cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

Sis detinguts més per corrupció durant el Govern de Jaume Matas

La Policia arresta l'exgerent del Consorci Turisme Jove, el comptable, el cap de Manteniment i la seva dona, un constructor i un empresari de viatges. Se'ls acusa de malversar 500.000 euros

La Policia Nacional, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, detingué ahir cinc antics responsables del Consorci Turisme Jove, i en detindrà un més en les properes hores, per haver organitzat presumptament una xarxa de corrupció durant la legislatura anterior.

Els detinguts són Damià Amengual, exgerent del Consorci; l’antic comptable de l’ens Jaume Cerdà; Juan Francisco Gosálbez, que hi tenia el càrrec de cap de Serveis i Manteniment, i la seva dona, María Auxiliadora Pérez; i un empresari del sector de la construcció, Marcos P. La sisena persona és el propietari d’una agència de viatges que ahir no era a Palma.

Al detinguts se’ls imputen els delictes de malversació de fons públics, prevaricació i negociacions prohibides a funcionaris públics, si bé se’ls podrien imputar dos delictes més: suborn i falsificació de documentes —concretament, factures.

Les detencions es produïren a primera hora del matí, devers les nou i mitja. Els interrogatoris varen tenir lloc a les dependències de la Prefectura Provincial de Policia, en presència dels fiscals Anticorrupció Pedro Horrach i Miguel Àngel Subirán. A les nou del vespre només havien declarat dos dels imputats, i es preveu que els interrogatoris continuaran demà, segons informà Efe. El detinguts passaren, idò, la nit a les dependències policíaques.

Arran de les investigacions realitzades, es considera que Gosálbez seria el cap de la trama. La quantitat de doblers malversada seria de devers 500.000 euros, si bé encara no s’ha quantificat de manera oficial.

En la investigació s’ha comprovat, a partir de la informació remesa pel Govern, que el Consorci tenia llogat un local a una empresa de Gosálbez pel qual pagava 4.500 euros mensuals més l’IVA. Concretament Gosálbez era, al costat de la seva dona, administrador de l’empresa Grupo Fanodi de Gestión SL, dedicada aparentment a fer edificis nets. L’empresa estava ubicada precisament a la mateixa adreça del local llogat al Govern, els baixos del número 3 del carrer de Francesc Vidal i Sureda, a Palma.

El Consorci llogà el local al seu treballador dues setmanes abans de les eleccions passades—dia 15 de maig de 2007— per un import de 54.000 euros a l’any. El contracte d’arrendament es "blindà" per valor de 300.000 euros. Qui firmà el lloguer fou el gerent del Consorci, Damià Gual, mà dreta de la llavors consellera de Presidència, Rosa Puig. Se sospita que Gosálbez i la dona falsificaren la data del contracte esmentat per aconseguir un préstec bancari de 638.000 euros.

El deute ho va fer aflorar
Els fets que ara s’investiguen es començaren a descobrir arran del fort dèficit econòmic que trobà l’actual conseller d’Esports i Joventut, Mateu Cañellas, quan accedí al càrrec. El responsable encarregà un informe per comprovar l’estat dels comptes dels seus departaments, un dels quals és el Consorci Turisme Jove, que evidencià un deute de sis milions d’euros. A la vegada rellevà membres de l’equip anterior, inclòs el cap d’Instal·lacions i Serveis, Juan Francisco Gosálbez.

Un informe del departament d’Intervenció de la Conselleria d’Hisenda detectà el pagament d’autolloguers, que podrien constituir un suposat delicte de malversació de cabals públics. També s’han posat de manifest despeses excessives de representació, com la d’un cap de setmana en un hotel de Madrid, que costà deu vegades més del que és habitual.

Quant al constructor, presumptament hauria falsificat una factura per unes obres que no s’haurien executat, i que haurien estat cobrades per alguns dels responsables de Turisme Jove.

Quant al propietari de l’agència de viatges, el seu arrest es fonamentaria en motius semblants: en la documentació analitzada hi ha factures emeses per l’agència per uns viatges organitzats per responsables del Consorci que no s’efectuaren mai.

Així mateix, el conseller Carles Manera lliurà document sobre una altra possible irregularitat: es tractaria que Gosálbez i la seva dona s’haurien quedat 19.000 euros de la Xarxa espanyola d’albergs juvenils, que anaven adreçats a un intercanvi que no va tenir lloc mai. Sis persones més han de declarar encara com a imputades.

El consorci gestiona cursos i els albergs de joventut
Tot i que el Consorci Turisme Jove fou creat durant la legislatura 1999 -2003, el nombre d’usuaris que rebia i el coneixement que el sector de població juvenil tenia sobre aquest organisme era més bé minoritari. Les seves competències principals són les de donar informació als joves i adolescents per a l’organització dels seus viatges i tramitar una sèrie de carnets. Així, el Consorci de Turisme Jove és l’entitat oficial que a Balears atorga el carnet internacional d’alberguista, el carnet internacional d’estudiant i el carnet internacional de mestre o professor. Els beneficiaris dels esmentats carnets gaudeixen d’una sèrie d’avantatges econòmics per viatjar arreu d’Europa.

Un dels seus serveis més sol·licitats és la tramitació del bitllet d’Interrail, un bitllet de tren que permet a aquell qui el compri desplaçar-se en tren per tots els països de la Unió Europea. Tanmateix, allò que únicament fa el consorci és encomanar l’esmentat bitllet a l’estació de Sants de Barcelona, ja que no hi ha cap delegació de Renfe a les Illes.

D’altra banda, Turisme Jove organitza estades a l’estranger per aprendre idiomes. Així, a la seva pàgina web www.turismejove.com ofereix informació sobre els cursos que gestiona a Gran Bretanya, Irlanda, Portugal o França.

Hi ha dues instal·lacions a Balears, la gestió de les quals depenen directament del consorci. Es tracta dels albergs de turisme juvenil de la Victòria (Alcúdia) i el de la Platja de Palma. Mitjançant el consorci es fan les reserves, ja sigui per part de grups o individuals, d’aquestes instal·lacions.

Turisme Jove sempre ha estat vinculat, com és natural, a la Direcció General de Joventut. Allò que passa és que aquesta àrea ha anat canviant de conselleria al llarg de les darreres legislatures. Ha estat a Benestar Social, a Presidència i, ara, a Esports i Joventut.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Solleric, fa mes de 10 anys
Estic realment impresionat amb els comentaris del senyor Alvaro, m'ha obert els ulls!!!!! efectivament els socialistes que han governat de sempre a n'aquestes illes són els culpables de tots els escàndols de corrupció.
Tots sabem perfectament que el cas túnel de Sóller, on va esser declarat culpable el "molt honorable" Gabriel Cañellas (socialista de tota la vida) i que no va tornà un duro del robat perqué havia prescrit, va esser cosa dels socialistes i un altre gran cas, aquests si dins l'època de govern del pacte, el cas BITEL... ai no, que els que espiavem eren els de'n Matas que estava a l'oposicio.
Si per corrupcio hem de parlar de casos espanyols com els del govern Gonzalez tant se men fot ja que els espanyols a noltros ens estan robant desde el 1717... i si voleu xerrar d'aquests robatoris, xerrem de tots i deixau recuperar la mémoria historica veureu lo ben parats que en sortiu els dretans espanyolistes
Valoración:0menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 10 anys
La corruption institutional la va instaurar un socialista, en Felipe González. Aquí només se mentiona la pressumpta malversation de 500.000 euros, quan els socialistas i castellans mos roban milions i milions de euros, durant anys i anys.
Valoración:1menosmas
Per miquel, fa mes de 10 anys
Fa dos anys que tinc el plaer de viure a Mallorca i de debó que el que passa aquí és incomprensible, ningú surt al carrer a manifestar-se quan hi ha una injusticia o la implementació d'una infraestructura desorbitada (no diré quina, perque sembla que a la gent li fa molta il-lussió comparar-se amb city's). Diuen que cadascú té el govern que es mereix, però de debó que no mereixeu la imatge que és dona a la península de Mallorca, sembla que tots siguin uns lladregots.
En resum, ja es hora que decidiu sortir al carrer a donar la cara d'una punyetera vegada.
Valoración:2menosmas
Per En Xaparroques, fa mes de 10 anys
ARA ÉS L'HORA DEL BOICOT AL DIARI L'IMMUND EL MUNDO.
L'immund el Mundo no deixa passar dia sense exalçar tot allò que és en detriment de la llengua catalana. La mala peça és En P.J. Ramirez.
L'immund el Mundo pretén que es creïn més dispositius a favor de l'espanyol i en contra del català (Ara n'hi ha més de mil d'aquests dispositius).
Anunciants de l'immund el Mundo: BANESTO – LATIENDA – PIKOLIN – SUVIVIENDA – VIAJES MARSANS - VINOS LAVINIA – BUY.VIP. – PISCINAS RAMIREZ – AIR BERLIN – GESTORIA LOSANTOS -
Valoración:4menosmas
Per Perico, fa mes de 10 anys
Els del PSOE i els dels PP que governen aquí no són defora. Els que si són defora són els d'ERC
Valoración:6menosmas
Per Príncep, fa mes de 10 anys
Quant començaran a detenir a la cúpula de UM ? Escàndol de Ca'n Domenges, PTM, Son OMs, ses comisions de sa princesa (sa amiga d'en Pedro Serra ....), .....
Valoración:-1menosmas
Per Es suis, fa mes de 10 anys
Marc, no puc estar mes d'acord. Diuen que en democracia es poble te exactament es govern que es mereix. Si es vota a gent de fora perque mos administrin, segur que ho faran a favor seu. Tant a favor seu com puguin. En el fons qui te sa darrera paraula es es poble i no l'empra.

Alvaro, gracias por los insultos, tot un exemple pedagogic de com es debat constructivament: "i los socialistas mas", "los lectores son incultos" son es unics "arguments", utilitzant adjectius tan de moda darrerament com "panda de enfervorizados catalanistas con ganas de revancha", sense cap tipus d'argumentacio que associi els lectors d'aquest diari amb les ganes "de revancha", i demes.
Una vegada mes es demostra qui te respecte per sa gent, i qui no en te.
Lo unic que me sap greu es que es dia en que finalment siguem independents haurem de sofrir tots aquests que ara defensen i donen poder en es corruptes que, de fora, mos venen a expoliar, que s'apuntaran en es carro a xupar d'on sigui, que es lo unic que saben fer.
Valoración:4menosmas
Per Marc, fa mes de 10 anys
Nois, el que heu de fer és com a Catalunya, el PP no rasca bola, el psoe mai ha guanyat unes autonòmiques. Voteu a partits de casa i no us expoliaran, perquè a diferència d'aquests dos, els de casa s'estimen el país, els altres, només en volen treure calers, a part d'intentar convertir-vos en una comunitat més.
Valoración:2menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
Quina gràcia que en fas Alvaro, quan la jutícia es posa a favor vostro o mes ben dit a favor del PP tot son lloançes, llibertats, dignitats i indepèndencia de la justícia ara quan es posa en contra de sa vostra forma tan particular de veure sa justícia tot son feines brutes(revanchisme) i partidisme de la justícia.
Valoración:-1menosmas
Per Laura Mir, fa mes de 10 anys
Àlvaro, això de "revanchista" no ho entenc. No és ganes de revenja, sinó més aviat de justícia. I, per cert, si demanes educació, comença per impartir-ne tu, perquè en ambdós comentaris has estat poc respectuós amb l'altra gent, i poses a tothom dins el mateix sac i empres l'expressió "catalanistas" amb prou menyspreu. Jo no en sent gens, de respecte vers personetes com tu!
Valoración:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris