algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
28°

Catalunya se solidaritza amb els directors de Maó

Cartell a favor de l'escola en català.

Efe

Catalunya se solidaritza amb els directors de Maó. SomEscola.cat, que agrupa a més d'una cinquantena d'entitats catalanes, va fer públic ahir un comunicat de suport als directors suspesos de sou i feina dels instituts menorquins. Els catalans asseguren que “volem manifestar la nostra solidaritat amb la comunitat educativa de les Illes Balears i Pitiüses i denunciar públicament la persecució de la llengua catalana del Govern Bauzá. Estem, avui més que mai, enllaçats per la llengua que compartim amb tots els Països Catalans”.

SomEscola.cat denuncia que “tenint en compte les circumstàncies actuals no seran les úniques direccions expedientades o dimissionàries, ja que la comunitat educativa de les Illes vol seguir defensant el paper tan positiu que ha fet el català com a llengua d'aprenentatge, encara que no s'ha arribat mai a la generalització del sistema educatiu de Catalunya”.

L'agrupació també recorda que “una nova normativa sobre l’ús de símbols en els centres educatius i edificis públics vol castigar, amb multes de milers d'euros, la presència de llaços amb les quatre barres que van sorgir a totes les Illes dins la campanya d'Enllaçats per la Llengua i que posteriorment es va estendre per tots els Països Catalans”.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Aquí, en català!, fa mes de 7 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català o LEPE (Lengua Española Propia de España i del mundo mundial...). I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.

Valoració:3menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

¿Catalunya? Pero... ¿no éramos nosotros mismos?

Catalanets de segona, ja no sabeu quin cap vos va davant.

Valoració:0menosmas
Per Per Foner Vermell i Negre, fa mes de 7 anys

Molt Bé Sr. Bauza i Na Camps amb dos collons !!
MALLORCA i BALEARS, sense manipulació pancatalanista

Els traïdors i els renegats
han cavat es seu parany.
Barco! i tots anegats
per tots es traïdors
venuts en es Principat
que tal dia farà un any
Bauza els va tancar es pany...

(anònim 03 - VIII - 2013)

¿Es plantegen ses puces si són propietàries de ca ?

Regne de Mallorca. .SI, Catalans de Mallorca ?? Ha..Ha.. ja està bé de dir dois! Ja està bé de pancatalanisme..fdp
Minimicrominoria residual,, Mallorca / Balears mai serà lo que voltros voleu ... Som i serem Mallorquins/Balears... mai catalans i menys des vostros inventats / interesats passtisos catalans,
fa una olor de complexe d´inferioritat que fa por...
catalans, Fora de sa nostra terra manipuladors de sa nostra història, barco !!

SA LLENGO - Deu meu que gran negoci que hi ha al voltant d'ella !!

Valoració:3menosmas
Per ||*||, fa mes de 7 anys

@Catalunya que arregli es seu redol:

El redol de Catalunya va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. Els gonelles, "blaveros" i barretinaires confoneu la comunitat autònoma espanyola, que administra part del Principat, amb el territori de la nació catalana completa.

Valoració:23menosmas
Per Catalunya que arregli es seu redol, fa mes de 7 anys

I deixi estar es dets altres. #EremSomSeremBalears

Valoració:3menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 7 anys

"...la persecució de la llengua catalana...". I da-li amb ses metonímies! S'agressió física o verbal d'un agent de policia de s'estat espanyol a algú catalanoparlant, per exemple, no és a sa llengua, és a qui s'hi expressa

Valoració:-4menosmas
Per arg, fa mes de 7 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblars en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:5menosmas
Per Biel ||*||, fa mes de 7 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Jeroni Rosselló, Antoni Maria Alcover, Gabriel Alomar, Pere Oliver Domenge, Joan Fuster, Josep Guia, Joan Guasp, etc.

Valoració:1menosmas
Per joaquin, fa mes de 7 anys

Fora catalanistes de ses balears! I es catalans que se preocupin de ca seva, que la tenen ben enmerdada !! Arruix !!

Valoració:-20menosmas
Per transcriptor, fa mes de 7 anys

Paraules de l'escriptor de Consell Joan Guasp en un fragment del parlament que va fer a la nit de les revistes en català (Barcelona, març 2013) i reproduïdes a la pàg. 20 del núm. 232 de la revista "El Mirall" (maig-juny 2013) i de la qual és el director:

"[...] nosaltres, des de les Illes, pensem en la Nació com una unió dels mal anomenats Països Catalans. Això de Països Catalans i de Catalunya, expressat com s'entén ara, no és del tot exacte. Hem de parlar només de Catalunya, però no com el Principat tot sol, sinó que formem Catalunya el Principat, [...], les Illes i el País Valencià. I altres petits territoris [...]. Jo que sóc de la zona del Raiguer, al centre de Mallorca, sóc tan català com els que han nascut a les comarques del País Valencià, la comarca d'Osona o de l'Empordà o qualsevol altra. Tant com un senyor nascut a Sant Just Desvern o a les rondes de Sant Antoni o de Sant Pere. [...]"

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris