cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Vergonya cavallers, vergonya!*

Aprofitant la commemoració del 800è aniversari del naixement del rei en Jaume, centre, origen i referent de la nació catalana, fa dues setmanes vàrem anar a córrer la gandaina i badocar devers Montpeller, bressol del Conqueridor. Els pocs vestigis de Jaume I són com un mal-te-toc-pesta que fa mal als ulls i emmalalteix l’enteniment.

Una placa en occità de 1976 a la torre dels Pins informa que "En l’an MCCVIII e lo I jorn de febrier nasquet en Jaume I lo conquestaires..." per confitar un final aberrant: "...e morí a Valensa d’Espanha". No gaire lluny hi ha la rue du Carrer (sic) du roi Jacques i, poc més enllà, una horrible escultura que l’afrancesa. Al museu Languedocien (el nom és una burla més) s’exhibeix una exposició (Jacques le Conquérant, roi d’Aragon) amb un subtítol cridaner delirant: 2008, l’Espagne a l’honneur à Montpellier! Tant l’exposició com el catàleg només en francès.

Finalment, amb els ulls baixos i els ànims abatuts (tal com Pere Capellà descriu el sentit de la derrota) ens adreçàrem a la casa pairal on Maria de Montpeller va parir Jaume I. Allà acaràrem la pitjor ignomínia i ens sentírem ben fonda la punyalada de l’escarni! Una modesta placa (naturalment, en francès), datada dia 2 de febrer d’enguany i signada per dos càrrecs polítics de la ciutat, informa de l’antiga pertinença d’aquell casal avui convertit en apartaments, excepte l’hamburgueseria Mata Hari de la planta baixa. Cap sorpresa!

Jaume Fàbregues ens havia informat que, fins fa ben poc, el local era una tintoreria! De tot això, no tenim notícia que els nostres governants n’hagin dit pruna. Tampoc no en fan esment els llibres oportunistes editats darrerament que, sense manies, presenten la figura i la gesta del rei en Jaume dins les aigües estantisses del temps perdut, com un personatge de rondalla, decantant la realitat del fet nacional cap al mite o la llegenda.

Tanta de nostàlgia i malenconia del passat (arrebossades de drets d’autor) només serveixen per defugir la vindicació i la justa rehabilitació. Són, en definitiva, el resultat del col·laboracionisme mesell.

Ben mirat, no tenim massa dret a escandalitzar-nos quan, aquí mateix, el batle de Calvià s’ha vestit de bufó per insultar la història i, així com a Montpeller han afrancesat Jacques, ell ha espanyolitzat el rei "Jaime". Però no ens fa vergonya només l’estrafolari personatge, una tereseta del botifler que, a més dels discursos, li escriu comentaris hagiogràfics. Fa mal d’ulls veure quina bandera oneja en el palau dels Reis de Mallorca de Palma quan en el de Perpinyà hi ha la senyera.

Clar que el de Palma és un quarter de l’exèrcit que, l’any 1715, va desembarcar a Cala Llonga a les ordres del "cavaller" d’Asphelt, tan borbó i francès com Felip V, arrabassador dels nostres furs i promulgador dels Decrets de Nova Planta. I què en direm del fet que la plaça on s’aixeca l’escultura de Jaume I, abans d’Eusebi Estada, no dugui el seu nom? Normalització dels carrers?

Tornant a Montpeller, ens demanam què passaria si la casa pairal de Jaume I fos la de qualsevol rei espanyol? Òbviament, Espanya ja l’hauria comprada, restaurada i hi hauria enviat una desfilada de padrins i padrines de l’Inserso en processó subvencionada amb els doblers de la gent de les terres que paguen més impost de les inversions que reben, és a dir, les del rei en Jaume I! Aleshores, a banda de constatar empíricament que som una colònia, quina és la deducció?

La casa reial espanyola, que presumeix de legítima titular dels drets de la Corona d’Aragó, hauria de preservar i enaltir aquell casal. No ho fa i el sil·logisme ens mena a concloure que no només no ens representa, sinó que ens vol esvaïts, talment el casal. Com que ara han ensucrat el genocidi borbònic i l’han pintat d’etnocidi autonòmic, ja que els qui haurien d’actuar d’acord als seus deures no ho faran mai, seria bo que els representants dels governs d’Aragó, Catalunya, València i les Balears (les terres que va regir Jaume I) parin taula de remeis.

Si no volem arribar a la mort més morts encara o si no volem romandre dins l’arena com la flor romanial, passa d’hora de fer coses efectives i no exhibicions protocol·làries de pa amb fonteta! Com va escriure Ramon Llull en el Desconhort: "E haja’n consciència qui ho ha afollat!". Podem endevinar que el ciutadà digitat per Franco com a cap d’estat prefereixi anar de regates (bona vela i barca nova!) a prendre consciència, però... i els nostres representants públics elegits democràticament? Tots són iguals que Carlos Delgado? Pateixen d’afàsia o d’afonia?

Se’ls ha menjat la llengua el moix? Preferim no saber els comptes de la carretada de doblers que, amb motiu de l’efemèride del 800è aniversari, s’han tudat amb actes efímers i eixorcs (inclosos viatges, dietes i sopars a la percaça de fotografies). Ben segur que n’hi havia prou per comprar el casal i enriquir i enaltir el nostre patrimoni cultural!

Serveixi aquest escrit, si més no, per recordar l’oprobi i la cadena! Qui perd els orígens no només perd la identitat, sinó que perd també la dignitat! Romandrem a l’espera de la represa, en aquest temps de resistència, amb el coratge dels qui són conscients que quan un poble perd la memòria assassina el seu futur.

A 11 de setembre de 2008

(*) Crit que s’atribueix a Jaume I quan, a la batalla de Porto Pi, va encoratjar els nobles que dubtaven en l’avenç cap a Medina Mayurqa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Neus, fa mes de 10 anys
Vergonyes? No en tenen gens de vergonya! Només tenen una constitució per impedir consultar el poble i burlar els Drets Humans!
Valoración:2menosmas
Per Bruixa del XXI, fa mes de 10 anys
Pep, crec que no només són francesos els que no han llegit la història o els impora un prebe. L'article també destapa les vergonyes dels veïnats de ponent! O no?
Valoración:0menosmas
Per Pep, fa mes de 10 anys
Senyor Joan no s'està debatint si en Rei en Jaume I era o no bona persona, s'està exposant que el rei Jaume I erà català i que el francesos pareix: O que no han llegit Història del segle XIII a Catalunya o que lis importi un prebe (o ses dues coses juntes).
Crec que emetre valors morals damunt les figures històriques tan sols, i encara no estaria tan clar, correspon als historiadors.
Salut, i qui ens vulgui mal, que reventi!
Valoración:7menosmas
Per Joan (bis), fa mes de 10 anys
Molt bona la resposta d'En Lleonard a n'En Joan. Potser l'arrodoniria amb allò tan manit de "el Rei en Jaume era un fill de puta, però era el NOSTRE fill de puta" a un món on tal vegada n'hi hagués més que avui en dia (cosa que dubt)
Valoración:0menosmas
Per Preguntes retòriques?, fa mes de 10 anys
Que deu ser pitjor: cremar una foto o una bandera o arrabassar-la i substituir-la per la dels invasors?
Vaja quina jugada més fina i subtil que ens heu fet amb aquest article! Parlau de la casa natal de Jaume I a Montpeller i dels Palaus dels Reis de Mallorca de Perpinyà i de Palma. Al final, insinuau la compra de la casa natal de Jaume I. Deveu esperar que algú surti a demanar-vos: i els Palaus? És ingenuïtat o polissonada? Si hem d'esperar la reacció dels polítics podem esperar d'asseguts! Potser en Grande podria fer-hi gratacels amb la bandera anglesa!
Valoración:2menosmas
Per Escèptic o realista?, fa mes de 10 anys
I què faríem amb un casal a Montpeller? I, a més, de qui seria? D'Aragó, de Catalunya, de València, de Balears, de Mallorca...?
Allò que han de fer els borbons és tornar-nos Marivent i les barques! Els seus avantpassats passaven l'estiu a Sant Sebastià. O és que saben que aviat hi hauran d'entrar amb passaport?
En una cosa estic d'acord: si posam al calaix tot el dineral que han gastat en llibres, exposicions, actes públics, viatges i VISA podrien comprar La Seu!
Ah! Això de la plaça molt bo, però jo sempre li dic "la del mal nom".
Valoración:-3menosmas
Per jac, fa mes de 10 anys
Això sí que és un bon article de contraportada!
Valoración:2menosmas
Per Lleonard, fa mes de 10 anys
Joan: els que hi havia abans de la conquesta a les Illes Balears també feien la guerra, i no només practicaven la pirateria i l'esclavatge, també feien la guerra entre ells mateixos.
Ells també eren conqueridors. No eren naturals de les Illes Balears.
Potser l'únic natural era el Myotragus. Però els fets són com són, i les nostres arrels , llevat dels musulmans que canviaren de bàndol i es cristianitzaren, són les dels colons repobladors.
Si Amèrica és dels americans, Mallorca és dels Països Catalans.
Valoración:2menosmas
Per Joan, fa mes de 10 anys
Hi ha una cosa que no entenc i és aquesta veneració cap un senyor, en Jaume I, que conquerí terres i, per tant, les s'apoderà per la força i en sotmeté o, pitjor, exterminà sa població que hi havia i això de cap manera pot ser considerat grandesa. D'acord que és un fet consumat però quant i més, precisament. Algú haurà de rompre una llança pes qui havia abans a sa nostra terra fins es segle XIII
Valoración:-2menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
Catalunya, poble dissortat!
Valoración:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris