cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

Condemnat un arquitecte a 6 mesos per falsejar un projecte per legalitzar una casa

Així figura en la sentència de la peça número 3 del «cas Andratx» de corrupció urbanística, en la qual es jutja la construcció d'una casa en una zona no urbanitzable catalogada com ANEI

Un arquitecte ha estat condemnat a 6 mesos de presó per un delicte d'encobriment en falsejar un projecte amb l'objectiu de legalitzar un habitatge construït il·legalment en una zona protegida del municipi d'Andratx (Mallorca), la propietària del qual també ha estat condemnada a la mateixa pena.

Així figura en la sentència de la peça número 3 del «cas Andratx» de corrupció urbanística, en la qual es jutja la construcció d'una casa en una zona no urbanitzable catalogada com Area Natural de Especial Interés (ANEI).

Els acusats en aquesta peça són el matrimoni Elsa Graciela Miñán i Juan Carlos Menéndez i l'arquitecte Pedro Pablo Vaquer, però el jutjat penal número 4 de Palma ha absolt Menéndez en la seva sentència.

Els fets van ocórrer entre els anys 2003 i 2005, quan Miñán va construir una casa d'una planta de 108 metres quadrats en una parcel·la rústica en la qual no era possible autoritzar la seva edificació.

Segons la sentència, això no es podia fer perquè a la finca «no hi havia cap construcció anterior que pogués ser qualificada d'habitatge».

A part de construir la casa, la condemnada va obrir a més sense autorització un camí d'accés de l'habitatge, amb la conseqüent tala d'arbres, demolició d'un mur i destrucció de vegetació, incloent alguna espècie protegida.

Per evitar cometre un delicte i que l'habitatge fos destruït, indica la sentència, Miñán va contractar l'arquitecte, que «va faltar de forma intencionada a la veritat fent constar dades incertes» en un projecte de legalització de reforma de l'habitatge, amb l'objectiu d'aconseguir la legalització de la casa.

Amb aquest projecte en el qual arquitecte va simular que hi havia un antic habitatge a la parcel·la i que les obres eren per reformar-la, l'Ajuntament va concedir al matrimoni la llicència, encara que posteriorment el Consell de Mallorca la va revisar i es va adonar de la il·legalitat.

La sentència condemna per aquests fets a l'arquitecte a 6 mesos de presó per un delicte d'encobriment en relació amb un delicte contra l'ordenació del territori, i a Miñán a la mateixa pena per un delicte contra l'ordenació del territori.

A aquesta última li condemna també a demolir l'edificació en un termini de sis mesos, i li inhabilita per al sufragi passiu i per exercir una professió relacionada amb la construcció durant el temps de la condemna.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris