cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
28°

Cort permetrà fer un centre comercial a les Fontanelles

La llei que protegeix els terrenys preveia que el Consorci de la Platja de Palma cercàs un solar alternatiu. Tot i així, Gijón no en fa comptes i espera que el Govern els desprotegeixi

La polèmica pel que fa a les Fontanelles arribà amb l'intent de construir-hi un centre comercial.

05-06-2006 | T. AYUGA

L'Ajuntament de Palma facilitarà la urbanització de les Fontanelles i la construcció d'un centre comercial. Ara bé, és imprescindible que el Govern aixequi la protecció que ara mateix té la zona humida, sota l'amenaça d'haver de pagar una milionària indemnització al promotor per no oferir-li una altra ubicació. Les Fontanelles, d'alt valor ecològic, està ara protegida per una llei de maig del 2008, promulgada pel primer Govern de Progrés de Francesc Antich. Aleshores, quedava suspesa la possibilitat de construir-hi el centre comercial, però es condicionava al fet que el Consorci de la Platja de Palma trobàs un altre solar per compensar la promotora.

Però Àlvaro Gijón, president del Consorci de la Platja de Palma, explicà que la seva entitat no està en condicions de cercar cap altre solar. Obria així la porta a la construcció del centre comercial. Ara bé, en primer lloc, és imprescindible que el Govern faci una nova llei que n'aixequi la protecció actual. Serà aleshores quan l'Ajuntament de Palma podrà aplicar el criteri de "seguretat jurídica". De fet, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Jesús Valls, deixà clar que no s'oposaran a la urbanització de les Fontanelles i aplicaran el criteri de "seguretat jurídica" en cas que l'Executiu hagi desprotegit la zona.

Si no és així, tot fa pensar que el Govern Bauzá hauria d'afrontar una indemnització multimilionària. Els promotors tindrien la llicència que els va atorgar Cort en el seu moment, però no disposarien del solar alternatiu que preveu la llei que protegia les Fontanelles. L'oposició, tant el PSIB com el PSM-IV-ExM, rebutjà ahir aquest full de ruta. L'exregidora d'Urbanisme Yolanda Garví retragué al PP que només empri la "seguretat jurídica" quan li interessa i li recordà, precisament, que "no aplica el mateix criteri amb els veïns de Corea". Garví, a més a més, recordà que el PSIB és favorable tant a la inversió privada com al projecte de centre comercial, "però no a les Fontanelles".

És en aquest punt on l'oposició es dividí. Antoni Verger, regidor de PSM-IV-ExM, també rebutjà la possibilitat que el centre comercial es construeixi en una altra banda. "Aquestes macroinfraestructures es carreguen el petit comerç i les botigues de barri". La polèmica no és gaire diferent respecte de Son Garcies Vell, el solar damunt el qual Cort preveu edificar un polígon que albergui un aparcament per a cotxes de lloguer. L'objectiu és que doni servei a les empreses rent a car que funcionen a l'aeroport, que és a prop. Tot i haver rebut el rebuig de les formacions d'esquerres per la por que esdevingui una "pilotada" més, Urbanisme anuncià ahir l'acord al qual ha arribat amb els promotors.

Tal com avançà el regidor Jesús Valls, els promotors s'han compromès per escrit a no vendre cap part dels terrenys en els 15 anys següents a la seva compra. Valls assegurà que aquest compromís demostra la voluntat que el projecte no sigui especulatiu. No debades, el preu actual de cada metre quadrat a Son Garcies Vell és de 10 euros, en tant que és considerat sòl rústic. Amb la requalificació que el PP pretén aprovar, cada metre quadrat passarà a costar uns 500 euros, segons indicà ahir la regidora Garví. "L'oportunitat és evident", manifestava, alhora que explicà els seus càlculs: "Si Son Garcies Vell té 158.000 metres quadrats, el seu valor ara és d'un poc més d'un milió i mig d'euros. Però quan el requalifiquem, passarà a costar 30 milions". Benefici net de la inversió, segons els comptes de l'anterior regidora d'Urbanisme: 28,5 milions d'euros. Des del PSIB apuntaren, així mateix, que l'empresa beneficiària és representada casualment per una exregidora del PP, Francisca Pol.

El futur del Limonium barceloi

La hipotètica urbanització de les Fontanelles fa trontollar el futur de l'espècie Limonium barceloi. I l'únic lloc del món on es troba aquesta planta, inclosa en el Catàleg d'espècies amenaçades i d'especial protecció és en aquesta zona humida. Aquests indrets estan reconeguts per la comunitat científica com a zones de màxima importància ecològica i per aquest motiu fa anys que existeixen directrius internacionals adreçades a conservar-les.

Maig de 2008

La planta Limonium barceloi fou, de fet, un dels elements que dugué el Parlament a aprovar una llei autonòmica per a la protecció del territori, amb la qual s'instava a suspendre el projecte d'urbanització de les Fontanelles (com també el de les Freixes). Endemés, es derogava la llei de camps de golf. Així mateix, el Parlament preservava 10 àrees més a Mallorca i 5 a Eivissa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per AD, fa mes de 7 anys

Destrozarán Mallorca....todo el encanto que tiene nuestra isla (y motivo por el que vienen la mayoría de turistas) se perderá, y los mallorquines nos comeremos una isla de hormigón y cemento.

Ya me diréis si necesitamos otro centro comercial. Esto es vergonzoso.

Valoración:2menosmas
Per Miquel+, fa mes de 7 anys

Disfruten de lo votado señores ciudadanos. Ustedes votaron esto, en su campaña electoral ya lo dijeron. Con la sutil fórmula de "proteger la seguridad jurídica de los propietarios", pero lo dijeron.
Ahora sólo nos queda protestar viendo cómo lo construyen y mostrarnos todos muy indignados con aquello que hemos colaborado a realizar. Ingenuidad o hipocresía?

Valoración:2menosmas
Per Margalideta, fa mes de 7 anys

Aquesr Govern té com finalitat destrüir Mallorca i els mallorquíns, no ho dubteu. Sa gent curta de gambals amb els seu vot ha la presidència de la Comunitat a un home que odia Mallorca i la vol destruir. D´aquí quatre anys ja no quedarà rès.

Valoración:4menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 7 anys

La protecció de la zona es podria haver blindat quan hi havia l'altre govern?

Valoración:11menosmas
Per jaume, fa mes de 7 anys

El PP té majoria absoluta. Ja podem pegar tots es bots que volguem que no farem res. Així li va a Mallorca, amb polítics mediocres com els d´abans i els d´ara. Progrés, progrés, progrés...., és això el que volem?
Jo només esper que arribi la vertadera crisi, pel bé de Mallorca, no dels "mallorquins" que hi vivim.

Valoración:26menosmas
Per allau_jb, fa mes de 7 anys

Tal com avançà el regidor Jesús Valls, els promotors s'han compromès per escrit a no "vendre cap part dels terrenys en els 15 anys següents a la seva compra." Mos prenen pes pito del sereno xDDD

Valoración:11menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 7 anys

Taxes, taxes, taxes municipals.
Aprovar un taxa municipal a tots els solars amb construccions i sense
construccions, igual per tots.
Per exemple de 15 euros per m2.
Si un propietari o propietaris volen canviar la qualificació de finca
rústica a solar, ja se sap an aquest cas les Fontanelles serien 158.000x15 = 2.370.000 euros per any per la taxa municipal sobre els solars.
L'ajuntament de Palma podria suprimir la taxa sobre el valor cadastral
i cobrar la taxa sobre la quota de la propietat horitzontal (solar).

Valoración:16menosmas
Per CAP A LA HONGKONNITZACIÓ DE SES ILLES: TOT DE CEM, fa mes de 7 anys

UN altre malaït centre comercial? Tant de bó la crisi ho impideixi i/o els faci fer fallida al més aviat possible. O si no, que a la següent inundació que hi hagi ho destrueixi tot.

Valoración:15menosmas
Per toni, fa mes de 7 anys

Aquestes són les receptes del PP.
Especulació, destrucció del territori, destrucció del petit comerç.

PErò així i tot PIMECO AFEDECO etc sempre els donen suport. QUi ho entén?

Valoración:33menosmas
Per Un ase mallorquí, fa mes de 7 anys

Per ells Ses Fontenelles es un niu de moscards que molesta els turistes dels hotels; com "noltros" els mallorquins de soca arrel que som mosques colloneres que els molestam; però ara tene majoria "apisonadora" gràcies a que ja hi ha mes gent de fora que no estima la nostra Mallorca ni sab ni coneix ni els interessa res d'aqui que els vota, acompanyats per despistats mallorquins que també els donen el vot sense saber que venen l'anima al dimoni. Així ens va. Ara venen unes generals. ¿Seguirem el mateix camí?

Valoración:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris