cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

La societat civil exigeix 500 milions més

La Plataforma Cívica de Forcades avisa que aquest és el finançament addicional “mínim” que ha de venir. Diu que els agents econòmics i socials estan “a mort” amb Antich perquè eviti una “injustícia”

500 milions d'euros més. Aquest és el finançament addicional "mínim" que ha d'arribar a les Illes Balears amb el nou sistema que ara s'està acabant de negociar. Almenys així ho creu la Plataforma Cívica per la millora del finançament, que lidera el president del Cercle d'Economia i exconseller del PP, Alexandre Forcades, qui advertí que l'entitat, que agrupa patronals, sindicats, cambres de comerç i la major part de col·legis professionals, està "a mort" amb el president del Govern, Francesc Antich, perquè exhaureixi la negociació amb Madrid fins a aconseguir un finançament digne per a les Illes.

La xifra dels 500 milions addicionals que defensa la Plataforma seria bastant superior a l'oferida aquesta setmana per la vicepresidenta del Govern d'Espanya i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, qui dimecres hauria plantejat a Antich una millora del finançament d'entre 300 i 400 milions d'euros anuals.

Forcades, que comparegué ahir per fer públiques les reivindicacions de la Plataforma, deixà clar que l'entitat es posa devora el president del Govern, Francesc Antich, i el seu equip negociador, als qui ofereix un "suport incondicional" perquè negociïn fins al final i evitin que l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero cometi una "injustícia" amb Balears.

El portaveu de l'entitat denuncià que la proposta de finançament plantejada per Madrid "viola" l'Estatut d'Autonomia de Balears perquè no té en compte la població real efectiva ni l'esforç fiscal que es fa a les Illes, i no garanteix que l'anivellament no vagi en detriment dels recursos per a serveis bàsics.

Per Forcades, Balears té motius suficients per demanar un finançament superior a la mitjana autonòmica. I és que, segons les dades de la darrera liquidació del finançament corresponent a l'any 2007, els ciutadans de les Illes aportaren a l'Estat 2.047 euros (un 27% més que la mitjana) i en reberen 1.824 (un 25% menys que la mitjana), i Balears es convertí en la comunitat més perjudicada (tal com s'observa en el gràfic que encapçala la informació).

A la vegada, advertí que la petició dels 500 milions -amb un 10% amunt o avall- que fa la Plataforma és "la línia de mort" de la qual no es pot davallar i garantí que l'entitat "lluitarà" per aconseguir-la. Amb tot, reconegué que la xifra s'ha calculat a partir d'una "opció pessimista per a les Illes Balears", com és la darrera oferta de Madrid per distribuir el finançament a partir de la recaptació real en lloc de la normativa, com fins ara, la qual cosa provoca que no es tingui en compte l'esforç fiscal que es realitza a les Illes. Així, segons els càlculs de l'entitat, amb alternatives menys pessimistes haurien d'arribar a les Balears uns 650 milions d'euros anuals o 800 milions anuals més.

Si bé defensà la posició negociadora del Govern balear, el president del Cercle d'Economia fou crític amb l'actitud de l'Executiu central, que acusà de mantenir "el pitjor sistema de finançament del món" i de contradir, amb la darrera proposta, totes les anteriors que havia fet. Forcades reconegué que el Govern balear es troba en una "situació difícil" pel que fa al finançament, amb una "situació deficitària inaguantable" que complica molt l'execució del pressupost. I precisament perquè la solució de la "injustícia" ja no és només un "dret" per a Balears, sinó sobretot una "necessitat", deixà entreveure que el Govern haurà de signar l'acord encara que no es compleixin totes les expectatives. "El sistema és maquiavèl·lic perquè una banda d'aprofitats reben més d'allò que els toca i si no firmen queden com estaven i continuen guanyant" i, en canvi, "el cas de Balears és un cas desgraciat". Tot i amb això, augurà que al final de la negociació s'arribarà a la mitjana.

El Govern "no firmaria" amb la darrera proposta

La portaveu del Govern, Joana Barceló, deixà clar ahir que "no firmaria" ara l'acord de finançament amb la darrera proposta feta per la vicepresidenta econòmica de l'Executiu central, Elena Salgado, perquè la considera "insuficient" i "no es correspon amb allò que valoram com a just per a la nostra comunitat". Amb tot, també advertí que no preveu un acord en les properes hores i avançà que el seu gabinet "no tira la tovallola" i negociarà fins al darrer minut per millorar la darrera oferta.

Barceló afirmà que el Govern voldria "poder signar" l'acord en la propera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera previst per a la setmana vinent, però per fer-ho s'ha de garantir que Balears rebrà un finançament just, cosa que ara no passa.

La representant autonòmica agraí el suport al Govern de la Plataforma Cívica que exigeix una millora del finançament, perquè permet visualitzar que la demanda és compartida i unitària. Barceló no es cansà de repetir que ara "és el moment de la unitat i de la batalla" i indicà que les dades de la Plataforma Cívica que lidera Alexandre Forcades són "per tenir en compte".

La portaveu recalcà que la negocació actual no s'ha acabat i insistí que és "una oportunitat única", perquè difícilment es tornarà a repetir una ocasió com aquesta per millorar la "injusta" situació de Balears.

Per altra banda, opina que l'acord entre Madrid i Catalunya pot generar "més pressió" sobre l'Executiu central, però advertí que "la batalla no és entre comunitats autònomes", i el Govern balear no qüestiona que a Catalunya li vagi bé, "però volem que a nosaltres també".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Mallorca és d'Espanya, fa mes de 11 anys
GOODBYE CATALUNYA PER MALLORCA!!!! A FER PUNYETES CATALUNYA!!!! MALLORC ES ESPAÑA!!!!
Valoració:-1menosmas
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 11 anys
Si no fossim expoliats pel govern de Madrid, a les Balears viuriem com a Suissa. Els mallorquins i resta de les illes hem de deixar de fer el beneit i començar a pensar amb la independència formant uns països catalans forts i amb un estat respectat dins Europa. ESPANYA A FER PUNYETES.
Valoració:2menosmas
Per Alt, fa mes de 11 anys
Error. El 75% de la població de llevant no viu devora una estació de tren
Valoració:-1menosmas
Per Alternativa al tren, fa mes de 11 anys
A nosaltres ens sorprenen els 200 milions del tren de Llevant? Com és possible que gastin tants de doblers per un tren que només passa per 4 nuclis de població i només donarà cobertura a un 75% de la població de Llevant. A més d'exigir més finançament l'hem de saber invertir bé i no malgastar-ho en projectes com el del tren de Llevant
Valoració:-3menosmas
Per J. M., fa mes de 11 anys
A mí no han decebut. Qué podeim esperar si no tenim cap pes dins el conjunt de l'Estat Espanyol?. Per a quedar bé, n'Antich ha d'enviar a prendre al PSOE d'Espanya i defensar a mort els interessos de Balears.
Valoració:8menosmas
Per J. M., fa mes de 11 anys
A mí no han decebut. Qué podeim esperar si no tenim cap pes dins el conjunt de l'Estat Espanyol?. Per a quedar bé, n'Antich ha d'enviar a prendre al PSOE d'Espanya i defensar a mort els interessos de Balears.
Valoració:9menosmas
Per Brauli Sans, fa mes de 11 anys
N'Antich i el seu Govern fan el ridícul un cop i un altre, en especial n'Antich que a Madrid no fa l'alçada d'un ca assegut. Ja és hora d'alçar el cul i dir-los als espanyols del PP i el PSOE que passam d'ells.
Valoració:0menosmas
Per Francesc, fa mes de 11 anys
L'espectacle és patètic. I cal fer tota aquesta cerimònia cada vegada per obtenir unes misèries?

Queda claríssim que, pel que fa als doblers, sense concert econòmic esteim totalment agafats pels ous.

Jo me deman: Per què se suposa que haurien de diexar d'espoliar-nos? Què passarà si ho deixen de fer? Què passarà si segueixen fent-ho (açò sí, millorant amb 4 cèntims i fent propaganda grossa de que ara esteim molt millor)?

És evident que tant pp com psoe hi guanyen espoliant-nos. Les comunitats espanyoles es queixaran molt més i faran molt més mal que noltros.

Qualcú sap que passarà a la CAIB si seguim amb la mateixa tònica? Ja ho veurem: RES. És cosa que es poden permetre, de fet no es poden permetre altra cosa. Saben que aquí hi predomina el sentiment d'esclau, i que acabarà imposant-se la creença que ja n'hem tret un ou de dos vermells si ens donen dos duros més.

O no són majoritaris sempre els dos partits responsables polítics del nostre maltractament? Tanmateix els seus adeptes controlen els mitjans de comunicació majoritaris que ens arriben, i ja se'n carreguen de que tinguem ben clar que és així com ha de ser.

Quina importància té que ens deixin conservar uns milions més o manco? El fet dramàtic és haver d'anar a arrossegar-nos cada vegada per una petita part del que s'han enduit d'aquí. Quin desgast de moral i dignitat! No ho val!!
Valoració:5menosmas
Per J. Seny, fa mes de 11 anys
L'espoli fiscal ve d'anys enrera. Està consolidat. Hi ara que demanam una compensació (petita, miquetes) sembla que deman la lluna. Tant el PPbalear, com el PSIB, són un criats de Madrid. + autonomia, + competències (però ben dotades).
Valoració:1menosmas
Per Arnat, fa mes de 11 anys
Ni plataformism, ni victimisme. Som el que som en el conjunt de l'Estat i d'un pastís de 11000 no ens pot correspondre de cap de les maneres molt més d'un 2 i mig per cent. El Govern te la oportunitat de fer història i demanar el que és just, no de fer el ridícul o fer filosofia
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris