nubes rotas
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
17°

Arrabassen la placa d’homenatge als represaliats de Can Mir

Desconeguts han llevat la simbòlica inscripció que Cort instal·là el 2010 a la façana de l’antiga presó. Memòria Històrica insta el PP a reposar-la

Imatge de fa un any, en què s'observen les dues plaques aferrades una a l'altra.

05-11-2011

Desconeguts han arrabassat la placa d'homenatge a les víctimes de la repressió feixista a l'antiga presó de Can Mir (actualment, el cinema Augusta). La placa, instal·lada a la façana de l'edifici mateix, estava ubicada davant d'una altra que fa menció de la via on es troben, l'avinguda Joan March. Des de fa pocs dies, però, només hi queda la de Joan March.

Des de l'Associació per a la recuperació de la memòria històrica, que n'impulsà la col·locació amb l'Ajuntament de Palma, es mostraren ahir indignats amb la sostracció. Marçal Isern, vocal de l'entitat, instà Cort a aclarir si han estat ells els que l'han enretirada i, si aquest fos el cas, els demanà que la reposin "immediatament". Si, per contra, ha estat un robatori, Isern demanà que donin el sus a la investigació per cercar-ne els autors.

La desaparició de la placa suscità diverses reaccions en els àmbits d'esquerres. La coalició PSM-IV-ExM s'afegí a la demanda de restauració immediata. El regidor de Cort, Antoni Noguera, assegurà que, "amb la seva desaparició, la memòria del sofriment de molts mallorquins queda sense reconeixement". Noguera afegí que és del tot necessari "mantenir viva la memòria dels fets que allà succeïren i les persones que hi varen ser retingudes".

Esquerra Unida també es féu ressò de l'atac a la memòria històrica. Alejandro Aparicio titllà de "vergonyós" que s'hagi fet desaparèixer la placa "amb nocturnitat i traïdoria". Així mateix, Aparicio criticà que la placa estigui situada "aferrada al nom i llinatge de qui va finançar la sublevació feixista i la presència de l'Exèrcit italià a Mallorca".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Margalideta, fa mes de 7 anys

Rafel: El Català es parla a altres paísos d´Euiropa, cosa que no succeix amb l´Espanyol.

Valoración:-16menosmas
Per Marçal Isern, fa mes de 7 anys

Per a Xisco Mas.
Estimat company. No tinc cap mania en declarar que no tinc ni idea de qui és el responsable de les extradicions d'immigrants, és més no ho he intentat esbrinar mai, per que entre altres coses no m'he vist en la necessitat d'extraditar a ningú. Segurament que el govern ne's el responsable. Per altra banda no entre dins els objectius de Memòria de Mallorca el reclamar extradicions, acabar amb l'atur o millora l'economia i molt manco millorar l'educació i la cultura de la societat, que vists els comentaris bona falta els hi fa. Si fossis una mica curiós, abans de fer demagògia i carregar a Memòria de Mallorca la culpes de totes les teves fòbies i obsessions, hauries esbrinat quin son els objectius de la meva associació. Recuperar la memòria dels assassinats pel feixisme i dignificar-ne el record i el llegat. Més enllà d'això la demagògia barata ens pot carregar el sant de la mala marxa de l'economia i de la societat en general. Però el cert és que lluitam i treballam, i molt, per les víctimes de la repressió feixista a Mallorca. Així ho recullen els nostres estatuts i el nostre bagatge des de el 2006. Sincerament no vull perdre més temps amb tu, per que el nostre temps és molt preciós i passa molt aviat per als nostres socis, que son el mirall on ens miram i el reflex que volem projectar cap a la societat. Així que estimat amic, ja ho saps si algun dia tens curiositat, que per lo vist no és el teu cas, ja saps on trobar-nos. www.memoriadelesilles.org

Valoración:5menosmas
Per Margalideta, fa mes de 7 anys

Els sud- amricàns que també ténen vivències de cops d´estat, es posen ses màns al cap quan vèuen que la familia del dictador i els seus politics collaboradors es quedaren a Espanya i no rebéren cap càstic, al contrari vàren seguir fent politica. Això és per que no va esser una transició de veritat.

Valoración:-1menosmas
Per Rafel, fa mes de 7 anys

unitat de cures intensives:

Per tant, és normal que hi escrigueu en català. I, perquè hi hagi reciprocitat i la situació sigui equivalent, haurem d'esperar que fora del nostre territori vos admetin escrits en català i que la població d'aquelles terres conegui tant la nostra llengua com el nostre poble coneix l'espanyola.

Valoración:26menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 7 anys

@Rafel, on he dit que fos de fora del territori de llengua catalana?

Valoración:2menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 7 anys

Crec que els que estaven detenguts estaven més segurs,
que està defora. Foren molts els que salvaren per estar detenguts
per els "nacionals".
Els detenguts per el altre bàndol, els rotjos, els qui no eren
processats desapareixien (missing) com el cas de Paracuellos.

Valoración:-2menosmas
Per Rafel, fa mes de 7 anys

unitat de cures intensives:
A quin diari castellà de fora del territori de llengua catalana opinau en català?

Valoración:15menosmas
Per Gedeó, fa mes de 7 anys

Joan Socias, no ho sé què ha fet el Barça, demana-ho a Xisco Mas que se n'anava a veure el partit...

Valoración:1menosmas
Per Isaac, fa mes de 7 anys

A mi no m'interessa el que comenta Pedro Pablo Conesa.

Valoración:7menosmas
Per ¿No habéis tenido bastante?, fa mes de 7 anys

Pedro Pablo, cuarenta años oyendo hablar de checas, de Calvo Sotelo, de Paracuellos, de...Cuatro décadas honrando a unos "héroes" que no fueron tales, sino unos golpistas contra una democracia (todo lo imperfecta que se quiera, pero una democracia). Ocho lustros de calles dedicadas a asesinos como Mola, Queipoo o el mismísimo Franco.....¿No habéis tenido bastante?

Si hubiésemos tenido una transición como toca y se hubiera juzgado a los fascistas tal y como se está haciendo en Argentina, otro gallo cantaría. Lejos de eso, aún tenemos que verlos aparecer reivindicando "La Otra Memoria", la misma con la que han venido humillando a los vencidos durante tantos años. No tienen vergüenza

Valoración:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris