cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

Protestes a Sanitat pel català

Divisió entre els sindicats partidaris que el català sigui un mèrit per accedir a la sanitat pública. UGT i CCOO consideren una “irresponsabilitat” la protesta convocada per a avui horabaixa pel Cemsatse. El Comitè d'usuaris demanarà demà el respecte als drets lingüístics en els centres sanitaris balears

Metges i usuaris de la sanitat pública es manifestaran avui i demà al Consolat de Mar a favor i en contra que els coneixements de llengua catalana siguin necessaris per obtenir un plaça fixa per al personal sanitari i administratiu del Servei de Salut de les Illes Balears. Avui, a les 17.30 hores, la Confederació estatal de metges i ajudants tècnics sanitaris (Cemsatse) ha convocat una concentració davant la seu del Govern. Divendres, a les 19.00 hores i al mateix lloc, serà el torn del Comitè d’usuaris de la sanitat pública, que hi reivindicarà el respecte als drets lingüístics en els centres sanitaris.

Amb la protesta d’avui, el Cemsatse vol expressar el rebuig al projecte de requisits lingüístics anunciat pel Servei de Salut. Des del punt de vista d’aquesta associació, integrada pel Sindicat Mèdic i el Sindicat d’Infermeria, els coneixements de català només haurien de ser considerats un mèrit en els processos de selecció i provisió de personal del Servei de Salut. La protesta ha obtingut el suport del Partit Popular i dels grupuscles anticatalanistes, com ara el Círculo Balear.

UGT i CCOO, entre dues aigües

Pel que fa a la resta de sindicats, UGT i CCOO han considerat la convocatòria "una irresponsabilitat manifesta". Tot i coincidir en el rebuig al projecte del Servei de Salut, ambdós sindicats refusen la protesta perquè "s’utilitzen els treballadors com a ostatges en un moment d’enorme inestabilitat i precarietat laboral".

Per la seva banda, l’STEI-i és l’únic sindicat que ha donat suport al Servei de Salut perquè els futurs sanitaris hagin d’acreditar uns coneixements mínims de català. Així i tot, el sindicat reclama que s’ofertin cursos suficients de català dins l’horari de treball al personal sanitari públic.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ciutadà català de mallorca, fa mes de 12 anys
HEM DE DEMOSTRAR D'UNA VEGADA A TOTA AQUESTA GENT QUE SOM UNA NACIÓ AMB LLENGUA PRÒPIA. VISCA ELS PAÏSOS CATALANS. INDEPENDÈNCIA JA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Valoració:1menosmas
Per jaume, fa mes de 12 anys
Lo primer que espera i necessita un malalt és que el personal que l'atén sigui "humà". Un metge que es negue a atendre un pacient en el seu idioma demostra un menysprei envers d'aquell i una falta d'humanitat declarada. Quina mena de confiança podem dipositar en un personal així?
Estic d'acord amb en Toni amb la proposta d'omplir de queixes i denuncies l'incompliment d'aquesta norma legal.
Valoració:2menosmas
Per Solleric, fa mes de 12 anys
No se quin problema tenen, si volen exercir aqui (perque guanyen més, potser?) que aprenguin la llengua de la terra i si no volen ido que quedin alla on els entenen. Ni un sol d'aquests metges i resta de personal es plantejaria no aprendre angles si parteix a Anglaterra a exercir... o alla també sortirien al carrer exigint poder treballar "en castellano"?
Ja esta be de totes aquestes favades, a qui no li agradi, PP inclos, ja sap on s'expresen monolinguisticament en castella... ja ho diuen "ancha es Castilla" lloc no vos en faltara.
Valoració:4menosmas
Per Tanmateix, fa mes de 12 anys
Està clar que si qualcú vol aspirar a una plaça dins la sanitat pública a Catalunya i no sap català, probablement l'enviin a porgar fum. Pens que aquí és el mateix. I si a qualcú li pica, senzillament pot provar d'optar a places a la resta de l'estat espanyol a on només s'empri el castellà.
Valoració:3menosmas
Per Pere_Ciutat, fa mes de 12 anys
Concentració: Divendres 7 de novembre a les 19:00h davant el Consolat de Mar.

HI TENIM DRET!! a ser atesos amb la nostra llengua a la salut pública.

No hi podem faltar.
Valoració:2menosmas
Per Sindicalista, fa mes de 12 anys
Els sindicats protesten contra alguns apartats de l'esborrany de decret de regulació de coneixemtents de català, no protesten contra la llengua i el seu ús normal. No cal capgirar la qüestió. Us heu preguntat per qué tants de sindicats mostren la seva oposició al text: UGT, CCOO, CSIF, SAE, CEMSATSE?. Tret del minoritari a la sanitat i-STEI, hi ha unanimitat. Serà per qualque raó consistent.
Valoració:-8menosmas
Per Toni, fa mes de 12 anys
Jo no estic gens preocupat, que protestin tot el que vulguin estan en el seu dret. Però jo quan vagi al metge i no m'entengui o en falti al respecta per parlar amb la meva llengua, l'hi fotre una denuncia per atentar contra els meus drets de ciutada d'aquesta comunitat. Ja esta be d'acotar es cap sempre i que ens passi per damunt qualsevol.
Valoració:9menosmas
Per Joan, fa mes de 12 anys
Malgrat tot, CCOO i UGT segueixen sent el que han estat sempre, el que porten al seu ADN de representants del franquisme sociològic: sindicats racistes anticatalans.
Valoració:3menosmas
Per jerònia, fa mes de 12 anys
A alguns sindicats els hauria de caure la cara de vergonya per passejar-se pels hospitals posant a metges i infermers-infermeres en contra de la llengua pròpia del lloc on es guanyen les garrofes. No hi ha dret. I si no els agrada, que partesquin! On s'ha vist mai.
Valoració:11menosmas
Per en joan des pla, fa mes de 12 anys
No puc entendre que una gent a la qual se li suposa una certa educació cívica se posin d'aquesta manera quan sels exigeix una cosa que ells mateixos ja s'haurien d'autoexigir per fer feina aquí, sobre tot amb un tema tan sensible com és la sanitat. Per jo aquesta manifestació en contra de l'acreditació dels coneixements de català és una mostra del poc respecte que tenen per noltros, i també una mostra de radicalisme polític que frega el faixisme imperant durant el franquisme.
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris