muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

Un carter de Cala d'Or denuncia que el tuparen per parlar en català

Segons Jaume Estelrich, l'amo del bar Es Caliu el sempentejà i féu que es ficàs dues pues de fasser

Jaume Estelrich Massutí, carter de Cala d’Or (Santanyí), denuncià ahir davant de la Guàrdia Civil haver estat víctima d’una agressió física per part del propietari d’Es Caliu, un bar d’aquest mateix nucli costaner, pel "simple fet d’haver parlat en català".

Segons la suposada víctima, felanitxer d’origen i de malnom en Nou-sous, els fets ocorregueren a les dotze i mitja del migdia d’ahir quan repartia la correspondència a l’establiment esmentat.

"Jo —explica Estelrich— feia la meva feina com cada dia. En això, que vaig entrar dins aquest cafè prop de l’avinguda de Bèlgica i, tot d’una, em vaig témer que la cosa s’embrutava. El qui estava darrere el tasser em va començar a dir: ‘¡Qué bien que vivís los funcionarios. Vaya vida...!’. En vista d’això, jo me’n vaig anar per allà mateix per on havia entrat".

"Anava a pujar damunt la moto —diu el carter—, quan l’encarregat em va cridar: ‘¿Cómo te llamas?’. Vaig suposar que era per presentar una queixa contra mi a Correus i li vaig dir Jaume Estelrich. ‘¿Qué dices? ¡He dicho que me hables en castellano!’, digué. ‘Jaume Estelrich, som jo’, vaig tornar a respondre".

Tot seguit, sempre segons la versió del suposat agredit, l’encarregat d’Es Caliu s’encengué i començà a insultar-lo. "Em va fotre una punyada i jo em vaig defensar. Tot d’una, però, varen sortir dos cambrers més i també s’hi afegiren. M’estamenejaren i em tiraren en terra. Quan em tenien allà, ajaçat, n’hi hagué un que just feia tirar-me coces", explica Estelrich.

Segons el carter, la mala sort va voler que, quan el tomaren, caigués damunt un fasser i se’n ficàs un parell de pues a les mans, cosa que li produí ferides.

"Tanta sort que jo duia el casc de la moto i el feia remenar per defensar-me. Si no, encara m’haurien ablanit més. Allò impedia que s’acostassin més a prop. Em vaig regirar molt, però. Duia sang pertot, per culpa de les pues", comenta la suposada víctima. Acabat l’aldarull, Estelrich anà al PAC perquè el curassin dels cops i de les contusions.

El motiu de la suposada pallissa és, segons el carter, que quan el cambrer va sentir el seu nom, es va pensar que era un insult i que, per això, el va tupar.

"A dins el cafè, tota la conversa que vàrem tenir va ser en castellà. Jo just vaig xerrar en mallorquí quan em demanà el nom. Però, i què havia de fer? És el meu nom! I, a més, jo l’hi tenc, en mallorquí, al carnet d’identitat. Jo som Jaume Estelrich. No som Jaime. De totes maneres, ja havia sentit a dir que aquesta gent d’aquest cafè era molt piconària", assegura el denunciant.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Berta, fa mes de 12 anys
N'estic tipa de tan fatxa. Jo sóc de Terrassa i vaig viatjar a Menorca i un cambrer de l'hotel ja em va mirar malament per parlar català. Em volia fer parlar castellà perquè si no no m'entenia. Jo m'hi vaig negar. Vaig dir-li que a Menorca es parlava el català amb la variant dialectal balear i que jo hi tenia tot el dret. No vaig dir-li ni una paraula en castellà. I llavors em va prenuntar d'on era. Li vaig dir que era de Catalunya i em va mirar emb mala cara. Què esperava que li digués, que era d'Espanya? Doncs no.
Valoració:8menosmas
Per Jaume, fa mes de 12 anys
BOICOT A ES CALIU JA!!! I A DEIXAR-LIS MISSATGES DE QUEIXA A LA SEVA WEB

http://www.escaliu.com/contacto.php
Valoració:5menosmas
Per C. Mezquida, fa mes de 12 anys
M'encanta quan venen es de Villa Giralda i se posen a xerrar es castellà. Els escoltaria fins estar tota sadolla de castellà i llavors jo el xerraria, es castellà, fins que ses barres me quedassin engalavernades. Després fundaria un convent a la Vila on domés hi poguessin entrar ses que xerrassin es castellà tan bé com jo. Donariem facilitats perque novícies d'Avila, Segovia i Soria venguéssen a xerrar es castellà en sintimidat. En passar per davant sa nostra Casa Madre sa gent començaria a pegar tocs a ses portes per poder entrar. Donariem oportunidats a totes.
Valoració:5menosmas
Per Pere Sol Bes, fa mes de 12 anys
No all crisis. Domés es un reacuste económic. Durara equis añs.
Valoració:3menosmas
Per cañonero, fa mes de 12 anys
Tos tancats dins una cova, un barrubí, i a ca una puta sa normalisació ! es Caralsol, en Tibús i la resta, irmeeeees... ya, cubrir-se ya, deeescansen ya, e.p.d.
Este cuaderno pertenese a: Caime
Valoració:-1menosmas
Per gregori, fa mes de 12 anys
Pep; només mos falta un grup terrorista i això serà Espanya definitivament.
Valoració:10menosmas
Per xampinyó, fa mes de 12 anys
I si a Son Caliu hi va es butaner magribí que parla català i li fot dues mansiules a n'aquest "crusaïto", a vam si li baixen es fums.
Valoració:1menosmas
Per Girgola, fa mes de 12 anys
I què fa Correos i l'Ajuntament de Santanyí perquè Cala d'Or sigui més catalana?
Res, PPerò res! Idò bé.
Valoració:-1menosmas
Per Girgola, fa mes de 12 anys
I si és ver que es funcionaris viven bé, perquè no admetre-ho amb un somriure, en lloc de fer una mulada en aquest home que pateix la crisi en primera persona. Dic..
Valoració:1menosmas
Per Joan Josep, fa mes de 12 anys
Et tuparen? et varen pegar una empenta? no va ser res greu? haguéssis pogut estar una setmana de baixa però només han estat dos dies? Per Cala d'Or no pots parlar en mallorquí? A l'hivern tots ens coneixem? I tu, de més jovenet, no t'acabussaves als més dèbils? Ets tan educat com quan et vaig conèixer? Compleixes els teus deures amb eficàcia i promptitud? Ens faràs creure que per contestar "Jaume" a un energumen, per molt energumen que sigui,li basta per afuar-se? No havia pasat res mai entre tu i ell? Com així només surt la notícia al Balears?
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris