cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

Bosch anuncia a Intereconomía que eliminarà la immersió lingüística per decret

El conseller d'Educació explica durant l'entrevista que el model educatiu canviarà completament a partir del curs 2013-14

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, es deixà entrevistar en el programa El gato al agua per respondre a les acusacions del Círculo Balear.

17-10-2012

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià durant l'entrevista que concedí dimarts a Intereconomía que en el pròxim curs, amb l'entrada en vigor del nou decret de tractament integral de les llengües, s'eliminarà la possibilitat que els centres educatius apliquin un sistema d'immersió lingüística.

Bosch defensà a la cadena estatal que en el curs 2013-14 "es canviarà el model d'immersió amb el nou decret" i el comparà amb el que ja existeix "a València".

És la primera vegada que Bosch parla clar sobre les seves intencions de derogar l'actual Decret de mínims, que obliga els centres a impartir com a mínim el 50% dels continguts en català. El conseller afirmà que el que es vol aplicar és un model trilingüe en què la presència del català, el castellà i l'anglès hi sigui a parts iguals en els currículums. Però allò cert és que la intenció dels populars, com deixà clar, és que amb el nou decret es garanteixi "la presència de les dues llengües oficials i de l'anglès a tot l'ensenyament". Segons ha pogut saber aquest diari, el nou decret convertirà en bilingüe l'ensenyament que s'imparteix a les Illes, ja que la nova normativa obligarà tots els centres a introduir ensenyament en català i en castellà des d'Infantil fins a Secundària. De facto, això suposa la castellanització de les aules i sense atendre cap necessitat real, perquè cal recordar que només un 13% de famílies ha triat el castellà com a llengua vehicular en el segon cicle d'Infantil i en el primer de Primària.

Actualment, la majoria dels centres de les Balears tenen el català com a llengua vehicular i, per tant, el castellà només hi és present quan s'imparteix l'assignatura de llengua. Pel que fa a l'anglès, serà el primer idioma estranger obligatori als centres i s'introduirà entre els 3 i els 6 anys.

El conseller, durant l'entrevista i empès per les pressions dels tertulians, detallà que la nova legislació "obligarà tots els centres a revisar els Projectes Lingüístics de Centre (PLC)". I és que Bosch sempre s'ha mostrat partidari que els pares participin directament en com ha de ser el PLC. Tot apunta que el decret deixarà en mans de les famílies la decisió de quina ha de ser la política lingüística del centre.

Denúncies a Educació

Bosch també reconegué que han rebut unes 43 queixes de famílies: unes 25 sobre la voluntat d'aquestes que els seus fills puguin estudiar en català i unes 18 defensant el contrari i reclamant que el seu dret d'estudiar en castellà el puguin exercir de facto. És la primera vegada que Bosch ha admès que els inspectors han hagut d'actuar per investigar possibles vulneracions del dret a la lliure elecció de llengua.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente
Per Mallorquín, fa mes de 6 anys

Vicente, ya sabes lo que tienes que hacer. Meter los atapins en una maleta y barco cap a aCataluña!

Valoración:5menosmas
Per Vicenç, fa mes de 6 anys

L´espanyolada torera està nerviosa. Veuen que qualque cosa està canviant a Catalunya i Euskal Herria. Fan força tots plegats per veure que es pot fer, per mirar d´endreçar la situació, emperò crec que tal vegada ja serà massa tard.
No han volgut resoldre el problema en 30 anys i ara ho volen solucionar en dos dies.
Crec que fereu tard espanyolets.

Valoración:3menosmas
Per Per una nova Espanya retallada, fa mes de 6 anys

No només a Catalunya ens convé la independència. A aqueixa Espanya malavesada a viure esquena dreta dels imposts dels catalans li faria molt de bé recuperar l'autoestima i adonar-se'n que pot viure de la seva pròpia feina, que no té per què robar sempre, que ha de poder reinventar-se i presentar-se al món amb orgull, i no sempre amb la vergonya del qui just amenaça amb cops de banya, pren amb engany el que no és seu i ni així no pot garantir de cap manera pagar el que deu.

Valoración:0menosmas
Per Tomevet, fa mes de 6 anys

Als que van en contra de la nostra llengua: "no muerdas la mano del que te da de comer".........Sembla que aquest que dona menjar no es precisament la "Gran España" si no els mallorquins a ella, igualment no son els polítics que mantenen el poble si no el poble a ells. Vius que tot te un limit, ens fotreu els doblers però no la cultura i la llegua, per ventura un dla vos quedareu sense res.

Valoración:16menosmas
Per Alfons, fa mes de 6 anys

Quina baixada de calçons d´un membre del Govern de les Illes Balears davant els talibans, i de l´extrema dreta madrileta d´Intereconomia. Quin paperot i quina humil.liació per tots els ciutadans d´aquestes illes. No aconseguireu asimilar-nos mai. Traïdors.

Valoración:-17menosmas
Per Dic, fa mes de 6 anys

@torrapipes:


ja

1 1 adv. [LC] Des d’abans, no més tard, d’un temps determinat del passat, present o futur. Quan hi vam arribar, ell ja se n’havia anat. Quan hi arribarem, ell ja deurà ésser fora. Fa dos dies que els el vaig adobar, i ja el tornen a tenir espatllat.
1 2 adv. [LC] Davant d’un verb en present, expressa una acció immediata. Ja vinc! Ja ho fas?
1 3 adv. [LC] Davant d’un verb en futur, expressa la confiança en què una cosa s’esdevindrà. Ja ens veurem. Ja ho faré.
1 4 interj. [LC] Expressió usada, sovint irònicament, per a indicar que ens fem càrrec del que ens diuen, que hi assentim.
2 1 [LC] ja que loc. conj. Del moment que. Ja que en portes, dóna-me’n.
2 2 [LC] ja sia que loc. conj. Encara que.
3 [LC] ja... ja... loc. conj. Introdueix proposicions distributives.

ha

1 interj. [LC] Expressió usada per a acollir la nova d’una cosa que semblava no poder ésser.
2 interj. [LC] ha! ha! Expressió usada per a indicar satisfacció, triomf.
3 interj. [LC] ha! ha! [o ha! ha! ha!] Expressió usada per a imitar una riallada.

(DIEC2)

Valoración:-5menosmas
Per torrapipes, fa mes de 6 anys

jajajajjajajajajjajajajja això no s'ho creu ni ell quan ho ha dit !!

Valoración:0menosmas
Per xaume, fa mes de 6 anys

Per decret...???
Així m'agrada. Que te llevis sa careta d'una vegada i facis ses coses com el teu enyorat Franco.
I ara tots els escolars a cantar el cara al sol........

Valoración:23menosmas
Per good bye spain, fa mes de 6 anys

En Franco no va aconseguir fer desapereixer la llengua catalana i aquests babaus tampoc ho aconseguiran. VISCA ELS PAÏSOS CATALANS!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valoración:26menosmas
Per Grueleter, fa mes de 6 anys

O República dels Paísos Catalans Confederats o España, amb aquesta ens queden quatre dies, al cinquè ya hablaremos todos como DIOS manda.

Valoración:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris