cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

El batle de Llucmajor, condemnat a 3 anys de presó, dimiteix

L'Audiència Provincial de Palma sentencia a penes de privació de llibertat contra el primera vara del PP de Llucmajor, el líder d'ASI i exregidor Joaquín Rabasco i la seva companya María del Amor Aldao

El batle de Llucmajor, Lluc Tomàs (PP), ha estat condemnat a 3 anys de presó i 8 d’inhabilitació absoluta per haver malversat doblers públics a través de la seva participació en la trama de corrupció política i empresarial coordida per l’exregidor del consistori i líder de la formació d’extrema dreta ASI, Joaquín Rabasco, condemnat a 6 anys de presó i 8 d’inhabilitació absoluta. El líder d’ASI, que està condemnat per malversació de doblers públics i per aixecament de béns, haurà de pagar també una multa de 10.800 euros per indemnitzar el consistori llucmajorer. La tercera persona condemnada és Maria del Amor Aldao, exsecretària del partit espanyolista i companya sentimental del seu líder. La sentència estableix per a ella 3 anys de presó, 6 d’inhabilitació absoluta i 2.160 euros de multa.

Els tres condemnats són responsables, a més, de l’extracció de més de 681.000 euros de l’Ajuntament de Llucmajor en benefici de Rabasco i el seu partit. La quantitat amb la qual hauran d’indemnitzar els ciutadans de Llucmajor conjuntament i en proporció a les seves possibilitats. Així, la secció segona de l’Audiència Provincial de Palma, presidida pel magistrat Joan Catany, considera demostrada l’existència de la trama empresarial dirigida per Rabasco dins l’Ajuntament de Llucmajor. La sentència condemnatòria en descriu al detall el funcionament, els delictes que es cometeren, les responsabilitats de cadascú i el total de doblers que va perdre l’Ajuntament.

Així, l’Alt Tribunal assegura que Rabasco "es concertà" amb la seva companya sentimental per crear un "entramat" de quatre empreses amb "la finalitat d’aprofitar-se de la seva condició de regidor i de la influència" del partit d’extrema dreta per contactar de manera avantatjosa amb el consistori. Per aconseguir-ho, assenyala la sentència, la parella gaudí de la col·laboració "necessària i imprescindible" de Lluc Tomás. El batle del PP, que era l’única persona amb capacitat de contractació municipal, accedia a les peticions del líder d’ASI malgrat que era conscient que suposava un perjudici per als fons municipals.

Així, Tomás, Rabasco i Del Amor Aldao perjudicaren l’Ajuntament ja que n’extragueren un total de 681.000 euros en benefici del líder ultradretà i del seu partit polític. La sentència també assenyala que el batle Lluc Tomàs acordà les adjudicacions i pagaments a les empreses vinculades a Rabasco i ASI després de pactar que el grup polític "li donaria suport en les decisions i votacions". Així, Tomás també nomenà el cap de la trama, Joaquín Rabasco, com a batle delegat a l’Arenal, com a segon tinent de batle de Llucmajor i com a regidor d’Esports i Festes. A més, l’edil "es comprometé a facilitar qualsevol adjudicació i contractació" que es fes en l’esfera de les funcions del regidor Rabasco a les societats que aquest designàs.

Les tres penes de presó, superiors als 2 anys, suposen l’ingrés directe dels condemnats. Però de moment tot queda aturat, ja que les defenses tenen deu dies per recórrer davant el Tribunal Suprem espanyol i ja han avançat que així ho pensen fer.

Rabasco: "Jo no m’he endut un puta duro"

Després de conèixer la sentència de l’Audiència Provincial de Palma que el condemna a severes penes de presó i inhabilitació per a càrrec públic, Joaquín Rabasco Ferreira fou ahir contundent: "No m’he endut un puta duro de ningú –va indicar– i no vull donar la culpa al batle, però jo no tenia ni firma ni clau de la caixa municipal". Els fonaments de dret de la sentència de la secció primera de l’Audiència de Palma assenyalen que "al final la pràctica totalitat d’allò percebut, d’una manera o una altra anà a parar a les butxaques de Joaquín Rabasco", i els magistrats tenen la convicció que "d’aquesta manera finançava il·legalment ASI i a ell mateix".

Rabasco va assenyalar en referència a això que "en el fons estic content perquè em veig absolt dels càrrecs de negociació prohibida per a funcionaris, suborn, frau a l’Administració Pública, ús d’informació privilegiada, tràfic d’influències i prevaricació continuada, que em feren la vida impossible durant set anys, de manera que recorreré al Suprem perquè em deixi net d’imputacions com malversació de cabals públics i alçament de béns, ja que no els pot cometre qui no té cap relació amb la caixa municipal".

La innocència proclamada per Joaquín Rabasco després de la condemna judicial no va tenir ahir pràcticament cap tipus d’eco entre les valoracions de les formacions polítiques presents en l’Ajuntament de Llucmajor, en considerar de manera unànime els portaveus de PSOE, Bloc i UM "que les argumentacions de la sentència respecte a aquest senyor detallen amb suficient claredat quines van ser les seves actuacions respecte als cabals del municipi".

Parla el president

De fet, el president del Govern balear, Francesc Antich, es va limitar a considerar que ara "s’hauran de prendre les determinacions que s’hagin de prendre d’aspecte polític", la qual cosa no implica Joaquín Rabasco, que ja va dimitir poc després de les eleccions de 2007 com a regidor electe d’ASI al consistori de Llucmajor.

» Sentència completa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per pagès, fa mes de 10 anys
tots els del PP son uns impresentable hereus d'un règim feixista racista i b etc etc etc aixi com els de ASI... no ens faran callar!! cercarem a tots els implicats en corrupció de l'antic i present govern tots a la presó!!
Valoración:3menosmas
Per Llucmajorer, fa mes de 10 anys
en Gaspar es el que ha de dimitir,en gaspar oliver, ha estat el causant de tot això!
tots són la titella seva!
tots! els regidors i en lluc.
encara se'n haurà lliurat d'ell en lluc!
dictador, autoritari = GASPAR OLIVER
Valoración:6menosmas
Per Mojeta, fa mes de 10 anys
Bn Llucmajorer, potser en Llimona te sa panxa grossa fa estona, però el que no te es vergonya. Quan té el cotxe espanyat utilitza el de l'Ajuntament per les seves coses particulars. A lo millor tu l'acompanyes.
Valoración:-2menosmas
Per un bn llucmajorer, fa mes de 10 anys
En Tomeu ben mallorquí, es veu que no fa molt que coneix el "llimone" com diu ell, perque la panxa la te fa molts anys!!!, no l'ha posada amb la cullera del ajuntament.
Valoración:1menosmas
Per Mojeta, fa mes de 10 anys
Quin Berenar que tenim per Llucmajor!!!!!!!!
Mojeta, Llimona, Artigues, Sunyer, Roig, etc...
Valoración:4menosmas
Per Grimalt, fa mes de 10 anys
Encara que detenguin TOT el PP per corrupció i els fotin tots a la presó, ben segur que tornarà a guanyar les eleccions. Per molt pederastes, lladres, corruptes, viciosos, etc..... que siguin, aquests porcs ben segur que tornaran a guanyar. I en part guanyaran gràcies als forasters que viuen a l'Illa, i també gràcies a alguna genteta imbècil renegada que se fan dir mallorquins però que no són més que desgràcies humanes.
Valoración:5menosmas
Per Xaume, fa mes de 10 anys
Si és veritat lo que diu en Toni, i en Lluc és innocent, doncs l'inhabilitació ha de ser a perpetuïtat, perquè més inútil, descuidat i negligent és impossible ser-ho. Tanmateix només ell sabrà si és culpable o beneit.
Valoración:0menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 10 anys
I per axò han estad set anys, quan n'hi ha prou amb set setmanas.

Quan no se sab fer la feina ès millor tirar una moneda a l'aire i decidir per lo que surti, ès més ràpid i efectiu.

Primer ès entendre aquest codi penal, que està molt enrevessad i qualsevol pot esser culpable encara que sigui lo més innocent i qualsevol pot esser innocent encara que sigui culpable.

La conclusion a que arrib ès millor llançar la moneda i que els judjes són culpables de haver fet perdre set anys.

Valoración:2menosmas
Per jaume, fa mes de 10 anys
Que no aturi la recerca de corruptes i empresonaments d'aquesta lacra fastigosa!
Valoración:7menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Com diu n'Alba de Mallorca, els del PP són els hereus del caciquisme de tota la vida. Joans March de baixa estofa. La biografia de Joan March hauria de ser de lectura obligada en totes les escoles de les Illes Balears i Pitiüses.
Valoración:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris