cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
28°

Bauzá dóna els doblers del tren quasi per perduts

Diu que els reclamarà a Madrid, però “amb un conveni de declaracions d'intencions és molt difícil”. També afirma que exigirà els 240 milions del fons de competitivitat

Bauzá, en primer plànol, a la sessió plenària del Parlament.

27-09-2011 | Ferran Aguiló(M. Mar Garcia.)

El president del Govern, José Ramón Bauzá, afirmà ahir al Parlament que el conveni signat entre el Pacte i l'Executiu central per finançar les obres del tren entre Manacor i Artà "no era un conveni, sinó una declaració d'intencions", i advertí que ell continuarà "lluitant" perquè Madrid pagui la infraestructura, "però amb un conveni de declaracions d'intencions és molt difícil".

Les actuacions del tren, que el Pacte havia iniciat, foren aturades per l'actual Executiu, després que Bauzá s'entrevistàs amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i aquesta l'advertís que no aportaria més doblers. El president recordà que el conveni preveia una inversió de 443,75 milions, dels quals n'han arribat 57,5. Al mateix temps, criticà que el Pacte hagués licitat obres per valor de 200 milions si només havien arribat aquests 57,5 milions. "Nosaltres no gastarem allò que no tenim", sentencià.

Responia així una pregunta del portaveu de PSM-IV-E, Biel Barceló, qui li demanà que acabi les obres i li va retreure que no reclami els doblers a Madrid per no haver-ho de fer amb Mariano Rajoy quan sigui president. També criticà que Bauzá hagués visitat el palau de congressos i hagués dit que els ciutadans de Palma no mereixien una obra a mitges i, en canvi, no hagués dit el mateix dels ciutadans que viuen als pobles per on passa el tren.

Renúncies

Així mateix, Bauzá digué que no renuncia ni renunciarà a res, quan la portaveu dels socialistes, Francina Armengol, li demanà pels 240 milions del fons de competitivitat. Segons Armengol, el Govern ha renunciat als 240 milions del fons i als 75 milions que havien d'arribar enguany per al tren a canvi que Madrid li aprovàs el pla de Sanejament. La socialista avisà que amb aquests doblers no caldria fer retallades a Sanitat ni a Educació. "Continuarem lluitant, però no és de rebut que doni lliçons", li respongué el president.

Bauzá, però, evità contestar per segon ple consecutiu la pregunta d'Armengol, que tornà a demanar per les mesures preses en els cent primers dies per reactivar l'economia i que anava dirigida expressament al president. La socialista anuncià que demanarà la compareixença urgent del president. Armengol criticà que en aquests cent dies l'Executiu ha creat "alrmisme", no ha aconseguit crèdit i ha prioritzat políticament. I preguntà per què el Govern no ha pagat el que deu a associacions de discapacitats i ha pagat a Acciona. "La prepotència ni crea ocupació ni crea confiança", sentencià.

El vicepresident Pep Ignasi Aguiló, que fou qui contestà, defensà que ha donat un gir a la política econòmica, li ha donat credibilitat, ha posat en ordre els comptes i, si no s'ha pagat els discapacitats, era perquè no hi havia partida. Aguiló fou objecte d'una interpel·lació per part del socialista Antoni Diéguez, qui criticà que el Govern s'ha equivocat fent "catastrofisme", renunciant als doblers de Madrid, actuant unilateralment, i dedicant-se "més a plorar que a governar". "Balears és mereix un executiu que governi i no una estàtua de sal", va dir. "Fa falta menys supèrbia i més humilitat".

Aguiló li contestà que ha fet un canvi cap a una política econòmica "realista" i "ortodoxa" que donarà credibilitat als inversors. "Allò que no farem seran promeses impossibles de complir", afirmà, ni reclamaran "miracles" com, segons ell, feia l'expresident Antich. "Miracles no en fem, Feina sí i donarà fruits aviat". En la mateixa línia, el conseller d'Agricultura, Biel Company, assenyalà que la Comissió Balear de Medi Ambient té 870 expedients pendents i anuncià canvis per agilitar l'òrgan i despolititzar-lo.

Aproven que comparegui Manera

La Comissió d'Hisenda del Parlament aprovà ahir, amb el rebuig de PSIB i PSM-IV-E, una petició del PP perquè comparegui en seu parlamentària l'exconseller d'Hisenda Carles Manera (PSIB) per tal que expliqui el desajust entre les xifres sobre la situació financera de la Comunitat que va donar ell abans d'acabar el mandat i les que ha donat el nou Govern del PP. L'exconseller no està obligat a comparèixer i ha avançat que no pensa fer-ho.

"Que doni la cara aquest senyor", que "ens ha deixat completament arruïnats", afirmà el popular Antoni Camps. El socialista Joan Boned li va retreure que el PP no fes el mateix amb els exalts càrrecs del seu partit "imputats per malversar fons públics".La mateixa comissió, per unanimitat, aprovà enviar a la Sindicatura de Comptes la documentació relativa a la contractació, per part de l'Ajuntament de Palma, de l'empresa Jardins de Tramuntana per fer el manteniment dels jardins dels cementeris de Palma. L'empresa és propietat del company sentimental de la socialista al Parlament Francina Armengol.

En la comissió, el PP i l'esquerra es llançaren retrets sobre la situació de les finances públiques. El popular Fernando Rubio considerà "escandalòs" l'increment del deute de l'anterior Executiu i acusà el Pacte de portar a terme "estafes públiques" quan "firmà contractes que sabien que no podien pagar". El socialista Boned va retreure al PP que faci victimisme i li recordà que l'expresident Matas es va endeutar en època de bonança.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Eivissenc, fa mes de 7 anys

Sr. Bauzà dimmiteixi, que llevat de llevar drets a la llengua catalana no sap fer res. Vagin a casa seua sr. Bauzà vagi se'n!

Valoración:8menosmas
Per pep, fa mes de 7 anys

JA ESTA EN MARXA LA PLATAFORMA PER EL TREN DE LA COMARCA
el tren no fa marxa enrera!!

Valoración:-1menosmas
Per Margalideta, fa mes de 7 anys

Avui dematí, he posat es cercador de noticies de google, i a no sé quin diari digital sortía una entrevista que s´havia fet a un tráder, o especul.lador de borsa. Resulta que dèia que a ell li havía anat molt bé aquesta crisi per guanyar doblers, i que s´en atracava una altra, que faria que molta gent perdés els seus estalvis i inmobles. També dèia el que ja sabem, que sa gent pensava que són els politics que comanden, però que en realitat són uns mandats.i jo afegeixo que a més al PP li encanta fer aquesta feinota bruta de botxíns del seu poble.

Valoración:4menosmas
Per Margalideta, fa mes de 7 anys

No vòl fer el Tren del Llevant i demana els 440 mil.lions per infraestructures ferroviaries ?.

Valoración:7menosmas
Per !, fa mes de 7 anys

El fons de competitivitat que els seus negaren a n'Antich en plena campanya!

Qualcú se'n recorda? El podem esperar? Quant de temps?

Lladres.

Valoración:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris