-los del despatx Montis a Vicens.

El cas arribà a Anticorrupció quan un dels empresaris que tenia terrenys a Son Oms, Àngel Ochando, denuncià el presumpte suborn que havia patit per part dels líders d’UM, del misser i de dues persones més que estaven a l’òrgan encarregat de gestionar els interessos dels propietaris de la zona.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris