cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
14°

L'OCB es mou per TV3

L'associació celebrà ahir vespre un acte reivindicatiu per exigir l'arribada del senyal íntegre de les emissores televisives en català amb la televisió digital

La societat civil està indignada amb els efectes que suposarà l'apagada analògica i el pas a la Televisió Digital Terrestre (TDT) en les emissions dels canals en català a les Illes Balears. Així es posà de manifest en l'acte organitzat ahir vespre per l'Obra Cultural Balear al Centre de Cultura Sa Nostra, que s'omplí fins a dalt per reivindicar la lliure recepció de les televisions en català.

El president de l'OCB, Jaume Mateu, anuncià les mesures que iniciarà l'entitat per aconseguir que es garanteixi l'emissió íntegra dels canals en llengua pròpia. En aquest sentit, Mateu indicà que l'entitat ha presentat ja davant el Consell Social de la Llengua Catalana una proposta de resolució en la qual s'insta el Govern autonòmic a actuar per garantir l'arribada normal del senyal de TV3 i de la resta de canals. A més, es reclamarà una millor dotació pressupostària per a tots els mitjans públics que facin del català i la qualitat "les seves senyes d'identitat". Mateu insistí que "la millor manera d'enfortir IB3 és garantir l'arribada de tots els canals en català ". De fet, instants abans, el vicepresident de l'OCB, Tomeu Martí, que fou el responsable de conduir l'acte, havia puntualitzat que aquest no anava "en contra de ningú, va a favor de tota la televisió en català, d'IB3, de TV3, de Televisió de Mallorca...".

Iniciativa legislativa

Jaume Mateu, en una emotiva intervenció, també anuncià que l'OCB impulsa, juntament amb Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural, una iniciativa legislativa popular per aconseguir mitjançant la recollida de 500.000 signatures l'aprovació d'una llei que legalitzi plenament les emissions de les cadenes autonòmiques en els respectius àmbits lingüístics. Aquest projecte, que rep el nom de Televisió senseFronteres, fou presentat pel coordinador d'ACPV, Toni Gisbert.

Entre els presents no faltaren molts socis fundadors de l'associació Voltor, que l'any 1985 feren possible la recepció de les televisions de Catalunya i del País Valencià gràcies a la subscripció popular per a la instal·lació de repetidors a Alfàbia. Precisament l'actual directiu de Voltor, Maties Oliver, llegí el manifest Exigim que ens tornin TV3, C33 i Punt 2!.

Així mateix hi intervingué Ignasi Ribas, president de la junta directiva de l'OCB que féu possible l'arribada de TV3 i soci fundador de Voltor, qui recordà la tasca de l'entitat i cridà a la mobilització de la ciutadania per "no consentir allò que amb tanta lluita vàrem aconseguir". A l'esdeveniment hi assistiren, entre d'altres, la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, la regidora de Palma Nanda Ramon i el conseller insular d'Interior, Joan Lladó.

Cort s'afegeix a reclamar la recepció normal dels canals en català en la TDT

El ple de l'Ajuntament de Palma aprovà ahir una proposta de resolució presentada pel Bloc per "instar la Comunitat Autònoma, amb motiu de l'apagada analògica, a procurar la recepció normal de tots els canals en català en TDT de manera íntegra: TV3, 3/24, C33, K3, C300, Punt 2, Canal 9 i 9/24".

La resolució reconeix, així mateix, "el desequilibri a favor de l'oferta televisiva en castellà". Des del PSM-EN, partit integrant del Bloc i impulsor de la iniciativa, el secretari general de la Federació de Palma, Biel Riera, manifestà ahir que "no podem acceptar la supressió de les emissions de TV3 i el Canal 33 i la seva substitució pel canal internacional TV3CAT".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Pep, fa mes de 11 anys
A men, este "del balear si, català no"... Com deia el meu padrí: "No et més colló perquè no t'entrenes" i mira que has escrit molts de missatges.
Jo nomès t'escriure un, i serà una pregunta, i a més com a que no pens mirar més aquesta notícia ja pots blasfemar el que sigui perquè et quedaràs amb sa darrera paraula, que és la que sempre volen tenir els més curts.
Atención pregunta:
¿Tu crees que el idioma que hablan en Andalucía y en Madrid no es el mismo castellano porque sencillamente emplean distintas pronunciaciones? Pues vas "apañao" o apañado. Porque en los dos sitios hablan castellano. Pues aquí dos tanto de lo mismo.
Tenia raó el meu padrí, ser curts no depen de l'idoma, depen de que allà on no n'hi ha, no en cerquis.
I amb aquestes paraules no soc cap dictador, l'únic que faig és emprear ses poques neureones que tenc.
Estudia un poc més sis plau i no siguis tant quinqui.
Y por mucho que te duela nosotros los balearicos hablamos catalán y no por eso dejamos de ser balearicos.
Y tampoco los catalanes son unos dictadores, que entre Cataluña y las Baleares mantenemos económicamente a media España.
Valoració:7menosmas
Per inmi, fa mes de 11 anys
" ...assistiren, entre d'altres, la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, la regidora de Palma Nanda Ramon i el conseller insular d'Interior, Joan Lladó."
Valoració:0menosmas
Per inmi, fa mes de 11 anys
"La societat civil està indignada "
Valoració:-1menosmas
Per ikasle, fa mes de 11 anys
Biel, en Sanz dirà el que vulgui, però el fet és que la ràdio en basc està en perill a Navarra.

"El Govern (de Navarra) decideix interrompre les emissions d'Euskalerria Irratia/El Govern de Navarra diu que les emissions de les cadenes fora de la llei posen en perill la seguretat a l'aeroport de Noain/A Euskal Irratia i a Radio Euskadi també els han fet saber la decisió d'interrompre les emissions"

Traduït de
http://paperekoa.berria.info/harian/2009-06-17/002/008/Euskalerria_irratiaren_emankizunak_etetea_ebatzi_du_Gobernuak.htm
Valoració:3menosmas
Per racional, fa mes de 11 anys
sa culpa es més del govern català que del govern balear... amb allò de la no intromissió, etc.

http://www.eldema.cat/politica.php

Ho diu el propi Jaume Mateu en la revista "El Temps".
.
Valoració:-1menosmas
Per DANIEL, fa mes de 11 anys
queda poc perque desapareixi també el canal 33,no ho podem consentir,VOLEM TOTS ELS CANALS EN CATALÀ JA
Valoració:12menosmas
Per jaume clarafont, fa mes de 11 anys
Televisons en català, totes a l'abast per als catalanoparlants!!
Llibertat d'elecció, llibertat de llengua, teles lliures!
Tv3 ja!!!
Valoració:12menosmas
Per Biel, fa mes de 11 anys
Mirau com aquests ho fan bé !!! i no com els que tenim per aquí !!!

Sanz ofrecerá a López dos canales de TDT para sintonizar ETB en Navarra


El Gobierno foral tiene previsto proponer al Ejecutivo vasco la firma de un convenio que permita sintonizar la televisión pública vasca en Navarra a través de tecnología de Televisión Digital Terrestre en sus dos canales, ETB-1 y ETB-2. Será el propio presidente foral, Miguel Sanz, quien traslade esta oferta a su homólogo vasco, Patxi López, durante la visita que éste hará a Navarra mañana sábado.

Éste y otros temas serán tratados en el primer encuentro institucional entre el presidente del Gobierno de Navarra, Miguel Sanz, con el lehendakari vasco, Patxi López. Ambos presidentes firmarán en el Palacio de Navarra un protocolo general de colaboración entre ambas comunidades, y posteriormente se trasladarán hasta el Laboratorio de Ensayos de Aerogeneradores que el Centro Nacional de Energías Renovables (Cener) dispone en el polígono de Sangüesa.

ETB y el apagón analógico

Ante la inminencia del apagón analógico que se producirá el día 30 en la Ribera de Navarra y en varias localidades de Tierra Estella (los habitantes de 44 municipios dejarán de ver ETB), los gobiernos navarro y vasco han decidido impulsar las negociaciones para permitir a la televisión pública vasca emitir a través de TDT, unas negociaciones que comenzaron con el anterior Ejecutivo vasco y que quedaron interrumpidas por los comicios autonómicos en Euskadi.

El Gobierno foral emprendió dichas negociaciones condicionado por el mandato parlamentario que le instaba a impulsar la firma del convenio necesario para que ETB pueda transmitir por tecnología digital en Navarra siempre que los contenidos y las imágenes de la televisión pública vasca respetasen la realidad institucional de Navarra.

Con esta premisa, el borrador de convenio que Sanz trasladará a López señala que “en todas las emisiones de ETB-1 y ETB-2 se respetarán los símbolos de la Comunidad foral de Navarra de conformidad con el ordenamiento jurídico vigente. En todo caso, la Comunidad foral será presentada y representada como una realidad diferenciada de la Comunidad Autónoma Vasca y de sus territorios históricos en las informaciones redactadas por los profesionales de ETB, en las presentaciones de las mismas y en sus aspectos gráficos”.

También Patxi López trasladará a Sanz una propuesta de convenio para autorizar la emisión de ETB en Navarra a través de la tecnología digital. Las fuentes consultadas señalan que el borrador del lehendakari es “más ambicioso” y propone que el Gobierno foral autorice la difusión de los cuatro canales de ETB. La propuesta del Ejecutivo vasco recoge igualmente el compromiso de respeto hacia la realidad institucional de Navarra.

La intención de Sanz y López es dar un impulso a este asunto en su reunión de mañana para evitar que el apagón analógico deje a una parte de los espectadores navarros sin poder sintonizar ETB. No obstante, el director general de Comunicación del Gobierno de Navarra, Joaquín Ortigosa, ya adelantó el miércoles que puede considerarse “prematuro” que de la reunión entre Sanz y López se salga con un acuerdo cerrado sobre este asunto, teniendo en cuenta que ayer mismo se nombró a los nuevos responsables de la televisión autonómica vasca.

Fuente : DiariodeNavarra
Valoració:11menosmas
Per Albert, fa mes de 11 anys
home, el senyor upyd té raó, canal 9, per cutre i dolent que sigui, també l'hem de voler, igual que el 249. En quasevol cas volem que quan es produeixi l'apagada analògica poguem veure TV3, el 33, el k3(properament nou canal super3), el 324, el 300, tv3HD(des d'avui en proves al principat), punt 2, 24 9 ,canal 9, Tvandorra, ibh3, TVmallorca). Fa falta moure'ns i que des del Principat i el País Valencià també, sinó aquesta vegada aconseguiran el que no van fer fa 25 anys! Que no ens prenguin les més valuoses eines de normalització que hem tingut!!!
Valoració:12menosmas
Per David, fa mes de 11 anys
"On es pot anar a signar?"

A www.televisiosensefronteres.cat/adhereix-te

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris