algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

Bauzá prioritza la “manifestació de les urnes” a la del carrer

El president insisteix que no canviarà la seva política lingüística tot i la gran marxa pel català. Reivindica els resultats electorals com la seva font de legitimitat. El PP parla de “manipulació interessada” de la protesta i de “radicals”

29794

AppleMark

Ferran Aguiló

D'on brolla la legitimitat per prendre una decisió? De les urnes o de les protestes al carrer? Aquest és l'eix on José Ramón Bauzá, president del Govern, situà ahir el debat entorn de la polèmica per la rebaixa del català.

Bauzá, de fet, mostrà "tot el seu respecte" cap a la manifestació convocada diumenge per l'OCB (que arreplegà desenes de milers de persones als carrers de Palma). Ara bé, matisà que, "davant la manifestació del carrer, també hi ha la manifestació silenciosa de les urnes".

Així que tornà a insistir, ben contundent, que no fa comptes modificar ni una misèria de la Llei de funció pública, ni tan sols les línies generals de la seva política lingüística.

I per què? Idò perquè, segons Bauzá, la legitimitat brolla de les urnes. "La política es marca a les urnes, no al carrer", invocà Bauzá, tot afegint: "I aquest mandat ja es produí el passat 22-M". El PP assolí entorn de 220.000 vots a les passades eleccions autonòmiques a les Illes Balears.

Així mateix, el conseller d'Administracions Públiques, Simó Gornés, mostrà el "màxim respecte" per la manifestació; valorà de manera "molt positiva" que s'hagués fet sense incidents; insistí que "eliminar el requisit del català per accedir a l'Administració no suposa en cap cas una minva d'aquesta llengua com a pròpia a les Illes Balears, i cooficial amb la castellana"; i recalcà que el PP "sempre ha defensat la llibertat d'elecció de qualsevol de les dues llengües."

Per altra banda, la portaveu del PP al Parlament, Mabel Cabrer, criticà la "manipulació interessada" de la manifestació de despús-ahir perquè, segons ella, és fals que el PP vagi en contra de la llengua catalana amb la modificació de la Llei de funció pública. També denuncià que determinats lemes de la protesta demostren "qui són els radicals". I es referí a un que suposadament denunciava una "dictadura institucional" i un altre que, per ella, defensava que només hi hagués escola en català. La popular subratllà que el PP "defensa" la llengua pròpia i apuntà que el Govern "pren nota" de la protesta, però que ha d'aplicar el programa que votaren 220.000 persones.

Tot i parlar de "radicals", quan li demanaren si també es referia a l'expresident del Govern Cristòfol Soler (PP), que es manifestà, Cabrer digué que Soler estava en el seu dret de manifestar-se i es mostrà "convençuda" que també rebutjaria lemes contraris al bilingüisme. Sobre la possibilitat que algun diputat del PP, com Toni Pastor, voti contra la reforma al Parlament, Cabrer afirmà que està "segura" que tots acataran la disciplina de vot.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 14
Siguiente
Per nina, fa mes de 8 anys

A tots aquests que veniu a embrutar els comentaris d’aquest diari dient-nos pancas, catasunos i d’altres meravelles, vos demanaria que mireu un altre diari més afí a les vostres idees (tipus la Razón, heu vist la portada d’avui?). Tampoc me pareix gens bé la proposta aquesta de no llegir els missatges escrits en castellà, cadascú que escrigui com vulgui que si l’entenc i m’interessa el que diu li contestaré. No sé si ho veu el senyor Bauzà, però l’únic que ha fet fins ara és crear una nova esquerda social/cultural entre catalanoparlants i castellanoparlants.

Valoració:-15menosmas
Per Resumint, fa mes de 8 anys

Resumint: Hem de prioritzar els nostres interessos als del Poble,

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 8 anys

En Bauzà no vol tenir en compte les manifestacions que no li convenen, però bé que sa va manifestar l'any 2009 amb l'extrema dreta espanyolista del Sírculo Balear!

Valoració:0menosmas
Per joan pau, fa mes de 8 anys


Sr Bauzà: On és la recuperació econòmica, on són els llocs de feina que vàreu prometrer,on és la confiança dels mercats i on són les inversions privades que voltros havíau d´atreure?
Va ser per això que vos vàren votar i no heu fet més que empitjorar la situació fragmentant la societat social i lingüísticament. En democràcia no hi ha xecs en blanc per fer el que vostè li doni la gana, som ciutadans, no els seus soldats.

Cal resaltar que la seva elecció ha estat un frau, tant com a president del PP com a president del Govern.

Valoració:3menosmas
Per joan pere, fa mes de 8 anys

Hi havia més gent a la de dissabte passat de molt. Jo vaig assistir a les dues

Valoració:11menosmas
Per mallorquin, fa mes de 8 anys

A los facistas no les gusta la democacria.
A ellos les pone el totalitarismo y elporcojones.

Para Manifestación, la del 20/3/11. Esa si que fue multitudinaria.

Valoració:0menosmas
Per Joan M, fa mes de 8 anys

Ai Beletea, no sabeu que fer per mirar de convertir l'èxit de diumenge en un fracàs... Jo no vull que hi hagi bandeees a una mani unitària com aquella però és inevitable quan hi ha la gentada que hi hagué.
Hi havia banderes mallorquines, catalanes, republicanes, comunistes i fins i tot una asturiana....
Tots els qui anarem em quedat impactats per la gentada i amb ganes de plantar cara a uns governants que han traït sa nostra llengo creant un conflicte on no n'hi havia.

Valoració:8menosmas
Per KRIPTONITA, fa mes de 8 anys

Abderramón Bauzá, no ho acabes d'agafar... a la manifestació de diumenge hi havia algunes de les urnes que tan ingenuament t'adjudiques, que ara no et serie favorables. Abderramón, no acabaràs el teu mandat. Veig que ets molt orgullós, que poses careta de cul de gallina quan t'estemanegen al parlament i que allò que t'empipa més és que discrepin de la teva dèria ultradretana. Ho passaràs molt malament en caure de la presidència. No falta gaire. Tu ets el primer col·laborador del teu enderrocament.

Valoració:-8menosmas
Per Clara, fa mes de 8 anys

@Cati, a les eleccions va quedar clar que no es volia que continuàs governant el psoE. No res d'això que vós deis. Només un grup renegat i forasters que respecten poc la cultura d'aquí volen això que defensau vós. La majoria estimam les nostres coses i, per tant, les nostres arrels.

Valoració:2menosmas
Per Casimir, fa mes de 8 anys

A la manifestació vaig notar a faltar bisbes, futbolistes, tennistes, ciclistes...

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 14
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris