cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Acusats del PP: cadascú a la seva

Els polítics del PP reconeixen haver signat els certificats suposadament falsos i adopten actituds semblants davant el tribunal, però un per un ofereixen diferents versions sobre com acabaren firmant documents idèntics afavorint “sense saber-ho” les intencions de l'exbatle de ses Salines

Tots a una i cadascú a la seva. Aquesta fou l’estratègia que s’ensumà ahir en el primer dia de judici del cas Cavallistes a la Sala Civil i Penal del TSJIB, que haurà de determinar si 11 alts càrrecs o exalts càrrecs del PP es confubalaren per fer un favor polític al seu company de partit, l’exbatle de ses Salines Sebastià Vidal. El tribunal ha de sentenciar si els del PP feren conscientment certificats falsos per acreditar l’existència de l’Agrupació Cavallista de ses Salines abans de 1995, cometent presumptes delictes de falsedat documental.

Tots els inculpats, també dos funcionaris desvinculats del PP, reconegueren la seva signatura o autoria sobre els certificats emesos en favor de Vidal, qui els utilitzà per legalitzar una construcció en sòl rústic. Els acusats, però, coincidiren a dir que desconeixien la "finalitat" dels certificats i adoptaren sovint una actitud de suposada ignorància i incultura general, com fou el cas del batle de Santanyí, Miquel Vidal, l’exbatle de Campos Andreu Prohens, el batle en funcions de Llucmajor, Joan Jaume Mulet, i l’exbatle de Lloret Joan Jaume Ramis.

En canvi, els imputats amb estudis universitaris i càrrecs més importants, com la diputada Catalina Soler i el batle de Selva i president del PP Mallorca, Joan Rotger, adoptaren una posició més lúcida i aprofitaren la tribuna judicial per carregar lleument contra el principal acusat: "He sentit que ha abusat de la meva confiança", digué Soler abans que Rotger afirmàs: "Em vaig sentir sorprès i emprenyat en conèixer les intencions que tenia Sebastià Vidal". L’exbatle de sa Pobla (metge de professió) Antoni Serra afirmà que no recordava haver signat el certificat, però reconegué la seva signatura.

Tots els acusats insistiren al tribunal que, malgrat no tenir gairebé proves documentals, sabien per experiència pròpia que els cavallistes de ses Salines actuaven durant els 90 als seus pobles. Tanmateix, el Ministeri Fiscal i les acusacions populars insistiren, per activa i per passiva, que el quid de la qüestió no estava en si veïns de ses Salines muntaven a cavall, sinó en la falsa existència abans del 1995 de l’Agrupació Cavallista de ses Salines, legalment constituïda el 2001. De fet, fiscal i acusacions evidenciaren que tots els certificats eren idèntics i desmuntaren així la versió d’alguns imputats que asseguraren haver utilitzat el concepte "agrupació" per casualitat.

L’únic certificat que dissentia en aquest sentit era el del batle de Montuïri, Gabriel Matas, qui assegurà que avui tornaria a signar el certificat, sense matisos, a diferència de la majoria d’acusats. Quant al altres dos membres del PP acusats, Antoni del Olmo (exbatle de Santa Margalida) reconegué haver firmat el certificat, però no recordava per què parlà d’una "agrupació". I l’exregidor de sa Pobla Joan Llabrés adoptà també l’actitud de la ignorància. Només pujar a l’estrada preguntà: "puc xerrar en malloquí?". Tots els seus companys de partit ja ho havien fet abans, cosa que evidencià que es tractava més de part de l’estratègia que no d’una defensa de la llengua pròpia. Ahir també declararen el zelador de ses Salines Sebastià Escalas i el secretari de Campos Sebastià Portell, la declaració dels quals no es desvià del guió ‘popular’.

"Havíem de fer les coses com Déu mana"

El principal imputat pel cas Cavallistes, Sebastià Vidal, exbatle de ses Salines, declarà ahir davant el jutge que l’any 2001 va legalitzar l’Agrupació de Cavallistes de ses Salines "perquè si no, potser avui se’ns acusaria de no haver-ho fet". "Havíem de començar a fer les coses com Déu mana", expressà Vidal, recordant que l’associació actuava des d’abans de 1995. Vidal manifestà que, com a batle, signà el document que certificava que els cavallistes del seu municipi realitzaven les activitats des de principi dels anys 90 perquè li ho demanà el president de l’agrupació.

Preguntat per un dels missers de l’acusació particular, Josep de Luis, Vidal reconegué que als 90 ja fracassà en un intent de legalitzar la seva casa a través d’un societat agrària de transformació a la qual havia llogat la finca. Aquesta finca havia estat construïda de manera il·legal sobre sòl rústic i, posteriorment, fou convertida en la seu de l’Agrupació de Cavallistes. L’exbatle saliner explicà que abans l’associació utilitzava un bar com a lloc de trobada, però que "en assemblea" aprovaren que fos la seva finca "perquè era l’única que reunia les condicions necessàries: tenia quadres, molins i espai per fer-hi torrades". El principal acusat en la causa féu ahir un gest als seus companys imputats, als quals demanà perdó per haver-los portat a aquesta situació, però negà haver mentit a ningú.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Federelista, fa mes de 10 anys
Amic Jac els passa a tots ells es que són gent poc lletraferida:sinó,només cal fixar.se amb Madame Rosa que de dues que en diu tres són en la Lengua del Imperio,tot demostrant que no té cap tipus de curolla per aprende la Llengua d'aquesta Terra Nostra.
No t'estranyi que Vidal a l'ora de un discurs sembli grotesc que és el que sempra ha estat-ell i molts dels seus-malgrat molts al seu poble pensasin d'altre manera.D'altre banda afegiré que són pocs els militants de base i carrecs intermitjos del PP que tenen cap mena d'estudi,ni sols de grau mitjà,d'aquí el clientelisme que sempre s'han permes dins el partit per a col.locar gent manipulable a carrecs de responsabilitat,i.e.Sebestià Vidal i d'altres.
Valoración:-1menosmas
Per Alba de Mallorca, fa mes de 10 anys
Quina guarda de Bergants tots aquests batles.Me demano amb quines
mans hem estat tot el temps que ens han governat:segons pretenen tots ells devant el jutge ens volen fer creure que el bancs de una esglesia amb comptes de aseure si balla.
Valoración:3menosmas
Per JM Rodriguez, fa mes de 10 anys
SALVENSE QUIEN PUEDA, QUE EL CARTERO LLAMA DOS VECES.
Valoración:5menosmas
Per Llorita, fa mes de 10 anys
I aquest ex-batle de LLoret, que fa ??
Ah si, apuntan lo que li deuien.........PARDAL
Valoración:2menosmas
Per Un peix, fa mes de 10 anys
La dita Festa del Cavall es una vergonya, frikisme polític, fan fàstic, corruptes i impresentables
Valoración:10menosmas
Per post-it, fa mes de 10 anys
Me fa vergonya anar pel món i dir que som saliner! I tot per dues principals raons:
1. Al meu poble, se celebra sa festa del cavall, tot intentant imitar burdament el Sant Joan menorquí! És qualsevol cosa que superi el significat de patètic i empegueidor!

2. No hi ha cap polític més ignorant i sense saber com fer ses coses, com els que tenim a Ses Salines; amb es carter a davant de tot!
Valoración:13menosmas
Per jac, fa mes de 10 anys
I del discurset en castellà (macarrònic, al més pur estil Casta) de l´exbatle Vidal, què me´n deis? Tristament, no és l´únic (ni de molt!) que abandona la fidelitat a la llengua pròpia en haver d´anar a la barra, però fer-ho d´aquesta manera encara ho fa tot plegat una mica més grotesc.
Valoración:15menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys
I què me'n direu del batlle de Selva, tot just elegit comandant en cap dels PPrs? També imputat en els cas Cavallistes...
Una molt bona mesura estètica i de salut pública, seria -ja que hi són- prohibir la ridiculesa de la festa de cavalls de Ses Salines, on escarneixen el Sant Joan de Ciutadella, amb un resultat més que deplorable.
Valoración:10menosmas
Per Quina guarda de corruPPtes, fa mes de 10 anys
El batle de Llucmajor.... pero que no fa 4 dies que es batle per substituir a l'altre que ha dimitit per el cas ASI?, no si seguim aixi arribarà a batle de llucmajor el que anava de suplent a les llistes del PP
Valoración:9menosmas
Per Ses Salines, fa mes de 10 anys
Estudiantet el judici d'avui es per falsadat documental per intentar legalitzar una casa amb cuina, bany hidromasatge, dos dormitoris, sala i manjador, i a damunt unes cuadres. El Vidal va organitzar tot aques tinglado per que no esbucasin ni la casa ni les cuadres i s'ha profitar del seu carrec. Jo he estat a ca seva i vivia desde que es va casar. La asociació existeix i no te cap problema, pero existeix desde l'any 2001 i punt. I Vidal es mala persona!!
Valoración:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris