cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
21°

Fa 40 anys, quan el franquisme va perdre els nervis per un curs de l'OCB

Imatge recent de Sebastià Serra.

C. DOMÈNECH

Aquell 1974 el franquisme vivia les seves raneres entre molts nervis. Al Caudillo li havien diagnosticat flebitis; a Portugal regnava la revolució, i a Espanya Carlos Arias Navarro impulsava el seu esperit aperturista del 12 de febrer. La dictadura tenia por. Al març va ser executat Salvador Puig Antich.

L'estiu d'aquell any l'OCB va organitzar un Curs de Cultura de Mallorca entre els dies 31 d'agost i 3 de setembre a Montision de Porreres. Va ser massa per al governador civil, l'ultrafranquista Carlos de Meer, que va ordenar la detenció del professor de 24 anys Sebastià Serra Busquets, per llavors vocal de l'OCB. Va ser durament interrogat i castigat amb 25.000 pessetes de multa. La mateixa sanció es va imposar a la cantant Julia León.

Àmplia participació
A la Brigada Política Social i a la Guàrdia Civil no li va caure massa bé que a la trobada de Montision acudissin unes 300 persones. Els conferenciants van passar aquests dies al monestir. Molta més gent, en general afiliats i simpatitzants de l'Obra Cultural van acudir-hi cada dia. Va intervenir el professor Sebastià Serra, sobre el futur autonòmic de Balears i analitzant l'avortat Estatut que es va elaborar durant la República; també van participar l'escriptor Antoni Serra, que va abordar l'obra de Guillem Forteza; el sociòleg Antoni Tarabini i els periodistes Andreu Ferret i Román Orozco, entre d'altres, com Vicenç Matas. El denominador comú va ser la necessitat ineludible de reconquistar la democràcia i la llibertat.

No va ser un acte a l'ús en aquells anys, en què l'oposició estava dirigida per clandestí PCE. Tot el contrari. No hi havia doctrinarismes, sinó moltíssima pluralitat. Van rebre el suport de la Junta Democràtica, que englobava a l'oposició espanyola. Va ser la gènesi de la Mallorca pluripartidista que ja mirava cap a l'autogovern quan el Cara al Sol encara era himne oficial del Moviment, el cap a Balears era el controvertit De Meer.

«Fent memòria t'adones que l'anhel autonòmic ja estava molt viu en aquells dies», recorda Sebastià Serra. Mai se li oblidarà el desplegament policial a la porta de la casa dels seus pares, al carrer Lluís Martí de Palma, una vegada que havia tornat al seu domicili. Abans de les vuit del matí es va presentar un nodrit grup de policies i el van detenir. L'hi van portar al Govern Civil. En un despatx de la planta baixa va ser severament interrogat pels socials.

Interrogatori
«No em van pegar, però vaig ser vexat oralment», evoca avui Serra. Li van imposar una multa de 25.000 pessetes pel que havia dit, com la cantant Julia León, que havia enfervorit a la concurrència amb les seves cançons. Altres participants no van ser ni detinguts ni multats, però la Guàrdia Civil els tenia tirat l'ull. L'advocat de Sebastià Serra va interposar recurs contenciós administratiu. Va ser desestimat, però aquesta acció jurídica ha permès que es conservi el sumari i l'informe de la Guàrdia Civil, que havia espiat el curs de Porreres. Com se sap, els informes realitzats per les forces de seguretat durant la dictadura han desaparegut en la seva gran majoria.

A Sebastià Serra se li va permetre pagar la multa a terminis. L'any 1975, quan va morir Franco, encara li restaven dues terceres parts per abonar. Li va ser perdonat el que havia de pagar. Va ser amnistiat. Quan es va produir el curs de Porreres el president de l'Obra Cultural Balear era Climent Garau, que es va desmarcar de l'organització dels participants. Serra era vocal de l'Obra, igual que Antoni Tarabini, que també va ser detingut per altres motius en aquella època. Sens dubte, hi va haver molt sofriment en la lluita de Mallorca per la llibertat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

M'agrada llegir aquests bocins d'història recent que per edat me vaig perdre, ja que aleshores jo encara no veia res. Gràcies!

Valoració:1menosmas
Per mallorquí, fa mes de 5 anys

En aquells temps si que era una obra cultural BALEAR, no com aquesta sucursal pancatalanista hipersubvencionada per forasters catalans

Valoració:-14menosmas
Per William, fa mes de 5 anys

Tothom sap que en Sebastià Serra va pactar amb Damià Ferrà-Ponç l'entrada al PSOE. Si al final no hi va entrar va ser perquè el PSM s'hi va oposar. El partit d'en Sebastià Serra -un intel·lectual de repartiment- era ell mateix.

Valoració:0menosmas
Per Terror de cor, fa mes de 5 anys

Aquest pais i aquest diari no tenen remei, si UM roba com que són dels vostres ja està bé. Jo no perdon que em robin els meus, els altres si em roben que ho paguin, però ela meus a més que es cremin al foc etern.
Llàstima que gent com en Sebastià Serra tiri per terra el seu llegat.

Valoració:0menosmas
Per Callicó, fa mes de 5 anys

Bé el seu pas per UM no va ser correcte, però el salva la seva lluita durant molts d'anys, que voleu en Sampol li va fer llit, així ha acabat el PSM.

Valoració:0menosmas
Per Cosme, fa mes de 5 anys

La trajectòria política de Sebastià Serra és la inversa de la d'un progressista. Al final, ja ho sabem, va aconseguir la càtedra de la mà d'un reaccionari exfraquista. Sempre el recordarem demanant el vot per a UM des d'un càrrec institucional. No li'n resta cap prestigi.

Valoració:-4menosmas
Per Blai Ferrer, fa mes de 5 anys

Per servar la memòria, el juliol de l'any 1973, a molts de pobles de Mallorca s'organitzaren cursos de Llengua catalana i Història de Mallorca, fomentats per diverses entitats i persones, alguns eren joves estudiants.

Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris