cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

Veus que són toc de campana

LA DESBANDÀ
El 6 de febrer de 1937, unes 150.000 persones abandonaren Màlaga perquè estava a punt de caure en poder del feixisme. Fugiren cap a Almeria. La carretera d'Almeria transcorre encaixada entre la costa i la serralada. Des del mar, els creuers Almirante Cervera, Canarias i Baleares canonejaren la corrua humana, de manera sistemàtica, provocant més de 5.000 víctimes mortals, dones i infants majoritàriament.

Despús-ahir, en el Teatro del Carmen, de Vélez-Màlaga, va celebrar-se un acte d'homenatge en memòria del doctor Norman Bethune, un brigadista canadenc que els dies de "la desbandá" -com és conegut l'èxode de la població malaguenya- va salvar moltes vides. I avui, diumenge dia set, a les nou i mitja del matí, infinitat de persones han iniciat a peu el recorregut de la carretera de Vélez-Màlaga a Torre del Mar, en commemoració d'aquella tragèdia.

Dilluns passat -gairebé coincidint amb l'aniversari de la carnisseria-, la Batllessa de Palma va anunciar que el monument que la Ciutat va aixecar en memòria i glòria del Baleares -enfonsat per l'esquadra republicana l'any 1938- no serà retirat de la Feixina. Ignoro si Aina Calvo n'és conscient. Però, tot i que desapareixeran de la pedra les frases o els elements inicials, el monòlit aspira a convertir-se en l'únic recordatori d'exaltació feixista de l'Europa democràtica.

Aquest article ha estat confegit a partir del llibre La agonía de Málaga: población y retaguardia i del número 58 de la revista Jábega, editat per la diputació malaguenya, on es recullen els testimonis dels supervivents de "la desbandá" i les opinions d'alguns historiadors o personatges públics que n'han parlat. Els comentaris d'alguns dels més significats defensors de la continuïtat del monument serveixen de contrapunt agredolç.

CAMPANADES A MORT (1)
- Luis Melero (historiador): Animaron a los ciudadanos a que se fueran de sus hogares y los esperaron en el camino para matarlos.

- Rafael Mández (periodista): Aunque las fotos del desastre sean en blanco y negro, la sangre era roja; el mar azul y la muerte, negra.

- Picasso: El Guernica tenía que haberse titulado Málaga.

TOC D'ÀNIMES (1)
- Aina Calvo: La decisió de mantenir el monument de la Feixina respon a la voluntat integradora de la Llei de Memòria Històrica, que és una llei igualadora de totes les víctimes, perquè no reconeix els drets d'unes en detriment de les altres.

- Informe jurídic de la UIB: La finalitat integradora de la llei és compatible amb la continuïtat del monument si se n'eliminen aquells elements que sí són d'exaltació del règim (la Dictadura), de manera que el monòlit pugui adquirir el sentit d'element commemoratiu de les víctimes.

- Juan Cabrera (PIMEM): L'únic que canvia és la placa, tothom el reconeixerà.

CAMPANADES A MORT (2)
- José Calleja (4 anys): Yo iba en un serón que colgaba de la burra. Me asomaba del capazo y contaba los cadáveres. Mi madre me decía que eran gente durmiendo.

- Vicente Vaquero (26 anys): Pasábamos el día escondidos en el monte escuchando los cañonazos de los barcos y, de noche, avanzábamos entre sangre y cadáveres.

- Miguel Escalona (10 anys): Nunca he olvidado a aquella mujer que, herida por un obús, amamantaba y abrazaba a su hijo de dos meses en medio de un charco de sangre.

TOC D'ÀNIMES (2)
- Marisé Fernández Segade (filla d'almirall): Estoy muy contenta y muy agradecida a la alcaldesa Aina Calvo y a la concejala de Cultura Nanda Ramon.

- Josep Pascual (ARCA): Mallorca ha guanyat perquè no s'ha eliminat un element integrat a la ciutat com és el monument de la Feixina.

- Pere Ollers (president ARCA): Hem de recordar que molts de veïns s'havien manifestat per la conservació íntegra del monument.

CAMPANADES A MORT (3)
- Francisco Martín (8 anys): Sólo se circulaba de noche para no dar pistas a los barcos que nos disparaban. Iba en una camioneta llena de niños. En Orihuela un hombre nos dio dátiles. Desde la salida de Málaga no habíamos comido nada.

- Antonio Ariza (20 anys): Había unos barcos pegando cañonazos y antes de llegar a Nerja, en unas curvas con muchos peñascos, ahí moría mucha gente nada más de los peñascos que saltaban de los cañonazos.

- José Antonio Baena: Supimos que fueron el crucero Canarias y ése que hundieron en el Cabo de Palos, su gemelo, el Baleares... Para ellos era como un juego, el tiro al plato contra gente que no podía defenderse.

TOC D'ÀNIMES (3)
- Gabriel Barceló (PSM): La memòria històrica i la defensa del patrimoni són compatibles. Així ho han entès al centre d'Europa i per això han mantingut els camps de concentració de la Segona Guerra Mundial.

- Eberhard Grosske: N'hi ha que volen que el monument es demoleixi, però la decisió és el resultat del consens de l'equip de govern.

- Nanda Ramon: Tots els partits d'esquerres s'han manifestat a favor de la contextualització de la Feixina.

CAMPANADES A MORT (4)
- José Antonio Baena: Nunca he visto tanta muerte, tanta sangre, tanto desprecio por la vida humana... Eran militares profesionales contra civiles, ancianos, niños, mujeres. Sabían a donde disparaban... Nos bombardeaban a mansalva. Veíamos sus caras, ellos sabían que éramos civiles indefensos, nos veían perfectamente.

- Eloy Rodríguez: La carretera estaba llena de objetos: bultos de ropa, gramolas, máquinas de coser, sacos, maletas, sillas, mesas, cuadros.

- Acracia León (13 anys): Veíamos a los marineros perfectamente, cómo se movían por cubierta, los cañones cómo se movían y nos apuntaban antes de disparar... Si los barcos se hubiesen acercado un poco más, hubieran chocado con las rocas; para ellos era como un macabro juego de feria, nos mataban como si fuéramos chinches.

TOC D'ÀNIMES (4)
- Juan Cabrera (president PIMEM): Hi ha altres temes en què pensar abans d'aquests dois...!

- Aina Calvo: Hem optat per convertir el monòlit en un reconeixement a totes les víctimes de totes les guerres i a la convivència democràtica.

- Àngels Fermoselle (ARCA): La decisió municipal és intel·ligent i respectuosa amb el patrimoni i amb la memòria històrica.

TOC D'AGONIA
Llorenç Bisbal i Gabriel Alomar feien les passes per Son Tril·lo. Comentaven la decisió de Cort de mantenir i contextualitzar el monòlit en memòria del creuer Baleares.

- És com si tornessin a afusellar la nostra gent -va dir Alomar-. La gent que ja mataren una vegada.

- Sort que vostè i jo morírem en el llit -va conhortar-se Bisbal-, i no ens hem de sentir ofesos.

- Tant com els que moriren a les cunetes -el va corregir Alomar.

Divagava:

- Manipulant la història, maten la memòria, mestre Llorenç...

Va afegir:

- I vós i jo som memòria.

Bisbal va obrir uns ulls com salers. Alomar va comprovar l'hora: era l'eternitat en punt.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per A Antoni, fa mes de 9 anys
Antoni, no pots mesurar el pes dels que som contraris a la permanència del mamotreto feixista de Sa Feixina per una concentració feta per un partit en concret d'un dia per l'altre. No em sembla molt étic que utilitzis aquest tema per continuar amb un enfrontament (ERC-PSM) que a molts de ciutadans no ens interessa. La concentració d'ahir estava convocada per ERC unilateralment. En aquesta concentració s'hi afegiren membres de Memòria de Mallorca. Entenc que vos resulti molt difícil justificar alló que és injustificable (el manteniment d'un monument clarament feixista als nostros carrers) pero no cal que manipulis informacions ni facis comparacions interessades (la concentració amb l'oposició reial al mamotreto) tan poc riguroses.
Valoración:6menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 9 anys
No es poden homenatjar totes ses víctimes de totes ses guerres perquè no totes són homenatjables. En Mussolini fou afusellat, en Hitler diuen que es suïcidà, n'Emilio Mola morí en accident aeri, en José Antonio en combat. En Carrero Blanco, que morí en atemptat d'ETA, tenia una avenguda a Palma que se li retirà i bé que feren, igual que quan retiraren es carrers an es dos darres personatges citats abans. En Melitón Manzanas, un des pitjors torturadors de sa història, també morí en atemptat d'ETA i es govern neofeixista de n'Aznar li concedí una medalla (un altre monòlit a tombar). Cap monument, cap homenatge pes causants de ses guerres i es propagadors de s'odi
Valoración:5menosmas
Per Pep Ferriol, fa mes de 9 anys
A Antoni: no sé si ERC ha guanyat o deixat de guanyar vint vots, però el que es segur és que els del BLOC i PSOE han perdut el meu. Per cert, jo no era a la concentració, tot i que hi estic d'acord.
Valoración:9menosmas
Per Antoni, fa mes de 9 anys
Ahir dissabte va haver una multitudinaria manifestació de vint persones, convocada per Esquerra Republicana de Catalunya i M. Historica de M. que demostrà el gran interes de la població de Palma sobre el monument..?????? ERC ha guanyat vint vots, o tal vegada ja els tenia.
Valoración:-7menosmas
Per XH, fa mes de 9 anys
Aqui vos podeu queixar a l'ajuntament :
http://www.palmademallorca.es/IMI/PORTAL/PRD/formsugg_ca.html#
Valoración:1menosmas
Per Xavier herrera, fa mes de 9 anys
NO EN NOM MEU!
Valoración:7menosmas
Per Xisco Bernal, fa mes de 9 anys
És important per la Monarquia il.lustrada mantenir en lo posible els símbols i la memòria, sobretot, del franquisme per donar la impressió de canvi. Nosaltres mateixos, si no som contundents i radicals en les nostres reivindicacions, contribuïm a aquesta operació - fonamentalment mediàtica, però també política - de legitimació del règim monàrquic. Siguem concients!
Valoración:3menosmas
Per això es el que hi ha, fa mes de 9 anys
Son ben explícits a la web: PALMADEMALLORCA.ES
Valoración:4menosmas
Per Ofès, fa mes de 9 anys
A mi allò que més greu em sap és que els qui comanden al nostre ajuntament (en minúscula, no es mereix la majúscula) amb aqueixes actuacions desmotiven la majoria dels seus possibles electors, afavorint l'abstenció i donant un gran avantatge als contraris. Tornarem a ésser comandats pel PP gràcies als partits d'esquerra. Hi ha bé motiu per a desesperar-se, perquè com deia Gaspar Calaf, ésser danyats per part d'aquells de qui hom espera ajuda és més intolerable damnatge que la ofensa de l'adversari.
Valoración:9menosmas
Per Gaspar Calaf, fa mes de 9 anys
Sie doctrina que ésser danyat de allà a hon
se espera favor e ajuda es més intol·lerable
damnatge que la offensa e malícia del adversari,
perquè del adversari no se espere altre
e del amic lo contrari. (De Gaspar Calaf "
Barcelona 20, VII, 1512" a los jurats de Mallorca."
AHM, LM, 687, 75 v.).
Valoración:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris