muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:
10°

Delgado carrega contra Els Segadors i defensa el castellà

El batle calvianer, que glosa la seva pròpia obra en el discurs del desambarcament en honor del rei en Jaume, diu que complirà “amb la promesa de partir al cap de vuit anys”

47198

Desenes d'entitats del municipi participaren en l'ofrena floral a les escales de la Creu.

T.Ayuga

Les festes del rei en Jaume, iniciades ahir a Santa Ponça, seran les darreres encapçalades per Carlos Delgado.
Així ho admeté, orgullós, el batle calvianer: "És un any especial per mi, perquè és el darrer com a batle", va reconèixer. A més, va afegir tot d'una: "Ara ha arribat el moment de complir la promesa de no ser més de vuit anys a la batlia". Precisament, per commemorar aquesta efemèride, Delgado reutilitzà parts dels discursos pronunciats en els darrers set homenatges a Jaume i glosà la seva obra (la de Carlos Delgado). Encetà el remember discursiu amb el Vergonya, cavallers, vergonya!, que exclamà aquell primer setembre de 2003. Era un crit, parafrasejat de Jaume I, qui venia a carregar contra "els gestors de la cosa pública". Així que Delgado enviava un missatge -en tot moment verbalitzat en castellà- en contra de la corrupció.

Passava el temps i arribà l'hora de recordar la supressió del cant d'Els Segadors, que ja no seria interpretat mai més a les festes del rei en Jaume, d'ençà que Delgado assumí la batlia. Ho rememorà tornant a llegir, en primera persona, les paraules amb les quals justificà la supressió: "Comprovareu que no s'interpreta Els Segadors, perquè manca de sentit comú i justificació. La del rei en jaume no fou una conquesta catalana, sinó cristiana". D'aquesta manera, concloïa: "Amb tota l'admiració que mereix Catalunya en diversos aspectes, el lloc d'Els Segadors és Catalunya i no Calvià".

Unitat d'Espanya

Delgado continuà repassant els grans temes dels discursos anteriors i arribà fins a Espanya, perquè l'any 2005 assegurava: "Els gens dels mallorquins no són taifistes, sinó de la unitat d'Espanya i en contra del desarmament de l'Estat per grups minúsculs". Era l'any previ al naixement de l'Estatut català i l'adveniment de la pau fracassada al País Basc. Carlos Delgado continuà amb la defensa del castellà, com féu en altres ocasions. Així mateix, tingué un "emotiu" record per als dos agents de la Guàrdia Civil morts a l'atemptat de Palmanova.

En esmentar els noms de Diego Salvà i Carlos Sáenz de Tejada, els assistents interromperen amb un aplaudiment el parlament de Delgado. Això havia estat l'estiu passat, el 2009, i ja li tocava acomiadar-se. Convidà els presents a comparèixer a la lectura del pregó en futures ocasions, "a les quals ja serà un altre batle qui el presenti".
En aquest moment, gaudí de la vuitena (i darrera) ovació del públic que Delgado rebé a l'altar de la Creu del rei en Jaume. Delgado deixà pas, però, al pregoner de veres, que no era cap altre que Àlvaro Middelmann, director de l'aerolínia Air Berlin per a l'Estat espanyol i Portugal. Middelmann, com tan bé el caracteritza, llegí un pregó en el qual improvisà alguns comentaris.

Bàsicament, Middelmann aprofità per carregar contra la classe política que "no innova en turisme". També pegà a "aquells que falsament s'anomenen ecologistes" i transmeté, en darrera instància, el seu agraïment a Carlos Delgado per convidar-lo a llegir el pregó. "És una persona que admir i valor i que, per cert, ha fet una intervenció brillant". Middelmann donà les gràcies perquè l'havien convidat a fer de pregoner: "És que mai no m'havia passat! I després d'aquest, probablement sigui el darrer...", deia en to jocós. Per tant, la jornada d'ahir era, d'alguna manera, l'acomiadament de l'escenari de Sant Ponça. Tanmateix, cap dels assistents no dubtava que n'hi haurà més, tot i que potser a altres indrets.

Siurellada

L'inici de les festes a Santa Ponça, però, tingué el contrapunt amb la siurellada amb la qual uns 25 independentistes homenatjaren Delgado a la seva manera. Agents de la Policia local de Calvià, tanmateix, barraren el pas als manifestants, que volien accedir fins a la plaça de la Creu del rei en Jaume. El seu objectiu era rebentar el discurs de "Carles Prim", com l'anomenaven els joves. Això no obstant, hagueren de quedar a poc menys de 30 metres de l'escenari. La distància -si bé escassa- no els impedí fer sonar els siurells cinc minuts després que Delgado començàs la intervenció. I és que foren aquests minuts inicials durant els quals els manifestants varen intentar "negociar" l'entrada al recinte. Els agents els demanaren la "invitació" a l'acte. Els independentistes digueren que no la tenien, però que els apuntassin a la llista. Dit i fet: diversos manifestants foren identificats per la Policia.

Empentes

Però no fou fins al final de l'acte quan arribaren els moments de tensió. Sorgien més estelades i el renou dels siurells donà pas als crits a favor de la independència. L'intercanvi d'insults entre els assistents que sortien de l'acte i els manifestants augmentà. "Anau a Catalunya, tot i que ni allà us volen", escridassà un espanyolista, alhora que fou replicat: "Això no és Espanya, però us n'hi podeu anar". Just fou el moment en què els joves veieren les autoritats i sortiren corrents cap a aquell costat. Un policia cridà: Cordón! I una filera d'agents tornaren a barrar el pas, cans policials inclosos. Tot i així, la protesta va acabar sense incidents i els siurells plens de saliva.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Si Joan, si.

Pero en Bauzà i en Delgado guanyaran, i sa abominacion des català surtita de mallorca i de ses balears!

Valoració:1menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Segons aquest element de'n Delgado, la llengua catalana no es d'aqui, pero la castellana i la seva cultura en canvi sí que ho son ben nostres. Patètic Sr.Delgado, Patètic !!! La conquesta de Mallorca, va ser catalana, t'agradi o no, i sí la llengua castellana està molt present a Mallorca, i ademés en detriment del mallorquí (que es precisament el que hauries de defensar i protegir, i no el castellà que ja es protegeix per si sol), es per imposició d'aquesta llengua sobre el mallorquí (català de mallorca), i per les grans bosses d'inmigració espanyoles que varen arribar durant les dècades dels seixanta i setanta, a las que no els hi va donar la gana d'integrar-se a la societat mallorquina, amb l'ampara de totes i cada una de les Institucions Espanyoles, com s'ha vist en aquets darrers mesos amb el fastigós i miserable recurs davant del TC per part de la línia més dretana del PP, i amb la franquista sentència contra l'Estatut de Catalunya, un Estatut que havia estat aprovat per Les Corts Espanyoles (i recordem que ja l'havien previament retallat), i refrendat posteriorment pel poble català. Ara el Sr.Delgado es vol fer servir d'aquesta feixista sentència contra Catalunya per part del TC, per negar la llengua catalana propia de les nostres illes, i vendre la idea de que la nostra identitat es la llengua i cultura castellanoespanyola. Resulta patètic tenir aquest senyor que es passa pel forro tots els estudis d'historiadors i filòlegs, com a possible futur vicepresident del Govern Balear. De fet tot plegat sembla de comic de roberto alcazar i pedrin, inclús amb en carpanta apareixent per allà.
Valoració:4menosmas
Per despertaperros, fa mes de 10 anys
Delgado president
Valoració:-27menosmas
Per Randa., fa mes de 10 anys
El Sincomplejos no és més que un sipai dels espanyols.

I quan s'acaban els 8 anys de vara?
Valoració:10menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 10 anys
El Sincomplejos ataca Els segadors per matar La Balenguera.
Valoració:30menosmas
Per Raboa., fa mes de 10 anys
D. Sincomplejos. Vostè que va dir al seu discurs:

- Vergonya, cavallers, vargonya!
o va parlar amb la llengua que segons vostè parlaven la majoria de les tropes del Rei En Jaume, o sia:

- ¡ Vergüenza, caballeros, verguenza!

Pareixen paraules del Cid... Li dic perquè sigui conseqüent amb els seus doiots, que, a més, no enganen a ningú.
Valoració:26menosmas
Per Carles Prim, fa mes de 10 anys
Me alegro de que les haya gustado mi discurso patriótico español, y les anuncio que si el PP ganamos las próximas elecciones autonómicas, suprimiremos el catalán como lengua oficial y todo será en español como en tiempos de Franco. Así recuperaremos la paz lingúística que desgraciadamente la democracia nos hurtó. Para ello cuento con mi buen amigo y presidente José Ramón Bauzá (con ceta española).
Valoració:7menosmas
Per Ens va tocar la grossa gràcies a Nàjera i IU, fa mes de 10 anys
I què voleu que digui un feixista que va pujar a Calvià gràcies a uns venuts procedents d'Esquerra Unida i a una senyora com Nájera que va fer destroces a les totes i encara ara les fa ?
Valoració:17menosmas
Per Simó lo Tort, fa mes de 10 anys
Maria, veus aquest lector que firma Miquel? idò com aquest renegat, a Calviá n'hi ha molts, entre renegats mallorquins i forasters colonialistes fan guanyar als fatxes com en Delgado.Realment es per fer un pensament.
Valoració:37menosmas
Per Raboa., fa mes de 10 anys
Primer la Nájera, llavors Delgado, el "Sincomplejos", i ara qui? "El Tio Jorge" Campos, que sempre està al aguait?.
I cap parla la nostra llengua!
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris