cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 11°
15°

El batle d’Escorca rebutja demanar la “zona catastròfica” per a Lluc

Una alzina centenària arrabassada d’arrel, dins la finca de Son Colom.

26-09-2012Antoni Pol

El batle d’Escorca, Antoni Solivellas (PP), no és partidari que l’Ajuntament sol·liciti la declaració de zona catastròfica per a la vall de Lluc, mig arrasada pel cap de fibló de fa dues setmanes. De tota manera, el primer edil tampoc no descarta aquesta opció definitivament, sinó que primer vol conèixer l’estimació econòmica dels danys causats. La xifra definitiva es coneixerà avui i sembla que superarà els tres milions d’euros.

Precisament avui, l’Ajuntament d’Escorca durà a terme un ple en què es decidirà quin camí cal prendre, com articular els ajuts. En contra de la declaració de zona catastròfica, Solivellas argumentà que “hem de trobar solucions més ràpides i àgils”, quan la tramitació d’aquest procediment “sol ser lenta”. En aquest sentit, el batle recordà que habitants de Llorca (població murciana sacsejada fa més d’un any per un terratrèmol) encara no han cobrat els ajuts. Solivellas manifestà, a més, que l’Administració no disposa ara de liquiditat per fer front a una declaració de zona catastròfica. “Hi ha altres vies més eficaces”, sentencià. Per una altra banda, Solivellas va fer una crida als mallorquins que consideren que Escorca és “el jardí de Mallorca” a fer donatius per finançar les obres de reparació.

El batle va fer aquestes declaracions en el marc d’una visita que el conseller d’Agricultura i Medi Ambient, Biel Company, féu ahir a algunes finques forestals i agrícoles afectades. Company comprovà in situ (a diverses propietats del clot d’Albarca, entre el santuari de Lluc i el puig Roig) els estralls del cap de fibló: alzines velles arrabassades d’arrel, oliveres mig destrossades, marges esbaldregats (cosa que ha dispersat el bestiar), etc. Els informes de la Conselleria indiquen que es feren malbé una setantena d’hectàrees, 50 d’olivar i la resta d’alzinar.

De moment, les tasques del Govern se centren a retirar dels torrents la llenya que hi ha escampada dins per evitar que en cas de pluges fortes (que sovintegen  en aquesta zona de Mallorca) es faci un tap. Així mateix, es faran tasques de neteja dins els boscos de les finques particulars amb la finalitat de restablir-hi l’ecosistema.

100.000 euros de la Caixa

Aquestes feines s’han de sufragar amb 100.000 euros a fons perdut que posa l’entitat financera la Caixa. Les coordinarà l’Ibanat i  les executaran 14 persones en risc d’exclusió social. El director de la Caixa a Balears, Joan Ramon Fuertes, també visità les finques. Afegí que, a banda dels 100.000 euros esmentats, l’entitat posarà 25 milions més a disposició dels afectats per finançar, a un interès molt baix o del 0 per cent, la rehabilitació dels immobles (les possessions) i per anticipar les indemnitzacions de les asseguradores.

Llevat de Lluc i Son Amer, que és del Consell, totes les finques afectades pel cap de fibló són de particulars. Maria Isabel Cànaves, propietària de Ses Tosses, posà èmfasi en el fet que “no hi ha partions entre les finques, i el bestiar (xots) està dispers, va per allà on vol, per la Serra”.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lady Ironia, fa mes de 7 anys

S'han d'estalviar cèntims perquè Madrid pugui repartir-los a altres comuntitats. Ho hem d'entendre. Com que les Illes Balears tributen tan poquet a l'estaaat...

Valoració:0menosmas
Per Rappel Bosch, fa mes de 7 anys

S'estimen mes quedar be amb en Rajoy, que ajudar els pagesos, quina vergonya de govern...

Valoració:1menosmas
Per jrbs, fa mes de 7 anys

El servilisme del govern Bauza envers Madrid, tal volta es tambe una catastrofe cotidiana, degut el seu servilisme malaltis i ridicul , que ens perjudica a TOTS els balears.
No se que ha de passar perque meresquem la consideracio de l'estat central que ens ofega a impostos.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris