algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
27°

Bauzá passa amb cançons i no explica què farà amb la llengua

El president del PP no concreta quins canvis volen fer a la legislació lingüística ni si ja hi treballen. Parla d'un “model propi” per al sistema educatiu, però no indica com serà ni com el modificaran

45608

AppleMark

Ferran Aguiló

El president del PP, José Ramón Bauzá, ha passat en pocs dies de les afirmacions categòriques sobre el català a no concretar-ne la posició i a intentar tancar el debat obert per ell mateix. Ahir, per exemple, tot i les insistents preguntes dels periodistes, no explicà quin és el model lingüístic del PP per a les Balears. No indicà què passaria amb l'ensenyament en cas que guanyassin les eleccions ni com pensen modificar la Llei de normalització lingüística.

De fet, a la pregunta de si el PP ja feia feina per canviar la Llei de normalització lingüística, el dirigent popular ni tan sols va respondre ni que sí ni que no. Es limità a apuntar: "Allò que nosaltres sempre hem dit és que volem afavorir al màxim la llibertat, que tothom tingui les mateixes oportunitats". Només assenyalà que "el català ha de ser un mèrit i no un requisit" per treballar a l'Administració. De fet, la paraula "llibertat" va ser la que més va fer servir per parlar sobre llengua, però no va dir com s'aplicaria.

Bauzá, a més, negà que el PP hagi romput el consens que es creà sobre el català quan el mateix PP aprovà la Llei de normalització lingüística i el decret de mínims amb els altres partits. Apuntà que no han trencat el consens, que "simplement ens hem d'adaptar a la societat" i que "les lleis evolucionen amb el temps".

Educació

La manca de concreció també fou evident pel que fa al model educatiu. El dirigent popular afirmà que el canviarien. "Volem implantar el nostre propi model educatiu", declarà, però no definí quin seria el model del PP. Sols arribà a dir que "no ens podem limitar a la llengua, en matèria educativa", perquè "hi ha coses molt més importants". Fins i tot criticà el Govern perquè, segons insinuà, basa l'ensenyament just en la llengua:"Allò que no és responsable és que el sistema educatiu es basi exclusivament en criteris lingüístics", manifestà.

El president dels populars tampoc no va voler informar de com pensa fer compatible la llibertat d'elecció de centre amb el fet de possibilitar que qualsevol nin pugui estudiar íntegrament en la llengua que triïn els seus pares, una de les reclamacions del PP. Això podria implicar duplicar esforços, professorat i aules a molts centres educatius. "Presentarem el nostre programa electoral quan arribi el moment", es limità a respondre.

Pel que fa a l'educació, també va dir que dimecres farien una jornada amb experts i professionals del sector per recopilar informació per al programa electoral. És la primera de sis jornades aplegades sota el nom de CanviFòrums, que tractaran sobre els principals eixos electorals del PP. S'hi podrà participar per internet a través de la web www.canviadors.org. Entre els ponents d'aquesta primera jornada hi ha el director general d'Educació de la Xunta de Galícia, José Luis Mira. De fet, Bauzá podria mirar l'Executiu popular de Galícia com a referent per les qüestions lingüístiques, tot i que ahir afirmà que seguirien un "model propi" a les Balears.

Despús-ahir Bauzá ja intentà evitar el debat lingüístic quan va dir que la gent està més preocupada per l'economia. Amb tot, fou ell qui l'obrí quan declarà, divendres, que volia derogar la Llei de normalització lingüística, tot i que després rectificà per dir que just la volia modificar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 18
Siguiente
Per Joan, fa mes de 10 anys
"Tolerants intolerants...", crec que barrejes conceptes, i no es cap secret que un % important dels vots que rebrà en JR. Bauza, seran de persones amb molt baix nivell cultural, persones que son tant mallorquins, com inmigrants espanyols que volen una "llibertat" total (llibertinatge), per no haver d'aprendre mai la llengua de la terra que els ha acollit, que no es altra que la llengua catalana.
Valoració:5menosmas
Per Tolerants intolerants..., fa mes de 10 anys
Diu na Neus que en Bauzá "guanya vots de la incultura dels forasters i mallorquins". I més abaix diu que hauriem de tenir "més educació, més cultura, més tolerància, més decència"...
Ja ho veig, ja. Molt tolerant, na Neus... Molt decent, molt educada. Però si no penses com ella, ets un incult.
Valoració:-2menosmas
Per Neus, fa mes de 10 anys
És molt llest en Bauzá. Diu això per entretenir i fer contents als forasters (i desgraciadament molt mallorquins, com hem vist en aquest mateix fòrum) que, degut a tot el merder que ha deixat en Matas no estaven massa decidits a tornar votar el PP i haurien mirat altres partits, i s'haurien decantat, per exemple, per UPyD.

Juga amb la ignorància de molts de mallorquins (sobretot de la generació escolaritzada per Franco). Mallorquins que no hi veuen més enfora, degut a la seva obsessió anticatalans, però són responsables del mal que fan a la nostra llengua i cultura.

Però mentres ens tingui entretinguts amb això, ningú recorda el Palma Arena, es palauet d'en Matas, Ibatur, Andratx, ... he de seguir?

Vos dic que és molt llest aquest Bauzá!! fa el beneit amb aquest tema i ens entretén, mentres guanya vots de la incultura dels forasters i mallorquins, i els obsessiona amb aquest tema, perquè això és el que fa en Bauzà! ajudar a Circulo Balear i el seu grupet a obsessionar de manera malaltissa a la gent amb aquest tema.

Però jo encara tenc l'esperança que molta gent no és tant curta i sap que això només és una cortina de fum (sinó un doi i d'una incultura com unes cases!!) i que ens preocupen altres coses... Una sostenibilitat econòmica que no destrueixi la riquesa del nostre territori, aconseguir un autèntic benestar social per tothom, més educació, més cultura, més tolerància, més decència.. Estic segura que n'hi ha molta de gent així, però dubt i me fa molta pena dir, que crec que no sóm majoria!
Però a votar s'ha dit!! I a fer renou que la gent a poc a poc està obrint els ulls i el mon està canviant.
Valoració:8menosmas
Per mall, fa mes de 10 anys
La víctima te la fas tu, que reclames uns privilegis per a la teva llengua en un lloc on no és pròpia, quan tens tot Andalusia, Múrcia, Extremadura i Castella per gaudir d'ensenyament 100% en espanyol per als teus fills i per a les teves filles. Ja veus que la "normalització" que existeix és la del castellà, la del català no.
Valoració:17menosmas
Per otro que lloriquea, fa mes de 10 anys
Mall
No te hagas la víctima, que ya no cuela. Si estuviésemos en Francia o en Estados Unidos se podría estudiar en castellano (hay países libres en que la gente tiene algo que decir sobre la educación de sus hijos). Así que sí, la normalización existe. Vaya si existe.
Valoració:-11menosmas
Per mall, fa mes de 10 anys
Ah! Tu deus esser el que creu que la normalització del català existeix...
Valoració:15menosmas
Per A escola!, fa mes de 10 anys
Gironi
Me parece increíble que después de 25 años de normalización lingüística no seas capaz de escribir tres palabras seguidas sin faltas de ortografía en tu propio idioma...
Y encima de las das de culto y te permites dar lecciones...
Valoració:-1menosmas
Per Batubadell, fa mes de 10 anys
El que ha escrito el "mensaje a Bausá" es Lorenso Lamas? En todo caso, me encanta. Más de algún atontado se lo habrá tomado en serio...
Valoració:-3menosmas
Per gironí, fa mes de 10 anys
Per a Jeroni, el pal-més-sano?, ara fá tres dies. Ja saps quin idioma parlaven els aragonesos que vingueren amb els catalans en aquells temps (l.228). No?. Dons llavors no has llegit res sobre les llengües romàniques. Abans d´opinar, segons com d´un tema, es millor informars-se´n tant com un pugui, sino hi ha el perill de fer el ridícul. Avui dia es molt fácil : en el Google ho trobaràs quasi tot. Peró atenció, hi ha de bó i de dolent. S´ha de saber separar el grà de la palla.
Valoració:3menosmas
Per gironí, fa mes de 10 anys
Rafa, gràcies per les teves manifestacions , que en fan més forts i més convençuts. Com diu Crevantes en El Quixot: " ladran, luego cabalgamos ". M´has entès?
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 18
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris