Experts del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l'Institut de Biologia Evolutiva de la Ciutat Comtal han descobert una nova espècie animal molt particular que només es pot trobar a Mallorca, i en concret als cims de la Serra de Tramuntana.
Es tracta d'una formiga, 'batejada' com a Lasius balearicus, que ha passat desapercebuda per als biòlegs fins a avui, malgrat que l'estudi en profunditat de les seves poblacions evidencia que corre perill d'extinció.
Gerard Talavera, un dels investigadors responsables de la troballa -juntament amb Xavier Espadaler i Roger Vila-, que ha estat recentment publicada al Journal of Biogeography, explica que la formiga mallorquina pot esdevenir "una nova icona de la conservació per a la fauna balear, i a més posa en el punt de mira, novament, la fragilitat dels ecosistemes i la importància de protegir i conservar els hàbitats naturals, per poc importants i remots que puguin semblar a priori".
Les dades dels investigadors apunten que la Lasius balearicus fa aproximadament 1,5 milions d'anys que habita Mallorca, però precisament el seu aïllament geogràfic, les prediccions dels models de distribució de les poc nombroses colònies, l'efecte del canvi climàtic i la baixa diversitat genètica detectada amb les proves d'ADN fan pensar en el perill que corre la supervivència de l'espècie, fins i tot a curt termini.
Les principals característiques que defineixen la formiga endèmica de la Tramuntana són una mida petita, alta pilositat, i una coloració diferent, amb un característic marró groguenc. El seu hàbitat descrit són àrees de cims, amb vegetació arbustiva escassa sobre el substrat calcari.
Talavera destaca com "el descobriment de noves espècies a Europa és força rellevant en ple segle XXI, i demostra que una fracció de la biodiversitat romàn encara inexplorada. El cas de Lasius balearicus ens recorda que d’altres espècies podrien extingir-se abans i tot que siguin descobertes i descrites per la ciència".
A les illes, els endemismes resulten més marcats que a les zones continentals. També és important protegir les nostres espècies ja que aquestes. son les adaptacións al mitjà logrades a través de la evolució.