cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
28°

Una andròmina diabòlica

La dreta espanyola és filla de la Dictadura. Aliança Popular va constituir-se a corre-cuita amb arreplegats de l’administració franquista. I el Partit Popular és una versió endolcida d’AP. Aleshores, tot aquell que en porta el carnet a la butxaca pot presumir de qualsevol cosa menys de pedigrí democràtic. Que hi ha excepcions? Algunes. Més aviat poques. I un dia o l’altre mostren la filassa. Diumenge passat, des de dB, Lluís Planas va donar l’oportunitat a Madame Rosa d’esplaiar-se, i Madame va aprofitar-la d’allò més. Escoltar-la (en aquest cas llegir-la) fa feredat. Madame Rosa és intel·lectualment obscena. No sols afirma que els catalanoparlants no tenim dret a ésser atesos en català, sinó que està disposada a modificar la normativa actual que permet una aplicació flexible de l’ús de la llengua. Sant Déu...! Amb la rotunditat de Madame Rosa s’hi han expressat pocs mallorquins, i no eren precisament llumeneres. Mateo Torres Bestard, Don Pep Enseñat, Jordi Andreu Alcover.

També alguns mossons de camisa blava que a la postguerra volien pintar-la, potser. Però Gabriel Cañellas no hauria afirmat mai una cosa semblant. Per una raó ben concreta: no és políticament correcta. Des del moment que Madame Rosa ens diu que no tenim dret a ésser atesos en la nostra llengua per l’Administració, s’alinea amb tots aquells que han atemptat i atempten contra els drets humans. Vejam. Quines són les persones que no disposen del dret a fer ús de la llengua pròpia? Els esclaus, els colonitzats. Aleshores, què ens considera ella? I què podem esperar, d’ella, tan aviat com el Pepé recuperi el govern de les institucions? Destrucció. Hi insisteixo: destrucció. Perquè en les paraules de Madame Rosa hi ha una clara amenaça de fer ús de la força dels vots per laminar el patrimoni cultural i lingüístic que defineix la nostra identitat històrica i que justifica l’existència de les institucions d’autogovern.

Amb l’excusa de la majoria parlamentària es pot trepitjar la dignitat d’un poble tant o més que amb les botes dels soldats. De manera que té una concepció colpista de la democràcia que, molt probablement, comparteixen una bona majoria de dirigents del Partit Popular. El professor de Georgetown la volia fer ministra. I, cas d’haver-la-hi fet, hauria descobert una perla. Va ésser una fefaent partidària de la invasió de l’Iraq (quants de morts, Madame Rosa, quants de morts...?) i de dia en dia s’escora cap a plantejaments més desbaratats. L’èxit electoral dels conservadors a Galícia i la martingala d’Euskadi li han donat musculatura. I ara per ara és com una andròmina diabòlica. Llegiu-la (dB, diumenge passat, entrevista de Lluís Planas). Amenaça les Illes Balears tant o més que els moros de Barbaria.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Apàtrida, fa mes de 10 anys
Moltes gràcies Llorenç, pel teu impagable "Diccionari Vermell". Obra imprescindible per a coneixer l'abast del genocidi franquista a aquestes terres mallorquines. Una feinada que no ha estat prou reconeguda. Es veu que aixó fa rabiar a més d'un. Ja es grataràn ja, allà on els hi pica.

I moltes gràcies a la teva germana que també és mereix les felicitacions per les seves entrevistes a les victimes de la repressió feixista.
Salut i Memòria Histórica.
Valoración:4menosmas
Per fogater, fa mes de 10 anys
No és per res, Aina, però no ets ningú per dir de què hem de xerrar. I si te vols centrar i cenyir, centra't i cenyeix-te, però guarda't la curtor per tu, que bé que en passeges se veu.
Valoración:0menosmas
Per aina, fa mes de 10 anys
Pareixeu curtots de vegades alguns. Anau a estirar-vos es muixell enmig del carrer si voleu però no faceu el ridícul aquí. Si no us sabeu cenyir al tema heu de callar o xafardejar al casino, però aquí seria bo que la gent se centràs en allò de què es parla.
Salut.
Valoración:5menosmas
Per fogater, fa mes de 10 anys
I això és tot? Aquests són els grans pecats? Ai, ai, tanta xerrera que tenies i tan curt que t'has quedat!
Valoración:9menosmas
Per Pere Pujol, fa mes de 10 anys
Idò xerraré, ja que em punys. Llorenç Capellà ha viscut tota la vida de la historieta del pare repressalitat pel franquisme. Ell i la seva germana tenen una autèntica obssessió. Tot i això varen haver de passar per la humiliació que l'únic que reivindicàs la figura literària i humana de Pere Capellà fos Gabriel Cañellas, un "hereu del frfanquisme". Per la seva banda, Llorenç ha viscut ben aixoplugar sota la teulada d'un treball segur a la "Banca March", fundada pel finançador del cop militar contra la República. En vols més, fogater?
Valoración:-10menosmas
Per fogater, fa mes de 10 anys
Pere Pujol, xerra home, xerra, no te tallis... Aquest que com tu amenacen amb un "no me facis xerrar" ho diuen tot de si mateixos: no tenen de què xerrar i segurament tenen molt de què ser xerrats.
Valoración:11menosmas
Per Pere Pujol, fa mes de 10 anys
Llorenç Capellà, tu si que ho ets obscè. I un exemple d'equanitmitat". La manera com defineixes a la senyora Estaràs ja ho diu tot, de tu. Tanta sort que a Algaida -i no dubto que també a la resta de Mallorca- et coneixem prou be. A tu i a la teva família, i no em facis xerrar.
Valoración:-10menosmas
Per Lluis, fa mes de 10 anys
Antifranquista autèntic, autèntica lliçó la seva. Parlar de martingala avui i aquí pareix obscen sr. Capellà. ¿ no es recorda Sr. Capellà dels dretans que feien oposició a Franco? pareix que no, i no digui que no coneixia casos que tots sabem que si. Vosté és el primer que vol remoure les coses... per que no es demostri que ha quedat obsolet en els seus plantejaments. Gràcies a ... ( per no ferir de forma colpista) la gent avui dia no viu del passat; obsolet, Hi insisteixo; obsolet. Així queda vosté amb articles com aquest.
Valoración:-17menosmas
Per Regomira, fa mes de 10 anys
Quan guanyi na Rosa Estaràs jo m´exiliaré a Manila. No podria suportar-ho.
Valoración:6menosmas
Per Antifranquista autèntic, fa mes de 10 anys
Capellà, vostè está obsessionat amb la Guerra Civil i el franquisme. Quan diu que la majoria dels que formen el PP tenen herència franquista, té raó, però no diu que la majoria dels actuals socialistes també, que per això se n'encarregaren de rompre amb la herència republicana a Suresnes. D'antifranquistes que lluitaren contra Franco els podríem contar amb els dits d'una mà. Una altra cosa són els antifranquistes retrospectius, que d'aquests n'abunden, que volen guanyar la Guerra setanta anys després. I d'UM, que no n'hi ha molts d'herència franquista, Capellà? I del PSM? Vostè no ha superat el pas del temps, Capellà. No s'esforci: tots, tots, sí, som hereus de Franco. I aquesta democràcia està legitimada només pel franquisme, li agradi o no, per això va ser la dreta la que va portar la democràcia. Una altra cosa és que els polítics (d'aìxò no en té la culpa Franco) l'hagin convertida en un bunyol.

Antifranquista autèntic


Valoración:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris