cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Absolts els dos acusats del cas Bitel perquè «els documents no són secrets»

L'Audiència afirma que Vallori i Pasqual no vulneraren la intimitat de Quetglas

Vallori i Pascual amb els seus missers.

23-12-2016

J.TORRES./EFE. Palma.
L'Audiència de Palma va absoldre ahir Sebastià Vallori i Francesca Pascual del delicte de descobriment i revelació de secrets dels quals estaven acusats en l'anomenat cas Bitel. Un cas que sorgí arran del desviament del correu electrònic del socialista, Francesc Quetglas, a la Secretaria de la Presidència del Govern, entre 1998 i el 2000. L'Audiència entén que no hi ha delicte de revelació de secret perquè cap dels missatges pertanyia a la intimitat de Quetglas.

Els magistrats no consideren provat que Vallori, secretari del president del Govern, Jaume Matas, quan es va descobrir el «redireccionament», i Pascual, cap del seu Gabinet, haguessin espiat i utilitzat el contingut dels missatges que es remetien a qui en aquell moment era president de la Comissió Insular d'Urbanisme de Mallorca, el socialista Francesc Quetglas, qui exercí l'acusació particular amb Esquerra Unida.

Les acusacions particular i popular demanaven quatre anys de presó per a cada un dels acusats i diversos anys d'inhabilitació, però el Tribunal desestima els seus arguments i, en la sentència, atribueix a un error de l'operador del compte d'«e-mail», l'empresa Bitel, el desviament del correu de Quetglas. Tot i que els magistrats consideren provat que Vallori va rebre indegudament almenys 34 correus electrònics destinats a Quetglas, entenen que no hi ha delicte de revelació de secret perquè cap dels missatges no pertanyia a la seva intimitat.

«Aquests missatges no eren ni podien ser secrets», asseguren els magistrats, perquè no es pot aplicar el concepte de document secret o classificat «quan es tracta d'escrits que formen part d'expedients tramitats per un Consell Insular i que tracten sobre una matèria no reservada, com és l'ordenació del territori de l'Illa de Mallorca». Segons l'Audiència, el dret a la intimitat «és incompatible amb les normes que regulen l'activitat de l'Administració Pública, que es regeix irrenunciablement pels principis de publicitat i transparència».

Vallori era l'encarregat d'obrir els missatges de correu electrònic que arribaven al compte de Matas, però Bitel s'equivocà en el «redireccionament» i li arribaven també els enviats al compte del president de la Comissió Insular d'Urbanisme. D'aquesta manera, els missatges rebuts en aquest compte del Consell eren duplicats i una còpia era remesa al correu de Vallori, qui, entre març de 1998 i març de 2000, en va rebre, almenys, 34 d'aquest tipus.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris