nubes rotas
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
17°

dBalears troba la placa de Can Mir a l’entrada d’un pàrquing

Diari de Balears localitza la planxa en homenatge als republicans represaliats a l’antiga presó de Can Mir, actualment el cine Augusta

La placa fou traslladada a la redacció de Diari de Balears abans de lliurar·la a la Policia Local de Palma.

08-11-2011 | J.Torres

La placa de Can Mir fou localitzada ahir horabaixa a l'entorn de la plaça d'Espanya. Concretament, era a l'entrada d'un garatge del carrer Reina Maria Cristina. La planxa, que estava abandonada, estava recolzada contra la paret de les cotxeries i amagada per una bossa de fems de plàstic negre. Aparentment, aquest ha estat el seu parador d'ençà que desconeguts l'arrabassaren en un moment indeterminat de divendres passat. Tot i així, la seva presència havia passat fins ara inadvertida pels vianants i veïns. La sospita que fos un atac deliberat contra la Memòria Històrica, però, calà des del primer moment en diferents àmbits, tant polítics com socials. I s'apuntà la possibilitat que els autors del robatori l'haguessin abandonada als voltants de la seva ubicació.

Un ciutadà alertà dBalears que podria ser que la placa fos un objecte ubicat a l'accés d'un garatge del carrer Reina Maria Cristina. Així, aquest diari s'hi desplaçà i hi trobà la inscripció; efectivament, en un garatge del carrer.
Aquestes cotxeries estan ubicades just al començament del carrer, fregant quasi les Avingudes. Aquest diari es posà ahir en contacte amb la Policia Local per efectuar la devolució de la placa, que en un principi es traslladà a la redacció de dBalears. Aparentment, la placa no ha patit danys de consideració durant el seu ‘segrest'. Ara, serà Cort l'encarregat de decidir si està en condicions òptimes per ser reposada tot d'una o ha de menester que passi per l'àrea de manteniment. La Regidoria d'Infraestructures, amb el seu regidor, Sebastià Sansó, al capdavant, comunicarà avui el futur immediat de la placa.

Les hipòtesis sobre qui ha estat l'autor del robatori continuen obertes. En tot cas, podria ser que hagués estat sostreta la matinada de divendres a dissabte. De fet, el venedor de l'ONCE que fa feina a la caseta contigua a la placa assegura que quan divendres acabà la jornada, devers les 20.00 hores, la peça encara era en el seu lloc. L'endemà dematí, ja havia desaparegut. Des de la Policia Local asseguraren ahir que la seva línia d'investigació se centrava en els "ambients contraris a allò que homenatjava la placa". O sigui, grups o persones d'ideologia ultradretana.

A més a més, destacaren que ja tenien "quasi clar" qui havia estat l'autor del robatori, tot i que també afirmaren que potser no podrien "demostrar-ne la culpabilitat". Els primers a donar la veu d'alarma foren els regidors de la coalició PSM-IV-ExM, els quals es desplaçaren al lloc en qüestió per constatar in situ el robatori de la inscripció. De fet, el tros de façana on abans hi havia la placa era fàcilment recognoscible, fins i tot a simple cop d'ull. I és que una taca fosca, de forma quadrada, revelava que just allà era on s'havia col·locat la placa inicialment. Les reaccions a la sostracció no es feren esperar. Alejandro Aparicio, d'Esquerra Unida, qualificà la feta de "robatori amb nocturnitat i traïdoria".

Des de Memòria de Mallorca, per part seva, assenyalaren que la sostracció era "un atac a la memòria de les víctimes republicanes" i instaren Cort a reposar-la immediatament. Maria Antònia Oliver, portaveu de Memòria Històrica, va tillar de "vergonyós" que desconeguts poguessin haver robat "no només una placa simbòlica, sinó també una propietat municipal". Tot i així, tornà a lamentar que la placa "estigui aferrada a una altra de Joan March, que fa referència al nom de les Avingudes, ja que aquest senyor fou precisament favorable als sublevats". Per això, criticaren el tipus de contextualització que s'havia fet de Can Mir. El PSIB també va condemnar la sostracció. Ahir mateix, els socialistes treballaven en una moció conjunta amb PSM-IV-ExM per instar Cort a "investigar els fets fins al final" i a "reposar immediatament la placa".

 

De magatzem a presó

Manel Suárez, vicepresident de Memòria Històrica, ha publicat recentment el llibre Can Mir. Un exemple de repressió feixista durant la Guerra Civil a Mallorca. El volum recull el testimoni d'algunes víctimes de la presó i amplia la informació sobre el penal. Can Mir, de fet, era un magatzem de fustes, que tornà presó l'any 1936 de mans de responsables del cop d'Estat franquista. En aquest lloc, s'hi retenien persones contràries ideològicament a l'alçament feixista. L'any 1941 va tancar les portes, però el record d'un dels llocs més simbòlics de la repressió franquista perdura en la memòria de molts.

Quatre dies fora de la seva façana

La placa de Can Mir ha estat il·localitzable durant almanco quatre dies. De fet, la notícia sobre la seva desaparició esclatà dissabte al matí. Tenint en compte que fou robada aquella matinada, o fins i tot abans, la placa ha estat despenjada del seu lloc durant almenys quatre jornades. El d'ahir, en tot cas, fou un dia de satisfacció per als defensors de la memòria històrica. No debades, també aparegué, sorprenentment, el quadre sostret a Vilafranca en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil.

La misteriosa desaparició s'aclarí quan personal de l'Ajuntament de Vilafranca trobà el quadre en una habitació del primer pis del Consistori. Tot i que la seva intenció només era fer dissabte a la sala on es guarden els estris de les festes populars, acabaren per localitzar-hi el quadre pintat per Laura Riera. El mateix batle de Vilafranca, Montserrat Rosselló (PP), mostrà als mitjans de comunicació l'obra reposada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Rafa, fa mes de 7 anys

Todo esto apesta a mamoneo chapucero

Valoración:-21menosmas
Per Un de tants, fa mes de 7 anys

A la fí serà que una brigada de neteja la va llevar per a netejar-la i va resultar que la van deixar al terra i va ser quan va començar a ploure a bots i a barrals i quan va parar ja no es van recordar de tornar-la al seu lloc. Llavors, un vianant que va veure que no hi era, va trucar al DBalears i als del PP. El personal del DBalears es va posar prest a fer feina i els del PP van pensar: Què bé!!! no farà falta que lloguem uns sicaris i qui dia passa any empeny. Però la mala sort per uns i la bona sort per altres va ser que una persona que volia entrar el cotxe al seu garatge no podia obrir la porta perque hi havia un tros de marbre i a l'anar a retirar-lo va resultar ser la placa en qüestió. Al final, tots contents.

Valoración:11menosmas
Per Joan Miquel, fa mes de 7 anys

Si el texte de la placa ja és de per si confús i contradictori, la desaparició i troballa de la mateixa ho és encara més. Per favor, per comèdies, millor les d'en Xesc Fortesa.

Valoración:6menosmas
Per Poirot, fa mes de 7 anys

Aquest matí, quan he fet el comentari a la notícia no hi sortia aquest paràgraf: "Un ciutadà alertà dBalears que podria ser que la placa fos un objecte ubicat a l'accés d'un garatge del carrer Reina Maria Cristina. Així, aquest diari s'hi desplaçà i hi trobà la inscripció; efectivament, en un garatge del carrer".
El que sí deia era que l'havia trobada qualcú del dBalears.
Tot plegat un poc sospitós, no vos sembla.

Valoración:3menosmas
Per rep, fa mes de 7 anys

Perquè són els únics que l'he cercaven, o penses Guillem que ho feia la policia?

Valoración:-6menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 7 anys

La placa acaba de ser recolocada al seu lloc fa uns minuts. Quin espectacle més lamentable. Sols un dubte més? Per que el denunciant anònim no va telefonar a la policia i als mitjans i sols ho feu a la redacció de Diari de Balears?
Salut

Valoración:-1menosmas
Per Guillem Bassa, fa mes de 7 anys

Això sembla més un treball fet per "encàrrec", que no pas un robatori. Realment patètic que algú estigui jugant amb això. Que la placa estigui intacta, és encara més sospitós. Els grupuscles d'extrema dreta l'haguessin tunejada, no ho pensau? Igual algunes persones cercaven notícies a falta d'elles.
Salut

Valoración:12menosmas
Per Pepinete, fa mes de 7 anys

O li han donat molt de mistol, o aquesta placa mai no ha estat penjada. A més que a les fotos de la pedra "original" sortien unes vetes grises que aquí no es veuen.

Valoración:8menosmas
Per pep, fa mes de 7 anys

De veritat que tot plegat sembla una comèdia, al mig del carrer apareix la placa intacta i ara resulta que també apareix el quadre de Vilafranca i dins el mateix consistori, però es pensem que som beneits?

Valoración:10menosmas
Per justicier, fa mes de 7 anys

A Berenguer,
si són ditades amb oli (de pa amb oli), segur que el lladre és mallorquí!, i si són de "chorizo" segur que són d'en Delgado o d'en Campos o del PP!

Valoración:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris